Pumalar Hakkında İlginç Bilgiler

Pumalar Hakkında İlginç Bilgiler

Puma, kedigiller familyasında bir yırtıcı hayvan cinsidir. Bu cins içerisine iki tür bir araya getirilmiştir.

    Dağ aslanı (Puma concolor) ve
    Yaguarundi (Puma yaguarondi).

Genel kullanımda “puma” denildiğinde, hemen daima dağ aslanı anlaşılır.

Yaguarundi önceleri kendilerine özgü bir cins olarak Herpailurus olarak sınıflanmış, ancak moleküler incelemeler sonucu bu iki tür arasında yakın bir akrabalık tespit edilmiştir. Böylelikle en yeni sistematikde bu iki tür ortak bir cinste toplanır.

Bu hayvanların postu kısa ve sık, genelde sarı-boz ya da kırmızımsıdır. Erişkin hayvanlar diğer birçok kedi türlerinin aksine lekesizdir. Her iki tür de Amerika Kıtası’nda yaşar.

Cins üzerine yapılan DNA analizleri, bu cinsin yaşayan en yakın akrabasının çita olduğu sonucunu verir. Kendine özgün vücut yapısı sebebiyle bu tür, kedigiller içinde kendine ait bir alt familyaya (Acinonychinae) yerleştirilmiştir. Bu ortak özelliklerin keşfinden sonra bu bölümlendirmeye artık doğru olarak bakılamamaktadır.

Puma doğada nerede yaşıyor Siyah pumalar var mı?

Birçoğu bu zarif, görkemli ve şaşırtıcı derecede güzel hayvana aşinadır. İnanılmaz güzel ceketi, çekici görünümü ve alışkanlıkları kelimenin tam anlamıyla dikkat çekiyor.

Bu canavarın çok çeşitli isimleri var – puma, panter, dağ Aslanı, kırmızı kaplan. Ancak, en çok puma olarak bilinir. Bu ismi, topraklarında yaşadığı kabilelerden birinin sakinlerinden aldı. Ana dilden tercüme edilen bu kelime “güçlü” anlamına gelir.

Daha önce, pumalar Güney ve Kuzey Amerika’nın hemen hemen tüm bölgelerinde yaygındı, ancak kürk ve pençeler için açık avlanma, doğal afetler ve diğer talihsizlikler nüfuslarını neredeyse yok etti.

Bu sebeple hemen hemen hepsinde amerikan eyaletleri bu harika hayvanların korunmasına yardımcı olmak ve birey sayısını artırmak için avlanmalarını yasakladı. Tek istisna Teksas. Bu yasak işe yaradı – nispeten kısa bir süre içinde, gezegende yaşayan pumaların sayısı birkaç binden on binlere çıktı.

Ailenin Amerikalı üyeleri arasında kedi puma en büyük yırtıcıdır. Puma gövdesi uzar. Belki de bu hayvanlar çitalara ve leoparlara çok benzer. Uzun ve güçlü pençeleri, küçük bir kafası ve atlama sırasında dengeleyici bir rol oynayan büyük bir kuyruğa sahipler.

Ayrıca, pumaların belirli bir rengi vardır, bu da onu kedi akrabalarından daha da farklı kılar. Bu hayvanın ceketi oldukça kısadır, ancak çok kalındır, bu da pumaların çok dayanmasına izin verir. Düşük sıcaklık. Pumaların ana kaplama rengi kumdur, ancak kahverengimsi, parlak kırmızı veya kahverengi tonları olan türler vardır. Renk, habitata bağlıdır: kuzey pumaları genellikle gri veya açık sarıdır ve güney pumaları kırmızımsıdır.

Pumalar mükemmel avcılardır. Kendilerini ses veya dalların gıcırtısı ile ele vermeden, tamamen fark edilmeden avlarına gizlice yaklaşma konusunda ustaca bir yetenekleri vardır. Kesinlikle hiçbir şey. Bir pumanın çeneleri, bir keçiyi veya koçu kolayca öldürecek kadar güçlüdür. Ancak, av sırasında puma önce kurbanı kırar. boyun omurları arkadan koşarak.

Hem küçük hayvanlar (sincaplar) hem de büyük olanlar (geyik ve geyik) bu hayvanların avı olur. Bir puma tarafından timsah öldürme vakaları bile vardır.

İlginç bir şekilde, puma çok tutumlu bir hayvandır. Tek bir kişi asla yenmemiş bir et parçası atmaz. Çoğu zaman öldürülen oyunu maskelerler, gömerek veya dallar, yapraklar veya karla fırlatarak gizlerler.

Çiftleşme mevsimi boyunca, genellikle sessiz hayvanlar olan pumalar, sanki karşı cinsten bireyleri çiftleşmeye davet ediyormuş gibi, davetkar kükremelerle çevreyi duyururlar. Hamilelik yaklaşık üç ay sürer, bundan sonra 2-3 kör yavru doğar. Çaresizlik gibi görünse de, puma kedi yavruları ilk ayın sonunda yuvadan çıkıp birbirleriyle oynayacak kadar güçlüdür.

Yavrular iki yaşında annelerini terk eder ve kendi bölgelerini aramak için yola çıkarlar. Pumalar yalnızdır ve yalnızca çiftleşme döneminde birleşirler, bu nedenle genç hayvanlar yaşlı bireylerle hayatta kalmak için şiddetli bir mücadele vermek zorundadır.

Diğer büyük yırtıcılar ve insanlar müdahale etmemiş olsaydı, puma popülasyonunun daha da büyük olması muhtemeldi. Doğal ortamda, pumalar ayılar ve kurtlarla savaşır ve hatta bazıları eşitsiz bir kavgaya girerek ölür. İlişkin insan aktivitesi, o zaman insanların doğrudan pumaları öldürdüğü söylenemez. Bu kısmen yerleşim nedeniyle doğal çevre Bu güzel hayvanların yaşam alanı.

Bu kedi her iki yarım kürede de yaygındır. Birçok Hint kabilesinin topraklarında yaşıyor ve birçok yerel isme sahip.

sistematik

Rus adı- puma (dağ aslanı, puma)

İngilizce başlık- Puma

Latin isim– Puma rengi

Önyargısız olma- yırtıcı ( Carnivora)

Aile- kedi (Felidae)

cins- puma (Puma)

Morfolojik özelliklere dayanan ve 1999’a kadar sürdürülen eski sınıflandırma, pumanın yaklaşık 24-30 alt türünü tanımladı.

İle modern sınıflandırma, genetik çalışmalara dayanarak, coğrafi bölgelere bağlı 6 alt tür vardır:

Puma concolor puma – Kuzey Amerika (Güney Kanada’dan Guatemala ve Belize’ye);

Puma concolor costaricensis- Orta Amerika(Nikaragua, Kosta Rika ve Panama);

Puma concolor capricornensis – Doğu ucu Güney Amerika(itibaren Güney sahili Amazonlar Brezilya’dan Paraguay’a);

Puma concolor concolor – kuzey Güney Amerika (Kolombiya, Venezuela, Guyana, Guyana, Ekvador, Peru, Bolivya);

Puma concolor cabrerae – orta Güney Amerika (kuzeydoğu Arjantin, Uruguay);

puma concolor puma güney kısım Güney Amerika (Şili, güneybatı Arjantin).

En nadir puma alt türü Florida pumasıdır (Puma concolor coryi). 2011 yılında doğadaki sayısı 160 kişiden biraz fazlaydı. Ormanlarda ve bataklıklarda yaşar güney Florida(AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ). Bu kedi, nispeten küçük boyutu ve yüksek pençeleri ile ayırt edilir. Ceket rengi koyu, kırmızımsıdır. Yakın akraba çaprazlamanın bir sonucu olarak, bu alt türün bireyleri kuyruğun kavisli bir ucunu aldı.

Başka bir Doğu Amerika alt türü, wisconsin puma (Puma concolor shorgeri), 1925’te soyu tükenmiş

Şu anda, hem Florida puma hem de Wisconsin puma ayrı alt türlere ayrılmıyor, Puma concolor puma alt türleri olarak sınıflandırılıyorlar.

Hayvanat bahçesinde tutulan pumanın alt türü belirlenmemiştir.

Türlerin doğadaki durumu

Puma, varlığı en az endişeye neden olan bir tür olarak Uluslararası Kırmızı Kitapta yer almaktadır – CITES II, IUCN (LC).
Görünüm ve kişi

1553 yılında, ilk açıklamalarından biri Cies de Leon’un “Peru Günlüğü” kitabında verilmiştir. “Puma” kelimesi, Amerikan Kızılderililerinin en yaygın dili olan Quechua dilinden gelir.

İnsanlar uzun zamandır bu kedinin zarafetine ve gücüne hayran kaldılar. Güney Amerika’da, güçlü bir kedinin adı genellikle bir kişinin karmaşık adında geliyordu. Bir puma görüntüsü genellikle çanak çömlek üzerinde bulunur. İnkalar bu hayvanı gökyüzü ve gök gürültüsü tanrısı ile ilişkilendirdiler. AT Kuzey AmerikaÖrneğin Apaçiler arasında pumanın attığı çığlıklar ölümün habercisiydi. Diğer Kızılderili kabileleri bu canavarı kötü bir ruhla tanımladılar. öbür dünya. Aynı zamanda Cherokee kabilesinde kutsal bir hayvandı ve dokunulmazdı.

Bir puma genellikle bir insandan kaçınır, saldırılar nadirdir ve genç pumaların annelerini terk edip yeni bölge geliştirdiği yaz veya sonbaharda meydana gelir. 1890 ve 1990 arasında Kuzey Amerika’da insanlara yönelik 53 puma saldırısı kaydedildi, bunlardan 40’ı yaralanmayla sonuçlandı ve 10 vakada insan öldü.

Puma hayvanlara saldırabilir: buzağılar, koyunlar, keçiler, bu daha çok genç hayvanlar avlanmayı öğrendiğinde olur. Bu davranışın çiftçiler arasında hoşnutsuzluğa neden olduğu ve onlara yapılan zulmün Kuzey Amerika’daki canavar sayısını önemli ölçüde azalttığı açıktır.

Dağılım ve habitatlar

Puma bir Amerikan kedisidir. Tarihsel olarak, pumanın menzili Amerika’daki tüm kara memelileri arasında en geniş olanıydı. Bu türün dağılım alanı Patagonya’nın güneyinden Alaska’nın güneydoğusuna kadar uzanıyordu. Şu anda, Kuzey Amerika’da, puma esas olarak dağlarda hayatta kaldı. batı bölgeleri. Güney Amerika’da puma hemen hemen her yere dağılmıştır.

Bu yırtıcılar en çok farklı koşullar: dağlarda yaşıyorlar iğne yapraklı ormanlar, ve tropikal ormanlar ve çimenli ovalarda. Pumalar deniz seviyesinden 4700 m yüksekliğe kadar dağlarda bulunabilir. Dağıtımları sadece yiyecek ve barınak ile sınırlıdır. Ek olarak, Güney Amerika pumaları jaguarların bulunduğu taşkın alanlarından kaçınır.

İçin başarılı avlanma Pumanın arkasına saklandığı sığınağa ihtiyacı vardır, kurbana gizlice girer, bu nedenle açık biyotoplarda bile avcı taş veya çalıların olduğu alanları seçer.

Görünüm ve morfoloji

Neredeyse tek tip renkte büyük bir kedi, dolayısıyla türün Latince adı: conkolor – tek renk. Erginlerin rengi grimsi kahverengiden kahverengimsi sarıya kadar değişir. Karın üzerindeki ceket, arka ve yanlardan biraz daha hafiftir. Sadece kulaklar, kuyruğun ucu ve namlu karanlıktır. Tropik bölgelerde pumalar daha küçük ve daha kırmızıdır, kuzey hayvanları ise daha açık renklidir. Açık ve hatta beyaz pumaların yanı sıra esas olarak bulunan koyu kahverengi ve siyah bireylerin varlığı hakkında bilinmektedir. Latin Amerika. Albino ve melanistik pumalar doğada bilinmemektedir.

Yavrularda renk monofonik değildir – var karanlık noktalar, pençelerde çizgiler ve kuyrukta halkalar. Çizim sadece bir yaşında kaybolur.

Erkekler kadınlardan %30 daha büyüktür, 100-180 cm uzunluğa, 60-70 cm kuyruk uzunluğuna, 61-76 cm omuz yüksekliğine ve 105 kg ağırlığa ulaşır. Genellikle büyük alt türlerin erkekleri 70-80 kg ağırlığındadır. Puma gövdesi, tüm kediler gibi esnek ve uzundur, başı küçüktür, pençeleri düşüktür. Kuyruk uzun ve kaslı, pençeler geniş, keskin geri çekilebilir pençelerle.

Büyük boyutuna rağmen, puma aslan, jaguar, leoparın aksine küçük kediler grubuna aittir. kar Leoparı ve kaplan- büyük kediler. Küçük kediler, hyoid kemiğinin tamamen sertleşmesiyle açıklanan kükreme veya hırlama yapamazlar. büyük kediler birkaç küçük kemikten oluşur. Kedi ailesinin tüm temsilcileri gibi (aslanlar hariç), yetişkin pumalar yalnız yaşar, erkek ve dişi sadece üreme için buluşur. Pumanın avlanma alanının büyüklüğü, potansiyel avın yoğunluğuna bağlıdır ve Kuzey Amerika’da 32 ila 1031 km² arasında değişmektedir. Erkeğin alanı dişilerinkinden daha büyüktür ve sahibi onu kıskançlıkla diğer erkeklerden korur. Erkeğin bölgesi genellikle birkaç dişinin avlanma alanıyla kısmen örtüşür. Hayvanlar, üst üste binen alanlarda birbirlerinden kaçınırlar ve bu, işaretleme ile sağlanır. Pumalar belirli yerleri idrar, pislik veya sıyrıklarla işaretler – hayvanların pençeleriyle çizdiği, görsel izler bırakan arazi veya ağaç parçaları.

Besleme ve besleme davranışı

Puma, yalnızca hayvansal gıdalarla beslenen bir yırtıcıdır. Avlanmanın amacı çok çeşitli hayvanlar olabilir: farelerden, sincaplardan, sıçanlardan, tavşanlardan çakallara, vaşaklara ve diğer pumalara. Ayrıca kuşları, balıkları ve hatta salyangozları ve böcekleri de yer. Bir puma, bir çayır köpeğini, bir dağ sıçanını veya bir maymunu reddetmeyecektir. Bununla birlikte, puma diyetindeki ana yer toynaklılar tarafından işgal edilir: kara kuyruklu, beyaz kuyruklu ve pampa geyiği, wapiti, geyik, karibu ve büyük boynuz. Kuzey Amerika’da, bu yırtıcı hayvanın diyetindeki toynaklıların oranı %60 veya daha fazladır. Güney Amerika dağlarında pumalar, hörgüçsüz develeri başarıyla avlar. Ara sıra hayvanlara, kedilere, köpeklere, kuşlara saldırırlar.
Büyük bir erkek pumanın her 9-12 günde bir bir geyiği öldürdüğü, bir seferde 8 kg’a kadar et yediği ve gerisini gizlediği tahmin edilmektedir. Av tamamen yenmese de, canavar yakınlarda kalır, saklandığı yerin yakınında dinlenir. Diğer yırtıcılar ve çöpçüler, yiyecek artıklarını yemeye çalışırlar ve çoğu zaman puma ertesi gün tekrar ava gitmek zorunda kalır. Bir avcı genellikle alacakaranlığın başlangıcında avlanır, bu nedenle hedeflenen kurbana gizlice yaklaşmak daha kolaydır, ancak çok açsa, gün içinde şansını deneyebilir.

seslendirme

Pumalar gırtlağın özel yapısından dolayı yüksek sesle kükremez ve hırlayamazlar, oldukça sessiz hayvanlardır. Biraz insan ağlamasına benzeyen yüksek sesli çığlıklar, çiftleşme mevsimi boyunca yalnızca dişiler tarafından yayılır. Yavru kedilerle iletişim kurarken çok daha sessiz “konuşurlar”. Ayrıca pumalar evcil kediler gibi mırıldanabilir.

Yavruların çoğaltılması ve yetiştirilmesi

Pumalar 2 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır, ancak genç hayvanlar genellikle kalıcı bir avlanma yeri bulana kadar üremeye başlamazlar.
Pumalar yılın herhangi bir zamanında üreme yeteneğine sahiptir, ancak yavru doğumlarının zirvesi genellikle Ocak ve Ağustos aylarında gerçekleşir. Yetişkin bir erkeğin geniş avlanma alanı aynı anda birkaç dişinin alanıyla örtüştüğü için yıl boyunca farklı dişilerle çiftleşebilir. Çiftleşmeye, diğer kediler gibi, kanlı kavgalar ve erkeklerin vahşi çığlıkları eşlik eder.
Anne olmaya hazırlanan dişi, kayaların yarıklarında, ağaçların kökleri arasında veya sadece çimen çalılıkları arasında tenha bir yerde bir in düzenler.
Hamilelik 92 gün sürer, bundan sonra 1 ila 4 kör yavru kedi doğar (genellikle iki veya üç), 500 g’a kadar, Paltoları benekli, siyahımsı kahverengidir. Bu renklendirme, yırtıcılardan saklanarak (yetişkin erkek pumalar dahil) kamuflaj görevi görür. 12-14 haftadan itibaren lekeler soluklaşır, ancak sonunda sadece bir buçuk yıl kaybolur.
Kelimenin tam anlamıyla doğumdan sonraki ilk dakikalarda yavrular hevesle süt emmeye başlar ve ilk haftalarda hızla kilo alırlar. İki haftalıkken, yavrular gözlerini ve kulaklarını açarlar ve aktif olarak emekleyerek inini ve yakın çevresini merakla incelerler. Aynı zamanda ilk dişleri çıkar.
Dişi periyodik olarak ava çıkar ve yavruları bir süre yalnız bırakır. İlk başta çalışma odasına yakın kalmaya çalışır, ancak çocuklar büyüdüğünde tüm bölgesini incelemeye başlar.
8-9 hafta sonra puma inine et taşımayı bırakır ve çocukları yanlarında ava götürmeye başlar. 2-3 aylıkken yavru kediler sütle beslenmeyi bırakırlar, ancak birkaç ay daha onları koruyan ve onlara avlanmayı öğreten anneleriyle birlikte kalırlar. Sonunda, çoğunlukla yeni bir üreme mevsiminin başlangıcıyla ilişkilendirilen anne ayrılır. Büyümüş genç pumalar, kendi avlanma alanlarını aramak için dağılmadan önce bir süre birlikte kalırlar.
Başka bir puma tarafından işgal edilmeyen av için uygun bir yer bulmak için bazen yüz kilometreden fazla yürümek zorunda kalırlar. Genç dişiler biraz daha kolay zaman geçirirler, annelerinden çok uzakta olmayan kendilerine bir ev ayarlayabilirler. Ancak genç erkekler, karar verene kadar özellikle yüksek risk, hem yetişkin pumalar hem de insanlarla çatışmalara giriyor. Çoğu zaman, evcil hayvanlar (ve insanlar) 1-2 yaşlarında bu tür genç hayvanlar tarafından saldırıya uğrar. Sitelerini korumaya çalışan yetişkin pumalar, sadece gençleri uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda onları öldürür.

Ömür

Doğada, pumaların yaşam beklentisi erkeklerde 10-12 yıl, kadınlarda biraz daha uzundur. Puma avcılığına izin verilen bölgelerde, yetişkin hayvanların ölümüne en sık neden olan kişidir. Ek olarak, pumalar nakliye tekerleklerinin altına düşer, birbirleriyle çatışmalarda, avlanma sırasında alınan yaralardan, daha az sıklıkla hastalıklardan ölürler. Çok az insan yaşlılıktan ölür.
Hayvanat bahçelerinde pumalar 20 yıla kadar yaşar.
Hayvanları Moskova Hayvanat Bahçesi’nde tutmak
Hayvanat bahçesinin varlığı sırasında, pumalar burada birkaç kez tutuldu. Bu kediler esaret altında iyi yaşar ve yavru getirir.
Şu anda, Veliky Ustyug Hayvanat Bahçesi’nden gelen genç bir büyük erkek puma “Cat’s Row” da yaşıyor. Çoğu kedi gibi sadece akşamları kuşhanenin etrafında dolaşmakla kalmaz, aynı zamanda gün boyunca genellikle aktiftir. Günlük diyeti, iştahla yediği 1.5 kg sığır eti, biraz sığır kalbi ve 4-5 sıçan içerir. Canavar, tanıdık insanları, belli belirsiz bir mırıltıyı andıran bir rahim sesiyle karşılar. Yakışıklı adamımızın yakında bir kız arkadaşı olmasını umuyoruz ve küçük benekli kedi yavrularının doğumuyla bizi mutlu edecekler.

Puma, dağ aslanı, kırmızı kaplan, geyik kedisi, dağ şeytanı, kraliyet kedisi, küçük panter – bunların hepsi bir kedinin isimleri. Ayrıca bizim için daha iyi bilinen başka bir adı var – bu bir puma. Quechua Kızılderililerinin yırtıcı hayvanının adı buydu.

Bu kedi Amerika’da (Kanada’dan Patagonya’ya) yaygındır ve uzun zamandır bu yerlerin sembolü olmuştur. Pumalar ovalarda, ormanlarda, dağlık alanlarda bulunur. Ana rakipleri jaguarlar orada yaşadıklarından, sulak alanlardan kaçınmaya çalışırlar. Pumalar gezegenimizde oldukça yaygındır. Bu kediler için sürekli bir av olmasına rağmen, popülasyonları azalmıyor.

Bunun nedeni, pumaların yeni koşullara mükemmel bir şekilde uyum sağlamasıdır.

Burundan kuyruğun ucuna kadar olan vücut uzunluğu 274 cm, yükseklik – 60-80 cm ve ağırlık – neredeyse 100 kg’a ulaşabilir ve erkekler kadınlardan iki kat daha büyüktür. Sadece yeni doğan puma kedi yavrularında belirgin lekeler görülür ve yetişkinler aynı renktedir. Ceket renkleri altın veya gri-kahverengi olabilir. Göbek ve çene neredeyse beyazdır ve kuyruk karanlıktır. Pumanın 24 alt türü vardır. Bazı alt türler hakkında çok az şey bilinmektedir. En ünlüsü, uzun bacaklı kırmızımsı kahverengi bir kedi olan Florida pumasıdır.

Puma zorlu bir yırtıcıdır. Herhangi bir avla başa çıkmayı kolaylaştıran dört santimetre dişlerle donanmıştır. Bu kedi hem gündüz hem de gece eşit derecede aktiftir. Bu bakımdan, sadece açlıktan hareket ederler. Ancak çoğu zaman avlanmak için en sevdikleri zaman alacakaranlıktır. Zaten sessiz bir hayvan tamamen görünmez olur. Kolaylıkla tırmandıkları ağaçlara veya kayalıklara oturarak avlarını beklemeyi severler. Pumalar avlanırken sürpriz faktörünü kullanır. Ayrıca, bu hayvan kaçmayı sevmez – çabucak söner. Bu, sessiz sürünme ve fantastik atlama yeteneği ile telafi edilir: üç metreye kadar atlayabilir veya altı katlı bir binanın yüksekliğinden korkusuzca atlayabilir. Puma ayrıca geyik veya geyik gibi büyük hayvanlara da saldırabilir. Hemen boğazına koşar ve onu ısırır. Küçük bir kurban, güçlü bir pençe darbesiyle devrilebilir, böylece servikal omurları kırılabilir. Ana yiyecekleri fareler, tarla fareleri, Çayır köpekleri, dağ sıçanları, kuşlar ve maymunlar. Çok nadiren, bir puma hayvanlara saldırır.

Pumalar yaklaşık 20 yıla kadar yaşar. Bu yırtıcılar yalnız yaşamayı ve avlanmayı tercih ederler, ancak doğumdan sonraki birkaç ay boyunca yavrular, onları koruyan ve onlara avlanmayı öğreten anneleriyle birlikte yaşar. Anne onları terk ettikten sonra, yavru kediler birkaç hafta daha birlikte kalırlar, ancak daha sonra her biri bağımsız bir hayata başlar. Her bireyin toprakları bazen onlarca kilometre kareye kadar uzanır. Mülkiyet sınırları dokunulmazdır ve pumalar arasında toprak kavgası yoktur: Puma zaten bir “sahibi” olduğunu hissederse başka birinin toprağına tecavüz etmez. Bir puma kendi bölgesinden sürülür, sonra kedi yeni bir tane aramaya zorlanır. Ardından diğer insanların sınırlarını hızla geçmeye ve özgür topraklara yerleşmeye çalışırlar. Yol yakın değil. Örneğin, Wyoming pumaları, Colorado’da beş yüz kilometre uzakta bulundu.
Pumalar insanlara nadiren saldırırlar çünkü bu saldırgan olmayan bir hayvandır. Aksine, puma dikkatli olmaya ve insanlardan uzaklaşmaya çalışır. Nadir saldırganlık vakaları, avcıların bu kediye olan ilgisinin artmasıyla ilişkilidir. 1995’te Meksika’da gerçek bir katil puma ortaya çıktı, yolda onunla tanışan tüm insanlara kendini attı. 18 kişi pençelerinden öldü. Puma yakalanıp incelendiğinde, kedinin sakat olduğu ortaya çıktı. Görünüşe göre beceriksiz bir avcı pumayı öldürmedi, sadece yaraladı. Cougar hayatta kaldı, ancak sakat kaldı. Bu yüzden insanlara karşı böyle bir gaddarlık.

Kaplanlar veya aslanlarla karşılaştırıldığında, puma insanlar için daha az tehlikelidir. Bu hayvanların tüm korkuları oldukça batıl inançlıdır. Örneğin, Kuzey Amerika Kızılderililerinin inancına göre pumalar şeytani hayvanlardır. Kükremelerinden biri bir şeye değer! Nitekim puma sinirlendiğinde biraz lokomotif sinyali gibi bir ses çıkarır. Ancak diğer durumlarda, evcil kediler gibi mırlama sesleri çıkarır. Unutmayın, eğer puma yaralanmamışsa, o kişiye saldırmaz, ancak ayrılmaya çalışır. Bu nedenle, bu kediyle tanışırken panik yapmamalı, dikkatli ve ihtiyatlı davranmalıdır.

Puma, geyik kaplanı, kahverengi jaguar, Meksika aslanı, kırmızı kaplan, dağ kedisi ve diğer birçok eşit derecede etkileyici isim – ve hepsi puma ile ilgili. Bu arada, Puma Perulu Kızılderililerin dilinde vahşi bir güzelliğin adı anlamına gelir ve “Quechua” gibi ses çıkarır. Amerika’da en büyük ikinci, sadece jaguardan sonra kabul edilmesine rağmen, küçük kedilerin ailesine aittir.

Puma ortalama olarak yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda uzun esnek bir gövdeye, küçük bir kafa ve küçük kulaklara, güçlü ve geniş pençelere sahiptir, arka bacaklar önden daha uzun ve daha kaslıdır. 25 ila 100 kg ağırlığında olabilir., Hepsi cinsiyete ve yaşa bağlıdır.

Arka ve ön bacakların uzunluğundaki fark sayesinde, puma alışılmadık derecede muhteşem sıçramalar yapar. Koşmada güçlü olmasa da. Uzun mesafeler için dayanıklılıktan yoksundur ve kısa mesafeler için – saatte yaklaşık 60 km.

Ancak buna rağmen, hayranlık uyandıran bir şekilde ağaçlara tırmanabilir, harika bir şekilde yüzebilir ve zarif bir sıçrama ile devasa uçurumları kolayca aşabilir.

Puma, avcılar arasında çok az rekabet olduğundan ve çok sevdikleri yeterince toynaklı olduğundan, esas olarak dağlık bölgelerde yaşar.

Sarımsı-kahverengi veya kırmızı-kahverengi bir renge ve kısa, sert kürke sahiptir. Yırtıcı hayvanın ağzında siyah noktalar bulunurken, göbek, boğaz ve göğüs neredeyse beyazdır.

Gururlu kırmızı kediler, yalnızca Aralık’tan Mart’a kadar olan çiftleşme mevsiminde çiftleşir ve yılın geri kalanında asla kesişmeyen işaretli alanlarda birbirlerinden ayrılırlar.

Hamilelik 82 ila 95 gün sürer ve bundan sonra harika yavrular doğar – çöpte 1 ila 6 arasındadır. Yavru kediler anneler gibi tek renk değil, benekli ve mavi gözlü olarak doğarlar. Yaşlandıkça da kürk ve göz rengini değiştirirler. Yavruları uzun süre beslemek için anne aktif olarak avlanmalıdır, çünkü yavru kedi 1.5-2 yaşında bağımsız aramalara devam eder.

Puma’nın en sevdiği yiyecek geyiktir, ancak herhangi bir kedi gibi fareleri reddetmez. Genel olarak, bu avcıların menüsü oldukça çeşitli ve zengindir – rakunları, opossumları, sincapları, tavşanları ve hatta çekirgeli kurbağaları içerir.

Pumanın avlanma taktiği, kurbanın sırtına ani, şimşek hızında bir sıçrama ve ardından hayatta kalma şansı bırakmadan boynunu ısırmaktır. Yenilmeyen avı gömerler ve sonra dallarla fırlatırlar – daha sonra.

Puma son derece sabırlı ve sessiz bir hayvandır. Tuzağa düşse bile asla paniğe kapılmaz, sakince kendini kurtarmaya çalışır ve sessizce acının üstesinden gelir ve başaramazsa, hiç melankoliye düşer ve hareketsiz yatar.

Pumalar insanlara saldırmaz ve onlarla buluşmaktan özenle kaçınır, bu hayvanın dünyanın en mütevazı kedilerinden biri olarak adlandırılması boşuna değildir. Bir saldırı, yalnızca avcının çok güçlü bir şekilde tükenmesi durumunda veya yavruları korumak için meydana gelebilir – diğer durumlarda, hayvan saldırganlık göstermez.

1988’de çekilen muhteşem The Bear filminden bir video (yön. Jean-Jacques Annaud). Asla pes etme! Yetim bir oyuncak ayı bir puma tarafından saldırıya uğradı.

Kedi ailesi, gezegenimizdeki en büyük hayvan ailelerinden biridir. Temsilcilerinin sayısı sayılamaz! Ne tür “kediler” yoktur – küçük evcil hayvanlardan devlere vahşi sakinler, hayırseverlik ve uysal eğilim ile ayırt edilmez. Bunların arasında ayrıca bir hayvan puma var ve bu yabancı kedinin bu makalesindeki fotoğraf ve açıklama, puma hakkında birçok ilginç şey öğrenmenize yardımcı olacak.

Uzakta, okyanusun karşısında, iki Amerika kıtasında, kedi ailesinin memelilerinin bir temsilcisi olan bir puma kedisi (başka bir şekilde “puma” ve “dağ aslanı” olarak da adlandırılır) yaşıyor. Kim o, bu puma mı?

Hayvanın açıklaması

Yetişkin Pumalar Güzele Ulaşıyor büyük bedenler: kuyruk dahil vücudun uzunluğu 1,5 ila 2,8 metredir, hayvanın yüksekliği yaklaşık 75 santimetredir ve puma 70 ila 90 kilogram ağırlığındadır. Dişi pumaların erkeklerden yaklaşık %30 daha küçük olduğunu belirtmekte fayda var.

Hayvanın, ağırlıklı olarak kırmızımsı bir tonda renklendirilen kısa ve kalın bir ceketi vardır. Ancak vücudun her yerinde renk taşmaları görülebilir, örneğin: boyunda beyaz kürk, kulaklarda siyah, grimsi bir kafa ve kuyruğun sonunda tamamen koyu bir gölge.

puma nerede yaşıyor

Hayvan, Güney ve Kuzey Amerika kıtalarının çok geniş bir bölgesinde yaşıyor. Bununla birlikte, Güney Amerika bölgesi tamamen bu hayvanların nüfusu tarafından kapsanıyorsa, Kuzey Amerika’da puma yalnızca Kanada topraklarına kadar bulunabilir. Daha fazla kuzey enlemleri onu çekmiyor.

Hayvan davranışı ve yaşam tarzı özellikleri

Puma sadece “kendi kendine yürüyen kedi”, yani. – yalnız biri. Sadece çiftleşme mevsiminde kısa bir süre için çiftler oluşabilir.

doğal alanlar Puma yaşamak ve avlanmak için seçici olarak arar ve onu bulduğunda, diğer bireylerin “ziyarette” karışmaya cesaret edememeleri için bölgesini çevre boyunca işaretler. Hayvan en çok ormanlık alanları tercih eder. Bazen uzun otların arasına veya bir ormanın kenarına yerleşir.
Pumanın sesini dinle

Gündüz saatlerinde puma bir dalda uyur. uzun ağaç böylece kimse onu rahatsız etmesin, ancak gecenin başlamasıyla birlikte yiyecek aramaya, yani avlanmaya gider.

Bir puma puma ne yer?

Puma büyük bir avcıdır, bu nedenle oldukça büyük hayvanları avlayabilir. Ungulates onun avı olur (Süresi çiftleşme sezonu(yılda iki kez olur – kış ve yaz aylarında) erkek ve dişi pumalar çok kısa ömürlü olsalar da çiftler oluştururlar. Döllenmiş bir dişi puma, yaklaşık üç ay boyunca yavru taşır.

Bir dişi 2 veya 3 bebek doğurur ve doğumda hiçbir şey görmezler. Puma yavruları küçük ve savunmasızdır, bu nedenle anne kedi onları çimlerin arasına saklar. Yavrular yaklaşık 25 – 30 santimetre uzunluğunda doğarlar. Küçük kedi yavrularının rengi grimsidir, genellikle vücudun her yerinde lekeler bulunur. Bebekler doğumdan 10 gün sonra görmeye başlar. Ancak bu tür anne sevgisi ve bakımı ne yazık ki uzun sürmüyor (iki yıldan biraz fazla) ve çok geçmeden çocuklar tamamen yalnız kalıyor ve koşullarda kendi başlarına hayatta kalmak zorunda kalıyorlar. yaban hayatı. Ne yapmalı, bu yüzden doğa tarafından sağlandı!

Bir pumanın ortalama yaşam süresi 8 – 14 yıldır, ancak esaret altında hayvanın 20 yıla kadar yaşadığı durumlar vardı.

Author: RasitTunca

Bir cevap yazın