Panopea | Geoduck Midyesi Nedir? | Nerelerde Görülür?

Panopea | Geoduck Midyesi Nedir? | Nerelerde Görülür?

Malezya ve Filipinlerdeö çamurda yetişen, insan türünün erkek cinsel organları olan taşşak ve yarak şeklindeki (penis) , Deniz Hıyarı türündeki canlı Nedir?

Geoduck Clam (geoduck midyesi), çift kabuklu bir yumuşakçadır ve dünyanın en büyük oyuk istiridyesi olarak bilinir. Bu tür bir filtre besleyicilerdir, yani fitoplankton gibi küçük besin parçacıklarını tüketmek için çevrelerindeki suyu filtreliyorlar.

Bu hayvanlar özellikle Kanada kıyılarında ciddi oranda avlanır ve restoranların vazgeçilmez parçası olarak yerini alır. Sadece Kanada kıyı sularında her sene 1.000 tondan fazla geoduck toplanıyor. Kanada’dan birçok ülkeye ihraç edilen geoducklar için en büyük pazar Çin ve Hong Kong’dur, bunlar dışında kalan birçok ülkeden de ciddi talepler almaktadır. Bu ülkelerde Geoduck yemeği oldukça sevilir.
Geoduckların Biyolojik Yapısı

Daha çok Kanada kıyı sularında yaşayan geoduck (bilimsel adıyla panopea generosa), okyanus tabanının yaklaşık 1 metre derinlerine gömülen ve buralarda yaşayan bir istiridye türüdür. Dünyanın en büyük oyuk istiridyesidir ve ortalama 100 yıldan fazla yaşayan en uzun ömürlü türlerden biridir. Kayıtlara geçen en eski geoduck Kanada’da bulunduğunda 168 yaşındaydı. Geoduck gibi uzun ömürlü türlerin çok dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerekir. Kanada’daki Geoduck biyokütlesinin yaklaşık yüzde 2’si her yıl toplanıp birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Bu istiridyelerin yaşı, bir ağaç gövdesinin halkalarına benzer şekilde, kabuk üzerindeki büyüme halkaları veya ‘annuli’ ile tahmin edilebilir. 4,5 kilogramlık ağırlığa ulaşabilirler, ancak ticari olarak hasat edilen bir Geoduck ortalama 1 kilogramdır ve kabukları ise ortalama 19 santimetredir. Kanada’da yetişen Geoducklar, uzun yapısı sebebiyle Çince’de “fil istiridyesi”, ayrıca büyük boyutu ve prestijli itibarı sebebiyle de Kuzey Amerika pazarlarında “Kral istiridye” olarak bilinir.

Geoduckların Hepsi Neden Farklı Görünüyor?

Geoducklar tamamen doğal bir şekilde oluşur ve vahşi doğada büyür. Sonuç olarak, kabuklarının ve absürt uzuvlarının toplam büyüklüğü, rengi ve diğer koşulları, büyüme ortamlarına bağlı olarak değişim gösterir.

Örneğin bir Geoduck kabuğu, kayalık bir yapıda büyüdüyse bazı kusurlara sahip olabilir, ayrıca bir Geoduck’ın hortumsu yapısı veya kabuğu, farklı tortu tiplerinde büyüdüğünde genelde daha koyu bir renge veya bazı lekelere sahip olabilir

Bir hayvanın boyutunu ve görünümünü etkileyen faktörler şunlardır:

Yaşadığı yüzeyin tipi (kum, ezilmiş kabuk, çakıl ve çamur karışımları)
Okyanus tabanından ne kadar derinde yaşadığı
Suyun derinliği
Gelgitler ve akıntılar
Yaş
Genetik
Çevredeki yırtıcıların etkileri

Geoduckların Yaşam Döngüsü Hakkında

Erkek tarafından döllenen yumurtalar, dişi tarafından dışarı salınır (yaklaşık 2 milyon tane) ve 48 saat içinde, kabuklu larvalar yüzmeye başlar. Haftalar sonra okyanus tabanına düşerler ve küçük vücutlarının altında gelişen küçük bir ayakla okyanus tabanını kazmaya başlarlar.

Yetişkinliğe ulaştıktan sonra Geoducklar, kazma yeteneğini kaybederler ve kabukları kumun derinliklerinde hareketsiz kalır, sadece hortumsu uzuvları sayesinde mikroskobik yaratıkları yakalayıp onlarla beslenirler, yırtıcıları fark ettiklerinde okyanus tabanında gizlenirler.

Geoducklar Neden İnsanlar Tarafından Bu Kadar Seviliyor?

Geoducklar, diğer istiridyelere göre çok daha lezzetli olduğu kadar, aynı zamanda fazlasıyla besleyici özelliklere sahiptir. Geoduck istiridyesinin eti, özellikle B12 ve demir olmak üzere birçok vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca, birçok et veya deniz ürünlerinden daha az yağ ve kolesterol içeren mükemmel bir protein kaynağıdır.

Son olarak besin değerleri hakkında bilgiler: (100 gram başına)

Kalori (cal) 80

Toplam yağ (g) 0,5

Doymuş yağ (g) 0,2

Protein (g) 17

Kolesterol (mg) 30

Demir (mg) 44

B12 vitamini (g) 9,1

Sodyum (mg) 300

Kalsiyum (mg) 780

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın