Bethlehem-Beytüllahim Yıldızı Nedir?

Bethlehem-Beytüllahim Yıldızı Nedir?

Bethlehem Yıldızı’nın Görülmesi Hz. Mehdi’nin Geldiğinin Müjdesidir

“2017 yıl sonra en yakın buluşma”

“2 bin yıl sonra… Gökyüzünde muhteşem gösteri.”

2015 yılının Haziran ayında Peygamberimiz (sav)’in 1400 yıl önce haber verdiği bir olay gerçekleşti. Jupiter ve Venüs tek bir parlak yıldız olarak birleşti, Bethlehem yıldızı görüldü. Bu olay, Hz. Mehdi (as)’ın zuhur alametidir.

Yıldızlar kendi ışığını ürettiği için ufuk çizgileri yoktur, gezegenlerin ufuk çizgileri olur.

Hadiste bildirilen tüm bu özellikler Bethlehem Yıldızı’nı anlatmaktadır.

Bethlehem Yıldızı, Hz. İsa (as)’ın doğumunda da görülmüş, İsa Mesih’in doğumunun müjdesi olarak İncil’de yer almıştır.


“İsa’nın Kral Hirodes devrinde, Yahudiye’nin Bethlehem Kenti’nde doğmasından sonra bazı yıldızbilimciler DOĞUDAN YERUŞALİM (KUDÜS)’E GELİP ŞÖYLE DEDİLER: YAHUDİLERİN KRALI OLARAK DOĞAN ÇOCUK NEREDE? DOĞUDA ONUN YILDIZINI (BETHLEHEM YILDIZINI) GÖRDÜK…” (Matta, 1)


Yıldızbilimciler, kralı dinledikten sonra yola çıktılar. DOĞUDA GÖRMÜŞ OLDUKLARI YILDIZ (BETHLEHEM YILDIZI) onlara yol gösteriyordu, ÇOCUĞUN BULUNDUĞU YERİN ÜZERİNE VARINCA durdu. (Matta, 9)


İsa Mesih’in doğumunun müjdesi olan Bethlehem Yıldızı, Roma Dönemi’ne ait tunç sikkelerde, duvar resimlerinde ve tarihi tablolarda da sıkça görülmektedir.


Görüldüğü gibi Peygamberimiz (sav) bundan 1400 yıl önce Bethlehem Yıldızı’nın vasıflarını tüm detaylarıyla anlatmış ve bu yıldızın çıkışının Hz. Mehdi’nin gelişini haber verdiğini söylemiştir. Peygamberimiz (sav)’in bildirdiği diğer yüzlerce alamet gibi bu da içinde bulunduğumuz devirde birebir gerçekleşmiştir.
Hadiste şöyle bildirilmektedir:

(Hz. Mehdi geldiğinde) Doğu’dan bir yıldız (Bethlehem Yıldızı) doğar ve Ay’ın ışık verdiği gibi ışık verir. Daha sonra iki ucu neredeyse birleşinceye kadar sarkar. Gökte bir renk oluşur ve ışık her iki ufkuna da yayılır. (Kitabü-l Fiten)

“Doğu’dan bir yıldız (BethlehemYıldızı) doğar ve AY’IN IŞIK VERDİĞİ GİBİ IŞIK VERİR.”

Ay’ın kendi ışığı yoktur, Güneş’in ışığını yansıtır. Gezegenler de tıpkı Ay gibidir. Işıkları yoktur, ışığı yansıtırlar. Demek ki hadiste bahsedilen bir yıldız değil, gezegendir.


“Daha sonra İKİ UCU NEREDEYSE BİRLEŞİNCEYE KADAR sarkar.”

Hadiste bu iki gök cisminin NEREDEYSE birleştiği bildirilmiş ve iki uç yani iki ufuktan bahsedilmiş. Bethlehem Yıldızı tek bir gök cismi gibi telaffuz edilir, fakat Venüs ve Jüpiter gezegenlerinin Dünya’dan görülebilecek şekilde birbirlerine yakınlaşması ile oluşur. Bu iki gezegen, dünyadan, giderek birbirine yakınlaşan iki yıldız gibi görünür.


“Gökte bir renk oluşur ve ışık HER İKİ UFKUNA DA yayılır.”


Bu gece kavuşacaklar. Jüpiter ve Satürn, 1623’ten bu yana ilk kez birbirlerine bu kadar yaklaşacaklar. Yeryüzünden bakınca tek bir yıldız gibi görünen iki gezegen aslında onlar. Beytüllahim (Bethlehem) yıldızı olarak da bilinirler. Dile kolay, 400 yıl beklediler kavuşmak için… Yarışmadan, savaşmadan, akışı bozmadan sabırla beklediler. Ve ne büyük tesadüf ki bugün ekinoks. Kış gündönümü, kuzey yarım kürede yılın en uzun gecesi yaşanacak. Yüzyıllar sonra iki gezegen en karanlık gecede bir olacak.

“Gökyüzünde ne varsa yer yüzünde de o vardır”.
Yıldızlar kavuşuyorsa demek ki insan da kavuşacak beklediğine. Sabreden, göğe kalbiyle, kendine başkasının haliyle bakabilenler için aydınlanma vakti. Hiç dinmeyeceğini sandığın acı dinecek, geçmeyecek dediğin dert bitecek çünkü her gecenin bir sabahı var. Sen istesen de istemesen güneş bir tepenin yahut bir denizin ardından usulca doğacak.
“Her şeyimi kaybettim ama bu arada kendimi buldum” demiş Mevlana. Kaybedenlerin ‘kazandığını’, verenlerin aslında ‘aldığını’ anladığı vakit mutlaka gelecek.

İnanlanar bilir ki her şey bir ölçüye göre yaratılmıştır. Bir zerre bile nedensiz dönmüyorsa kendi etrafında, koskoca evren neden aydınlığı karanlığın ardına saklasın… Bize umut olsun Bethlehem yıldızı. En zor günler geride kalsın.

MÖ 7’de bir gezegensel kavuşum meydana geldi. Yaygın olmayan C. Jüpiter gezegeni kısa sürede Satürn’ün neredeyse 3 katı kadar önünden geçmiştir. Bu, Balık takımyıldızında meydana geldi. Sihirbaz bu gerçeği şöyle açıklamıştır: Yahudilerin (Balık) arasında büyük bir adalet kralı (Jüpiter) (Satürn) doğdu. Balık sembolü, Hıristiyanlığın eski sembolü ile ilgilidir ve konuyla ilgili bazı bilim adamları, Jüpiter ve Satürn’ün takımyıldızındaki konumundan türetildiğini ve hatta balıkçının, İsa’nın doğumuyla ilgili olduğunu belirtmektedir. .

Peygamber’e göre, Mesih’in gelişi bekleniyordu ve bu işaretler, en azından Doğu’dan gelen Magi için bunun gerçekleştiğini gösteriyor. Jüpiter ana tanrıdır ve Satürn babasıdır. Hangi büyük olay Mesih’in doğumunu gerektirebilir? Ve sadece gezegenlerin bir birleşimi değil, üç kez de oldu. Krallar, tanrılar ve balıkçılar, en azından Mesih’i bekleyenler için büyük bir figürün görünümüyle tutarlı bir semboloji.

Güçlü bir süpernova, patlayan güneşten onlarca kat daha büyük bir yıldız olabilir, ancak bununla ilgili hiçbir kayıt yoktur ve gökyüzünde bırakılmamıştır. MÖ 31 yılının 5 Mart’ında harika bir şey oldu. C. Yeni bir yıldız gökyüzünü aydınlatıyor. Novalar, süpernovalar kadar parlak olmayan çok parlak yıldızlardır, ancak etkileyicidirler. Yeni yıldız 70 gün boyunca parladı ve büyücüler onu doğuya kadar takip etti. Kudüs’e ulaştıklarında ve Hirodes onları gördüğünde, yıldız güneyde, şafaktan kısa bir süre önce Beytlehem’in üzerinde parlıyordu.

Umarım bu bilgilerle Beytüllahim yıldızı ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İsa’nın Kral Hirodes devrinde Yahudiye’nin Beytlehem Kenti’nde doğmasından sonra bazı yıldızbilimciler doğudan Yeruşalim’e gelip şöyle dediler: ‘’ Yahudiler’in Kralı olarak doğan çocuk nerede? Doğuda o’nun yıldızını gördük ve O’na tapınmaya geldik’’
Yıldızbilimcilerin ziyareti-, matta 2-1-2

Müneccimler Kral’a bu soruyu sorduklarında Kudüs (Yeruşalim)de bulunuyorlar. Ama nereden geldikleri bilinmiyor. Bethlehem adı verilen bu yıldızın bir süre gökyüzünde göründüğünü ve onlara yol gösterdiğini anlıyoruz. İncil de geçen metinde Hz. İsa’nın doğumunu gösteren yıldızı takip ederek onun yerini bulurlar ve getirdikleri hediyeleri takdim ederler. Gökyüzünde görülen bu yıldızın ne olduğu bilinemediğinden Hz. İsa’nın doğduğu yer olduğuna inanılan Bethlehem (Arapçası Beytüllahim) kentinin adı verilmiş. Peki Bethlehem yıldızı bir kuyruklu yıldız mı? Yoksa süpernova mı? Ya da bazı gezegenlerin kavuşum adı verilen aynı ekliptik boylam derecelerine gelmesi mi?

Milattan önceki zamanlarda Mezopotamya’da ki medeniyetler, gezegenlerin ve yıldızların konumlarını hesap edebiliyor ve efemeris oluşturuyorlardı. İşin içerisinde müneccimler olduğuna göre bu durum hesap edilerek önceden öngörülmüş olma ihtimali yüksek. Günümüzde, bilim ve teknoloji sayesinde geriye dönük binlerce yıl öncesinin gök günlüğü çıkartılabiliyor. Hz. İsa’nın doğum tarihinin bilinmiyor oluşu o andaki gökyüzü konumunun incelenmesine imkan vermemiştir. Miladi takvimin başlangıcı olarak kabul edilen Hz. İsa’nın doğum tarihine en yakın, astrolojik açıdan önemli kabul edilen iki gösterge bulunuyor.
1-) Satürn-Jüpiter Kavuşumu

M.Ö 7. Yüzyılda Satürn-Jüpiter kavuşumu Balık burcunda (Presesyon dan dolayı 72 yılda 1 derece kayan takımyıldızlar ile günümüzde kullanılan tropikal Zodyak ta ki burçlar ile aynı değildir.) gerçekleşmişti. Astroloji açısından bakarsak Satürn ve Jüpiter kavuşumlarının önemli olduğunu ve yeni bir döngü başlattığını biliyoruz. Bu iki zaman işaretleyicisi her yirmi yılda farklı burçta kavuşurlar. Yirmi yıllık yeni bir sosyal trendi başlatırlar. Ayrıca yaklaşık 200 yılda bir element değiştirerek bu kavuşumun olması ayrı bir döngü daha yaratır. Satürn-Jüpiter kavuşum zamanı doğanlar arasından önemli kişilerin olduğu biliniyor. Fakat böyle bir genelleme yapılması çok mesnetsiz olur. Hz. İsa’nın insanlara şifa dağıtması, geleceği görmesine rağmen teslimiyet göstererek kendisini insanlar için kurban etmesi ,Hristiyanlığın sembolü olan Balık burcunun temaları ile örtüşmektedir. Dolayısı ile bu burçtaki iki zaman işaretleyicisinin M.Ö 7. Yüzyılda gerçekleşen kavuşumunu bazı astrologlar Bethlehem yıldızı olarak adlandırmaktadır. Aslında bu bir olasılık olarak durmakta ve sadece söylentide kalmaktadır. İncil deki metinleri referans alırsak diğer bir olasılıkta oldukça güçlü görünüyor.
2-) Venüs gezegenin heliacal yükselişi ve Jüpiter ile kavuşumu

”Yıldızbilimciler, kralı dinledikten sonra yola çıktılar. Doğuda görmüş oldukları yıldız onlara yol gösteriyordu, çocuğun bulunduğu yerin üzerine varınca durdu.”
MATTA 2-9

Doğuda gördükleri yıldız Venüs gezegeni olabilir mi? Venüs Güneş’ten önce yükseldiği zamanlar doğu tarafında sabah yıldızı olarak görülmekte, Güneş’ten sonra yükseldiğinde ise batıda gece yıldızı olarak görülmektedir. Venüs’ ün bu döngüsü 584 gün sürüyor. Venüs’ün heliacal yükselişi, uzun süre görünmedikten sonra ilk defa ufukta Güneş’ten hemen önce doğarak sabah yıldızı olarak görülmesidir. O dönemin astronomları buna çok büyük önem vermişler. En eski astrolojik doküman olan Babil tableti Enuma Anu Enlil’de Venüs’ün doğu tarafında ufuk çizgisinde ilk göründüğü zamanlar bir referans olarak alınmış. Güneş’ten önce doğduğu için ışığı getiren anlamında lucifer ismi de veriliyor.

M.Ö. 2. Yüzyılda Ağustos ayında Venüs Aslan burcunda retro hareketinde iken heliacal konumuna geçiyor. Kraliyeti simgeleyen Aslan burcunda Venüs gezegenin heliacal konumuna geçerek Jüpiter ile kavuşuma doğru gitmesi, bekledikleri Yahuda kralının gelişi olarak yorumlamayı mümkün kılmaktadır. Bununla beraber İncil deki Vahiy 22-16 kısımda ‘’ Davut’un kökü ve soyu Ben’im, parlak sabah yıldızı Ben’im ‘’ cümlesindeki parlak sabah yıldızının Venüs olduğu düşünülmektedir.

Sonuç olarak Bethlehem hala gizemini korumakta ve ne olduğu çözülememiştir. Bethlehem yıldızının ne olduğu bilinemezken ara ara bu yıldızın göründüğüne dair haberler yayılarak Mehdinin gelişine işaret ettiği yönünde yalan yanlış bilgiler servis edilmekte ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Bethlehem yıldızı en son 800 yıl önce görünmüştü

Bethlehem yıldızı veya Noel yıldızı olarak bilinen bu yıldız birçok kişiyi ve gökyüzü meraklılarını her zaman heyecanlandırmıştır. Gökyüzünde gerçekleşen bu ilgi çekici olay her zaman merak konusu olmuştur. Dünya açısından bakıldığında Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin yolları kesişip ve çıplak gözle bakıldığında çift gezegen olarak görülmesidir. Bethlehem yıldızı incilide de yer alarak İsa’nın doğuşunu müjdeleyen bir yıldız olarak belirtilmiştir.

Birçok Hıristiyan, yıldızın mucizevi bir işaret olduğuna inanıyor. Bazı ilahiyatçılar, yıldızın Yıldız Kehaneti olarak bilinen bir kehaneti gerçekleştirdiğini iddia ettiler. Gökbilimciler, yıldızı Jüpiter ve Satürn’ün veya Jüpiter ile Venüs’ün bir kuyruklu yıldız veya bir süpernova kavuşumu gibi olağandışı gök olaylarına bağlamak için çeşitli girişimlerde bulundular.

Bethlehem yıldızı veya Noel yıldızı olarak bilinen bu yıldız birçok kişiyi ve gökyüzü meraklılarını her zaman heyecanlandırmıştır. Gökyüzünde gerçekleşen bu ilgi çekici olay her zaman merak konusu olmuştur. Dünya açısından bakıldığında Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin yolları kesişip ve çıplak gözle bakıldığında çift gezegen olarak görülmesidir. Bethlehem yıldızı incilide de yer alarak İsa’nın doğuşunu müjdeleyen bir yıldız olarak belirtilmiştir.

Bu bilge adamlar hakkında pek bir şey bilinmiyor. Nereden geldiklerini veya kaç tane olduklarını bilmiyoruz. Amerika Birleşik Devletinde yaşamını sürdüren Melinda Hall bu güzel doğa olayını gözlemleyerek paylaştı.

Birçok Hıristiyan, yıldızın mucizevi bir işaret olduğuna inanıyor. Bazı ilahiyatçılar, yıldızın Yıldız Kehaneti olarak bilinen bir kehaneti gerçekleştirdiğini iddia ettiler. Gökbilimciler, yıldızı Jüpiter ve Satürn’ün veya Jüpiter ile Venüs’ün bir kuyruklu yıldız veya bir süpernova kavuşumu gibi olağandışı gök olaylarına bağlamak için çeşitli girişimlerde bulundular.



Derleme Makalelerim

Bir Karoglan Başağaçlı Raşit Tunca Makalesi
Raşit Tunca

Schrems, 01.10.2021

Kaynaklar:
Grafik von herzundliebe
Harun Yahya
Ben ucarken ceren özcan
meteorologiaenred
mahmutorhan
moradergisi

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın