irşad/Eğitim Öğretim – Raşidi Üniversitesi | Dil Bilgisi | Hat Yazıları Kaligrafi Yazılar Nasıl Okunur Nasıl Yazılır?

irşad/Eğitim Öğretim – Raşidi Üniversitesi | Dil Bilgisi | Hat Yazıları Kaligrafi Yazılar Nasıl Okunur Nasıl Yazılır?

Hat Yazıları Kaligrafi Yazılar Nasıl Okunur Nasıl Yazılır?

Benim bildiğim kadarıyla, Hat Yazılı Arapça bir ayeti okumak için, alt satırdan başlanır, bir cümlede birinci satır sonuna vardığımızda ayet bitmediyse, ikinci yukarı satıra geçilir, ikinci satırdan sonrada, üçüncü yukarı satır okunur, ayet bu şekilde okunur.
Ve bu aynen Latince bir yazı yazdığımız zaman, soldan sağa yazarken, baştaki kelime başta, ondan sonra satır soundaki cümlenin devamı, alt satırda yazan, ondan sonraki, ondan sonraki satırın devamı, ondan sonraki satırdaki de, ondan sonraki kelimenin ve cümlenin devamı şeklinde olduğu gibi, kaligrafi Hat sanatında da, alttan yukarıya doğru yazınız okuyunuz.
işte bu sanata yeni girmiş olanlar, usul bilmediği için, böyle kelimeleri karışık yazdıklarından, Kur’an’daki bozulmanın bir sebebi de, bu hat yazıları sebebiyledir. Kendi kafasına göre gelişi güzel hat yazan birisinin, usul bilmeyen birisinin yazdığı bir ayet ile, o kimse kendi eliyle, işte Kur’an’ı bozmuş olur. Yazarken de, bir ayeti yazarken, birinci satırın sonuna kadar sıra ile kelimeler yazılır, bitmediyse ikinci satır olaraktan üstte yazılır, oradada bitmediyse, bir üste ve en üstte en son kelime bulunur, hat yazma sanatının usulü budur, ayeti bozmadan yazmak için usul budur. Bunlar dikkate alınsın, hat yazısı kaligrafi yazmak isteyenler, yazanlar, yazmış olanlar, eğer böyle usule uymayan yazılarınız varsa, yanlış ve gelişi güzel kendiniz bir usul yaptıysanız, olanları iptal edin, yeniden yazın.

“Kuran Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı”

Bu Bir Karoglan Başağaçlı Raşit Tunca Makalesi Sonu

Schrems, 18 Temmuz 2021 Pazar, saat : öğlen 12.17

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın