Google Nedir? Google yi Kimler Kurdu? Google’nin Tarihçesi ve Gelişimi

Google Nedir?,Google yi Kimler Kurdu?,Google’nin Tarihçesi ve Gelişimi,Larry Page,Sergey Brin,

Tarihçesi Nedir

Larry Page ve Sergey Brin başlangıçta tez çalışması olarak BackRub adlı bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Amaçları dev bir bilgi yığını olan İnterneti kategorilemek ve arananları daha kolay bulunabilir bir hale getirmekti. Bunun için yeni bir teknoloji geliştirirler. Bu teknoloji, İnterneti klasik motorlara göre daha farklı bir şekilde inceliyordu. Bu yüzden kısa sürede adları popüler olmaya başladı. Google başlangıçta google.stanford.edu adresinde faaliyete geçti ve depolama için kullanacakları terabytelık diskleri Larry’nin yurt odasına koyuyorlardı. Bu arada da projelerini ticari hayata geçirmek için girişimci aramaya başladılar.

Yahoo’nun kurucusu David Filo ile bir görüşme ayarlanır. David, onlara projelerini geliştirmelerini ve belirli bir noktaya geldikten sonra müşteri aramalarını tavsiye eder. Büyük şirketlerin ilgilerini çekemeyeceklerini anlayan ikili kendi başlarına devam etme kararını alırlar. Ama bu seferde veri merkezi kurarken kullandıkları kredi kartları başlarına dert olmaya başlar.

Bu sırada Sun Microsystems’in kurucularından Andy Bechtolsheim kendileriyle görüşmek ister. Fikri beğenir ve çok acelesi olduğundan Google adlı şirkete 100.000 dolarlık bir çek yazar. Ama böyle bir şirket var olmadığından parayı bir süre tahsil edemezler. Daha sonra yakınlarından topladıkları 1 milyon dolar sermaye ile 7 Eylül 1998’de bir arkadaşlarının garajında Google’ı kurarlar. Aynı yıl PC Magazine adlı derginin Google’ı en iyi 100 site arasında göstermesi ve yılın en iyi arama motoru seçmesi arama motorunun popülaritesini arttırmıştır.

Google Tarihçesi ve Gelişimi. Google Inc. bir arama motorunun ve geliştiricisi olan şirketin adıdır. Stanfordda doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin, Google 1998 in 27 Eylül gününde 1 milyon dolar yasal sermayeyle kurdu. Şirketin Google Plex denen merkez ofisi Kaliforniyada bulunur ve tüm dünyada 20,000 civarında kişi çalıştırır. Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capitalı kapsıyor. Şirket ayrıca, içerik sağlayıcı şirketlere özel web arama çözümleri de sunuyor. Googleın piyasa değeri 2009 yılı itibariyle 163 milyar Amerikan dolarıdır. Bu rakam ABD borsalarının en büyük 5. şirketi olduğunu göstermektedir. 2005 yılı sonu ise değeri 114 milyar dolardı

Tarihçesi ve gelişimi


İlk Google 1998 Larry Page ve Sergey Brin başlangıçta tez çalışması olarak Back Rub adlı bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Amaçları dev bir bilgi yığını olan interneti bölümlemek ve arananları daha kolay bulunabilir bir hale getirmekti. Bunun için yeni bir teknoloji geliştirirler. Bu teknoloji, interneti klasik motorlara göre daha farklı bir şekilde inceliyordu. Bu yüzden kısa sürede adları tanınmaya başladı. Google başlangıçta google.stanford.edu adresinde faaliyete geçti ve depolama için kullanacakları terabytelık diskleri Larry’nin yurt odasına koyuyorlardı. Bu arada da tasarılarını ticari hayata geçirmek için girişimci aramaya başladılar. Yahoo’nun kurucusu David Filo ile bir görüşme ayarlanır. David onlara tasarılarını geliştirmelerini ve belirli bir noktaya geldikten sonra müşteri aramalarını tavsiye eder. Büyük şirketlerin ilgilerini çekemeyeceklerini anlayan ikili kendi başlarına devam etmeye karar alırlar. Ama bu seferde veri merkezi kurarken kullandıkları kredi kartları başlarına dert olmaya başlar. Bu sırada Sun Microsystemsin kurucularından Andy Bechtolsheim kendileriyle görüşmek ister. Fikri beğenir ve çok acelesi olduğundan Google adlı şirkete 100.000 dolarlık bir çek yazar. Ama böyle bir şirket var olmadığından parayı bir süre tahsil edemezler. Daha sonra yakınlarından topladıkları 1 milyon dolar sermaye ile 7 Eylül 1998 de bir arkadaşlarının garajında Googleı kurarlar. Aynı yıl PC Magazine adlı derginin Google’ı en iyi 100 site arasında göstermesi ve yılın en iyi arama motoru seçmesi arama motorunun tanınırlığını katlamıştır.

Teknolojisi

Google arama teknolojisi ve kullanıcı arabirim tasarımı Googleı günümüzün ilk nesil arama motorlarından farklı kılar. Sadece anahtar sözcük veya meta arama teknolojisi kullanmak yerine, Google en önemli sonuçları ilk getiren, gelişmiş PageRank™ teknolojisine dayanır. PageRank ağ sayfalarının önemini nesnel bir ölçeğe uyarlar; bu 500 milyon değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemin çözülmesiyle hesaplanır. PageRank ağın çok sayıda bağlantılı yapısını düzenleyici bir araç olarak kullanır. Doğal olarak, Google, Sayfa Adan Sayfa Bye kurulmuş her bağlantıyı, Sayfa Adan Sayfa Bye bir oy olarak yorumlar. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirler. Google ayrıca oyu veren sayfayı da inceler. Googleın karışık ve kendine özel arama yöntemleri, insan müdahalesine engel olur. Diğer arama motorlarından farklı olarak; Google, hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacağı ve ticari amaçla sonuçları değiştiremeyeceği bir şekilde yapılandırılmıştır. Yönetimi Kurucu ortaklar Larry Page (Ürünlerden Sorumlu Başkan) ve Sergey Brin (Teknolojiden Sorumlu Başkan), Eylül 1998de Google projesini hayata geçirdiler. O günden bu yana, şirket, dünya genelinde 20.000den fazla çalışana ulaştı ve sektördeki en deneyimli teknoloji uzmanlarından bazılarının yer aldığı bir yönetim ekibine sahip oldu. Eric Schmidt, Googlea 2001 yılında başkan ve CEO olarak katıldı. Larry Page, Kurucu & Başkan, Ürünler Bölümü Sergey Brin, Kurucu & Başkan, Teknoloji Bölümü Omid Kordestani, Başkan Yardımcısı, Ticari Geliştirme & Satışlar Bölümü Wayne Rosing, Mühendislik Bölümü Başkan Yardımcısı Cindy McCaffrey, Başkan Yardımcısı, Kurumsal İletişim Bölümü Joan Braddi, Başkan Yardımcısı, Arama Servisleri Bölümü Tim Armstrong, Başkan Yardımcısı, Reklam Satış Bölümü Craig Silverstein, Teknoloji Bölümü Yöneticisi

Google sözcüğünün anlamı

Google, googol sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki ABDli matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan googol sözcüğü, 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı (10100) belirten matematiksel bir terimdir.

“Google nedir?” sorusunun cevabı; internet merkezli işler geliştirip bunları kendi bünyesinde ilerleten, internet üstünden birçok farklı konuda yatırımları bulunan global bir şirkettir. İnternet tabanlı ürün ve hizmetler geliştiren Google, çevrim içi bilgi dağıtımı, reklam, arama motoru vb. gibi birçok internet teknolojisini yürütmektedir. Bu açıdan Google, milyonlarca insana hizmet veren internet devleri arasında yer almaktadır.

Google Nedir, Tarihçesi Nedir, Sahibi Kimdir? Google Hakkında Bilgiler

İnternet sektöründe faaliyet gösteren Google, sunduğu hizmetlerle dünyanın en büyük şirketlerinden birisidir. Sahip olduğu yapı itibari ile her saniye milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Bu olağanüstü büyük şirket, Sergey Brin ve Larry Page tarafından 4 Eylül 1998 yılında kurulmuştur. Çok uluslu Amerikan anonim şirketi olarak faaliyet gösteren Google, kurulmasından sonra yaklaşık 20 yılda büyük bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme Google’ı günümüzde, dünyanın en değerli şirketi haline getirmiştir.

Şirketin ana amacı ise “dünya üzerindeki bilgiyi organize etmek ve bu durumu global olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale sokmak” olarak hedeflenmiştir. Bu açıdan bahsettiğimiz kurucuların öncülünde 19 Ağustos 2004 yılında halka açılan Google, böylelikle büyümesine hız kazandırmıştır. Her geçen gün kendi yapısını geliştiren ve birçok alanda faaliyetle bunu arttıran Google, günümüz şartlarında internet ortamının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Sunduğu yenilikler ve her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte oluşan hizmetler, Google isminin her alanda duyulmasını sağlamıştır. Bu anlamda en prestijli yapılardan birisi olarak karşımıza Google ismi çıkmaktır. Genel anlamda arama motoru olması haricinde internet teknolojilerinin nabzını tutan bir konumdadır.

Google Ne Demek? Google Anlamı Nedir?

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, ismiyle de bir hayli merak edilmektedir. Bu noktada Google kelimesinin anlamı merak edilmekte ve sıkça araştırılmaktadır. Google, kelime anlamı olarak da oldukça farklı bir alt yapıya sahiptir. 1 ve 100 tane sıfır rakamından oluşan bir matematiksel ifade eden Googol kelimesi üzerinden değişiklikle ortaya çıkmıştır. Googol parametrelerini baz alarak çıkan Google, bir anlamda bir kelime oyunu şeklinde oluşmuştur. Googol ifadesinin açılımı ise şu şekildedir:

    10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 ‘dır.

Google Ürünleri ve Hizmetleri

Yazımızın başında Google ile ilgili genel bilgileri sizlerle paylaştık. Daha öncesinde de belirttiğimiz gibi Google, çeşitli internet hizmetlerini kapsayan bir işleyişe sahiptir. Bu noktada Google ürünleri ve hizmetleri geniş ve kapsamlı bir yapıya sahiptir. Google ürün ve hizmetlerini başlıca sıralamak gerekirse:

    Reklam
    Arama motoru
    Verimlilik araçları
    Yatırım ürünleri
    Diğer ürünler olmak üzere ana başlıklardaki kategorilere sahiptir.

Google Arama Motoru

Google, ürün ve hizmet konusunda birçok noktada öne çıkmaktadır. Ancak arama motoru hizmeti ile, tüm bilişim sektöründe farkını ve bilinirliğini ortaya koymuştur. Bu açıdan evrensel bir platform haline dönüşen Google, en çok kullanılan arama motoru konumundadır. Google arama motoru, yaptığınız aramalarda sizlerin ihtiyacınıza yönelik yüzlerce sayfayı karşınıza çıkarmaktadır. Tek tıkla gerçekleşen bu durum, belirli standartlar ile ölçülerek sıralanmaktadır. Bu anlamda Google, oluşturduğu tekniğe göre aramalarınızı gerçekleştirmektedir. Google arama motorundaki yapılan aramalar şu şekilde oluşturulmaktadır:

    Google, ilk olarak sizlere bir arama çubuğu ile hizmet vermektedir. Bu arama çubuğuna aklınıza gelebilecek her kelime, konu veya kavram yazılabilmektedir. Arama kısmına yazdığınız kelime, anlam olarak benzer veya yaklaşık kelimeleri, bu kelimeyle alakalı yapılan diğer aramaları, dilini ve amacını belirleyerek bir algoritma oluşturmaktadır.
    Ardından arama yaptığınız kavrama göre karşınıza eşleşen web sayfalarını sunmaktadır. Bu noktada ise Google, bu ayrımı kullandığınız anahtar kelimenin içeriklerde bulunmasıyla sağlamaktadır. Kullanılan anahtar kelimenin sıklığına, alakasına veya içeriğin içerisinde kullanım durumuna göre ilgili sayfaları sergilemektedir.
    Bunun yanında Google aramalarında, sunulan sayfalar alaka düzeyine göre de değerlendirilir. Arama yaptığınız konu için sunulan içeriklerin kapsamı ve bir araya gelme şekilleri, bu değerlendirmede dikkat edilen özelliklerdir. Sayfa içeriği ne kadar bilgi içerir ve bu bilgiyi kapsamlı şekilde sunarsa, Google bu sayfayı karşımıza öncelikli olarak çıkarmaktadır.
    Son olarak ise yapılan Google aramaları, geçmişte yapmış olduğunuz aramalara ve ziyaret ettiğiniz sayfalara göre şekillenmektedir. Bu özellikler de dikkate alınarak, Google aramasında SEO olarak adlandırılan niteliklerdeki çeşitli sonuçlar sizlere sergilenmektedir.

Google Arama motoru hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Google Algoritması Nasıl Çalışır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Google Arama Seçenekleri

Google arama motoru, yapılan aramalarda sizlere amacına uygun hizmet vermek adına seçenekler sunmaktadır. Arama seçenekleri olarak karşımıza çıkan bu kategoriler, aramanızı sınıflandırma yapmaktadır. Aradığınız kavramın en kapsamlı bilgilere ve istenilene ulaşabilmesi adına bu filtreler kullanılmaktadır. Arama kısmının hemen üst kısmında bulunan arama seçenekleri, daha hızı ve hedefinize yönelik aramalar yapmanızı sağlamaktadır. Google arama seçenekleri şu seçeneklerle sunulmaktadır:

    Haberler
    Videolar
    Alışveriş
    Görseller
    Haritalar
    Finans
    Kitaplar
    Uçuş arama
    Dil, zaman gibi filtrelerle aramalar sınıflandırılmaktadır.

Google Araçları Nelerdir?

Google, oldukça kapsamlı ve çeşitli servislerde oluşan komplike bir yapıya sahiptir. Bu noktada birçok servis ile hizmetlerini sürdürmektedir. Google araçlar olarak değerlendirilen bu servisler, arama motorunun yanında sıklıkla kullanılan seçeneklerdir. Her konuda pratik ve hızlı çözümler sunan bu uygulamalar, milyonlarca kişinin kullandığı özelliklerdir.

Google Translate Nedir?

Google araçların en çok kullanılan seçeneklerinden birisi Google Translate’dir. Türkçe karşılığı çeviri olan bu uygulama, çeşitli diller arasındaki çeviri yapılmasını sağlamaktadır. Sahip olduğu 51 dil seçeneği ve teknik özellikleri, Google Translate’i en çok kullanılan uygulama haline getirmektedir. Bu açıdan hemen herkesin kullandığı Google Translate, çeşitli dillerde çeviri yapılmasında sıklıkla tercih edilmektedir.

Google Haritalar Nedir?

Haritalar, yine Google servislerinden hemen herkesin kullandığı ve ihtiyaç duyduğu bir uygulamadır. Google tarafından geliştirilen ve ücretsiz şekilde kullanıma sunulan bu servis, pek çok teknik özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Bu açıdan gelişmiş bir yapı ile oluşturulan haritalar, diğer web siteler tarafından da eklenti olarak kullanılabilmektedir.

Google Drive Nedir?

Google Drive, Google tarafından sunulan bir depolama servisidir. Farklı türdeki doküman belge ve içerilerin saklandığı uygulama bir senkronizasyon servisi olarak çalışmaktadır. Oluşturulan hesaplar aracılığıyla kullanılan uygulama, verilerin depolanmasında, saklanmasında ve başka kişilerle paylaşılmasında kullanılmaktadır.

Google Play Nedir?

Google Play pek çok kullanıcısı bulunan bir Google servistir. Android işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılan resmi uygulama mağazası, Google Play’dir. Elektronik dağıtım ve satış platformu olarak görev yapan bu sistem, çeşitli uygulamalara ulaşılmasında rol almaktadır.

Google News Nedir?

Google News, yani haberler, yine oldukça popüler olan ve yüksek kullanım oranına sahip olan servislerden birisidir. Global ve yerli haberlerin sunulduğu platform, geniş haber kaynağı ile hizmet vermektedir. Bu açıdan uygulama kullanıcılara geniş bir haber yelpazesi ile hizmet sunmaktadır.

Google Takvim Nedir?

Google takvim veya Google Calendar, bir takvim ve ajanda hizmeti sunan planlama uygulamasıdır. Ayrıca çeşitli planlama seçenekleri sunan uygulama, oldukça fazla kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

Google G-mail Nedir?

Google hizmetleri arasında yine popüler servislerden birisi Google G-mail servisidir. Ücretsiz e-posta hizmeti olarak karşımıza çıkan uygulama, global şekilde hizmet vermektedir. Yüksek güvenlik önlemleri çerçevesinde sunulan bu hizmet, milyonlarca hesaba ve kullanıcıya sahiptir.

Google AdWords Nedir?

Google tarafından sunulan bir reklamcılık servisidir ve yapı itibari ile reklam sektöründe oldukça önemli bir noktadadır. Bu açıdan bu servisi kullanan kullanıcılarına, aranan kelimeye göre ilişkilendirerek aramalarda üst sıralarda reklam olarak yer almasını sağlamaktadır. Web siteler için önemli bir satış profili olan bu servis, ulaşılabilirliği ve web site trafiğini arttırıcı etkiye sahiptir. Bu noktada kullanılan AdWords, pek çok avantajı kullanıcılara sunmaktadır.

Google Akademik Nedir?

Google Akademik, internet ortamındaki akademik çalışma ve yayınların araması için kullanılan araçlardan birisidir. Bu servis, ilgili kelimeyle alakalı tez, makale gibi kabul görmüş bilgilerin sunulduğu ve ulaşıldığı platformdur.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, Google tarafından sunulan ve web site sahiplerinin kullandığı bir hizmettir. Ücretsiz sunulan bu servis, yine çeşitli analiz ve çalışmalar gerçekleştirmektedir. Search Console kullanılarak web sitenizi Google dizine eklenebilir ve buna bağlı olarak çeşitli çalışmalar yapılabilmektedir.

Google AdSense Nedir?

Google AdSense, web sitelerde içerikle bağlı olarak sunulan reklamların ekonomik kazanç sağladığı bir uygulamadır. Bu servis ile web site sahipleri, sitelerine çeşitli reklamlar entegre etmektedir. Bu reklamlar, sahipleri tarafından siteye bir ücret ödenerek oluşturulmaktadır. Web sitenizin trafiği ve reklamların özelliğine göre bu araç, size belirli miktarda kazanç sağlamaktadır.

Google Analytics Nedir?

Google Analytics yani Google analiz, web siteleri analiz etmeye yardımcı olan ücretsiz hizmet veren servistir. Web sitelere gerçekleşen harekeleri analiz ederek sunan bu uygulama, kullanıcılarına yardımcı bir hizmettir. Tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilen analizler, geniş bir yelpaze ile oluşturulmaktadır.

“Google nedir?” sorusunun cevabını en kapsamlı haliyle sizlerle paylaştık. Her bir başlığı aslında oldukça geniş ve detaylı şekilde ele alınabilecek yapıda olan Google, dünyanın en prestijli şirketlerinden birisidir. Kendini geliştiren yapısı, yenilikleri ve onlarca hizmeti ile Google, sektördeki en büyük yapıya sahiptir. Adını altın harflerle yazdıran bu dev teknoloji şirketi, internet denildiğinde akla gelen ilk isimdir. Bu açıdan popülerliği ve hizmetleri ile kalitesini ortaya koyan şirket, her geçen gün hedeflerini daha ileriye taşımaktadır.


Sıkça Sorulan Sorular

Google nedir, amacı nedir?

İnternet tabanlı hizmet veren ve arama motoru ile öne çıkan ürün geliştirici bir şirkettir. Google kurulmasından bugüne kadar internet teknolojileri ile ilgili konularda yatırım ve projeler gerçekleştirmektedir. Geniş bir hizmet ağı ile hizmet veren şirket, amaç olarak bilgiyi evrensel şekilde erişilebilir hale getirme doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır.

Google arama motoru nasıl kullanılır?

Günümüzde en popüler olan uygulamadır. Google arama motoru cep telefonları, bilgisayar veya tablet gibi elektrikli aletlerin tümünde kullanılabilmektedir. Google bünyesinde sunulan arama sayfasına https://www.google.com.tr uzantısı ile gidilmektedir. Bu kısımda bulunan arama kısmına, ilgili kavramın yazılması veya söylenmesi ile arama motoru kolaylıkla kullanılmaktadır.

Google’dan nasıl arama yapabilirim?

Google arama motoru, elektronik birçok cihazda kullanılmaktadır. Bu açıdan Google üzerindeki aramalar, sesiniz kullanılarak veya klavye yardımıyla gerçekleşmektedir. Arama kutusuna, merak ettiğiniz kavramın yazılması/söylenmesi ardından ara tuşuna basılması ile size ilgili birçok sonuç gösterilmektedir. Bu sonuçlar kategorilere göre filtrelenebilmekte, yaptığınız aramada karşınıza buna göre sonuçlar çıkarılabilmektedir. Bu konudaki daha detaylı bilgi, yazımızın içerisinde bulunmaktadır.

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın