Maria Sharapova Kimdir? Biyografisi

Maria Sharapova Kimdir? Biyografisi

Mariya Şarapova

Mariya Yuryevna Şarapova (Rusça: Мария Юрьевна Шарапова, Rusça telaffuz: [mɐˈrʲijə ʂɐˈrapəvə]; d. 19 Nisan 1987), Rus eski profesyonel tenisçi.

Nick Bollettieri Tenis Akademisi’nde oynamak için 8 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. 3 Temmuz 2004’te Serena Williams’ı 6-1 ve 6-4’lük setlerle 2-0 yenerek Wimbledon’ı kazanan en genç ikinci tenisçi oldu. 2006 yılında ise Justine Henin’i 6-4’lük 2 setle geçerek kariyerinin ikinci Grand Slamı olan Amerika Açık’ı kazandı.

Maçları sırasında 100 desibeli aşan çığlıkları ile ünlenen sporcu bu yüzden uyarılara maruz kalmıştır. Çift el backhand kullanır. Güçlü backhand ve forehand vuruşlarıyla tanınır.

2008 yılında Avustralya Açık finalinde Ana Ivanovic’i 7-5 ve 6-3 lük setlerle yenerek şampiyon oldu. Turnuva süresince dünya 1 numarası Justine Henin’i 6-4 6-0 ve 4 numarası Jelena Jankovic’i de 6-3 6-1 gibi skorlarla rahatça geçti. 2012 yılında Roland Garros finalinde İtalyan Sara Errani’yi 6-3 ve 6-2 lik setlerle 2-0 yenerek şampiyon oldu. Böylece tüm grand slamlerde şampiyon olan 6. kadın tenisçi olarak da tarihe geçti.

Justine Henin’in tenisi bırakması sonucunda 19 Mayıs 2008’de açıklanan WTA sıralamasında 2005’ten sonra bir kez daha bir numara oldu. Son sıralamada, aldığı yenilgiler yüzünden 1 Ocak 2009 itibarıyla yerini Sırp tenisçi Jelena Jankovic’e bıraktı. Şarapova, yaşadığı omuz sakatlığı sonrası dünya klasmanında ilk 20’ye veda etti 13 Nisan 2009 itibarıyla klasmanda 53. sırada bulunuyor. 2009 yılında sadece 1 turnuvaya katılan Şarapova 2. turnuvasında Grand slam turnuvalarından Roland Garros’ta mücadele etti.

2003

Şarapova kadınlar turunda oynamaya 2003 yılında başladı. Avustralya Açık ve Fransa Açık turnuvalarında üçer eleme maçı kazanmasına rağmen iki turnuvada da ilk turda elenmekten kurtulamadı. Birmingham’daki DFS Classic turnuvasında ilk defa bir ilk 20 oyuncusunu, o zamanki dünya 15.si Elena Dementieva’yı yenerek yarı finale çıktı. Bu Şarapova’nın WTA’deki ilk yarı finaliydi. Bu turnuvayı takiben Wimbledon’da wildcard elde etti ve turnuvada Svetlana Kuznetsova’ya 4. turda mağlup olmadan önce 11. ve 21. seribaşlarını eledi.

Amerika Açık’ta 2. turda kaybettikten sonra, Şarapova ilk şampiyonluğunu bir Tier III turnuvası olan Japonya Açık Tenis Turnuvası’nda kazandı, bunu takiben bir Tier III turnuvası da Quebec City’deki Bell Challenge’da kazandı ve WTA Yılın Çıkış Yapan Sporcusu olarak ödüllendirildi.

2004

Şarapova bu yıla Avustralya Açık’ta 3. turda 7 numaralı seribaşı Anastasiya Mıskina’ya 6-4, 1-6, 6-2’lik skorlarla kaybederek başladı. Bu turnuvadan sonra katıldığı altı turnuvada da -Memphis’te yarı finale çıktığı turnuva hariç- çeyrek finalden önce kaybetti. Aldığı sonuçlar sıralamada ilk 20’ye yükseldiğini gösteriyordu.

Şarapova o yılki Fransa Açık’ta ilk defa bir Grand Slam’da çeyrek finali gördü, çeyrek finalde Paola Suarez’e 6-1, 6-3’lük skorlarla kaybetti. Ardından, kariyerinin 3. şampiyonluğunu çim kortta Birmingham’da Tatyana Golovin’i yenerek kazandı. Bu final oynayanların yaşlarının en küçük olduğu üçüncü WTA finali olarak tarihe geçmiştir. (toplam 33 yıl, 7 ay)

17 yaşındaki Şarapova, Wimbledon’a 13. seribaşı olarak gitti. Üst üste ikinci Grand Slam çeyrek finaline ulaştığında Ai Sugiyama’yı 5-7, 7-5, 6-1’lik; ardından yarı finalde 5. seribaşı ve eski dünya bir numarası Lindsay Davenport’u 2-6, 7-6, 6-1’lik skorlarla hayal kırıklığına uğrattı. Bu maçta yağmur arası verilmeden önce Davenport bir set öndeydi ve bir servis kırma avantajı bulunuyordu.

Finaldeki rakibi, önceki iki senenin şampiyonu Serena Williams’tı. Williams’a maçtan önce tecrübesinden ve sıralamadaki yüksekliğinden dolayı kesin favori gözüyle bakılıyordu. Fakat Şarapova, Williams’ı 6-1, 6-4’le geçerek çok büyük bir sürprize imza atarak üçüncü en genç Wimbledon kadın şampiyonu (Lottie Dod ve Martina Hingis’in ardından), bu turnuvayı kazanan ilk Rus raket ve o zaman turnuvayı kazanan en düşük seribaşı oldu. Bu şampiyonluk Şarapova’ya sıralamada ilk 10’a girmesini sağlıyordu.

Amerika Açık’tan önceki üç hazırlık turnuvasında Şarapova, yarı finale çıkmayı başaramadı. Amerika Açık’ta ise üçüncü turda iki Grand Slam’ı bulunan Mary Pierce’a 4-6, 6-2, 6-3’lük skorlarla kaybetti. Fakat Şarapova, yılın geri kalanında üçüncü ve dördüncü şampiyonluklarına iki hafta içinde imza attı. Şarapova yılı WTA Tour Championships finalinde sakatlanan Serena Williams’ı, final setinde 4-0’dan geri gelerek, 4-6, 6-2, 6-4’lük skorlarla yenerek kapattı.

Yıl sonunda ise, Şarapova dünya 4.sü ve Rus iki numarasıydı (Anastasiya Mıskina’dan sonra.) Yıl boyunca beş kez şampiyon oldu, Davenport’un yedi şampiyonluğunu takip ederek, ve kazanılan ödül sıralamasında ilk sırada bitirdi.

2005

Şarapova yıla Avustralya Açık’ta yarı finale yükselerek başladı. Yarı finalde maç puanı oynamasına rağmen o sene şampiyon olan Serena Williams’a 2-6, 7-5, 8-6’lık skorlarla kaybetti. Şarapova şubat ayında finalde bir numaralı seribaşı Lindsay Davenport’u yenerek, ilk Tier I turnuvası olan Tokyo’daki Toray Pan Pacific Open’ı kazandı. Üç hafta sonra da Doha’da finalde Alicia Molik’i yenerek Qatar Total Open’ı kazandı. Sıralamalarda bir numaradaki Davenport’a iyice yaklaşmaya başladı, ama ona Indian Wells yarı finalinde 6-0, 6-0’la kaybetti. Ardından Miami’deki Sony Ericsson Open finaline yükseldi ve finalde Kim Clijsters’a kaybetti.

Şarapova’nın toprak sezonunun en iyi derecesi Roma’daki Internazionali BNL d’Italia turnuvasında Patty Schnyder’e kaybettiği yarı finaldi. Fransa Açık’ta ise üst üste ikinci kez çeyrek finalde, o senenin şampiyonu Justine Henin’e kaybetti. Çim sezonuna geçtiğinde ise, Şarapova finalde Jelena Jankovic’i yenerek Birmingham’daki şampiyonluğunu tekrarladı ve çimdeki art arda kazandığı maç sayısını 17’ye yükseltti. Wimbledon’da şampiyonluğunu korumaya çalışırken yarı finale kadar set kaybetmeden yükseldi ama yarı finalde o senenin şampiyonu Venus Williams’a 7-6(2), 6-1’le kaybetti.

Hala bir numara olan Davenport, Wimbledon finalinde sırtını sakatladı ve bu Amerika’daki sert kort sezonundaki puanlarını kaybetmesine sebep oldu. Bu dönemde Şarapova’nın da sakatlığı bulunmasına rağmen koruması gereken daha az puan olduğu için 22 Ağustos’ta bir numaraya yükseldi ve bunu başaran ilk Rus kadın tenisçi oldu. Fakat Davenport’un New Haven’daki turnuvayı kazanmasıyla birinciliği yalnızca bir hafta sürdü.

Amerika Açık’ta bir numaralı seribaşı olan Şarapova, yarı finalde sonradan şampiyonayı kazanacak olan Kim Clijsters’a kaybetti. Böylece 2005’teki bütün Grand Slam’larda şampiyon olanlara kaybetmiş oldu. Fakat burada kazandığı puanlar bir numarayı tekrar ele geçireceği anlamına geliyordu. Yılın sonunda, turnuvada Lindsay Davenport’u mağlup etmesine rağmen, yarı finalde Amelie Mauresmo’ya kaybeden WTA Tour Championships’te şampiyonluğunu koruyamamış oldu.

Şarapova 2005’i de dört numara bitirdi, fakat Rusya sıralamasında bir numaraya yükseldi. Sene boyunca üç turnuva kazandı, 15 turnuvada çeyrek final ya da ilerisini gördü,

2006

Avustralya Açık’ta Şarapova, yarı finalde Justine Henin’e 4-6, 6-1, 6-4’lük skorlarla kaybetti. Bu maç, 2006 senesinde ilk seti alıp kaybettiği tek maçtı. Şarapova Henin’e Dubai’deki turnuvada bir daha kaybetti. Ondan sonra 2006’daki ilk şampiyonluğunu finalde Elena Dementieva’yı yendiği Indian Wells’de elde etti. Miami’de de finale çıktı, fakat orada Svetlana Kuznetsova’ya kaybetti.

Şarapova Fransa Açık öncesi sakatlıklarından dolayı hiç hazırlık turnuvası oynayamadı. İlk turda Mashona Washington’a karşı üç maç sayısı karşılamayı başardı, ancak 4. turda Dinara Safina’ya, üçüncü sette 5-1 öndeyken son 21 sayının 18’ini kaybederek, 7-5, 2-6, 7-5’le kaybetti.

Şarapova’nın üçüncü Birmingham şampiyonluğu denemesi yarı finaldeki Jamea Jackson maçıyla son buldu. Wimbledon’da ise geçen seneki gibi tekrar yarı finale çıktı ve yarı finalde o senenin şampiyonu Amelie Mauresmo’ya keybetti. Wimbledon 2006, yarı finalde kaybettiği üst üste 5. Grand Slam’dı.

Şarapova, 2006 senesindeki ikinci şampiyonluğunu San Diego’daki Tier I turnuvasında finalde kariyerinde ilk defa yendiği bir numaralı seribaşı Kim Clijsters’ı yenerek elde etti. Amerika Açık’ta 3 numaralı seribaşı olan Şarapova çeyrek finale set kaybetmeden çıktı. Çeyrek finalde, Tatiana Golovin’i 7-6, 7-6’la yendi. Ardından yarı finalde Mauresmo’yu 6-0, 4-6, 6-0’la yendi. Bu maç iki tane 6-0’lık set olan tek Amerika Açık kadınlar yarı finalidir. İkinci Grand Slam finalinde ise iki numaralı seribaşı Justine Henin’i 6-4, 6-4 yenmeyi başardı, böylece ilk iki seribaşını bir set kaybederek art arda yenmiş oldu.

Yılın son çeyreğinde, Şarapova Zurich Open turnuvasını (finalde Daniela Hantuchova’yı yenerek) ve Generali Ladies Linz turnuvasını (finalde Nadia Petrova’yı yenerek) art arda iki haftada kazandı. WTA Tour Championships’te üç grup maçını da kazandı, fakat yarı finalde Justine Henin’e kaybetti. Turnuvayı kazansaydı seneyi bir numara olarak kapayacaktı.

Şarapova yılı 2 numarada ve üst üste ikinci yıl Rus 1.si olarak kapadı. Yıl boyunca, beş turnuva kazandı (Henin’in altı turnuvasından sonra ikinci). Bu beş turnuvada üç Tier I turnuvası bulunuyordu, ki bunu 2006’da bir tek Şarapova başarabildi.

2007

Şarapova 2007 yılına Watsons Water Tennis Championships’de ulaştığı 2. lik ile başladı. Hong Kong’da finalde Kim Clijsters’a 6-3, 7-6 yenilen Şarapova buradan ikincilikle döndü.

Şarapova, yılın ilk Grand Slam’i olan Avustralya Açık’ta ilk turuna 16 Ocak’ta başladı. Burada Camille Pin, Anastasiya Rodionova, Tatyana Garbin, Vera Zvonareva, Anna Çakvetadze, Kim Clijsters’ı yenen Şarapova finalde Serena Williams ile eşleşti. Finalde Williams’a 6-1, 6-2 yenilen Şarapova buradan da ikincilikle döndü.

Daha sonra Toray Pan Pacific Turnuvası’na katılan Şarapova burada yarı finaldeki rakibi Sırp Ana Ivanovic’le olan maçında sakatlanarak maçtan ayrıldı.

Mart ayına geldiğimizde Şarapova, Pacific Life Open’da 4. turda Vera Zvonareva’ya 4-6, 7-5, 6-1 yenildi.

WTA – 2007 Sony Ericsson Open’a katılan Şarapova burada 4. turda Serena Williams’a 6-1, 6-1 yenildi.

Şarapova 2007 yılının Mayıs’ında İstanbul’a geldi. Burada İstanbul Cup’a katılan Şarapova yarı finalde Aravane Rezai’ye 6-2 6-4 yenildi.

Yılın 2. Grand Slam’i olan Roland Garros’u kazanma hayali yarı finalde Sırp Ana Ivanovic’e takıldı, Ana Ivanovic yarı final maçını 6-2, 6-1 kazandı.

Wimbledon’dan önce DFS Classic’e katılıp buradan moralle dönmek isteyen Şarapova buradan da eli boş döndü. Şarapova finalde Sırp Jelena Jankovic’e 4-6 6-3 7-5 yenildi.

2007 Wimbledon’a iyi başlayan Şarapova 4. turda Amerikalı rakibi Venus Williams’a 6-1 6-3 yenilerek veda etti.

Wimbledon’ın ardından Acura Classic’e katılan Maria, finaldeki rakibi Patty Schnyder’ı 6-2, 3-6, 6-0 yendi ve buradan kupayla döndü.

East West Bank Classic’te Şarapova yerı finalde kaybetti.

Yılın son Grand Slam’ine Nike’ın kendisi için özel hazırladığı bir elbiseyle katılan Şarapova 3. turda 30 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska’ya 4-6, 6-1, 2-6 yenildi.

Şarapova Eylül ayında Moskova’da Fed Cup’ta finale ulaşan takım arkadaşlarını destekledi. Burada Moscow Cup’a katılan Maria, 4. turda Viktoriya Azarenka’ya 6-7(9) 2-6 yenildi. Kasım ayında WTA Tour Championships’de oynayan Maria, burada finaldeki rakibi Justine Henin’e 7-5 5-7 3-6 yenildi.


2008

Maria’nın tenis serüveni 2008’de son hızıyla devam etti. Yılın ilk Grand Slam’ine çıkan Maria, bu kez Avustralya Açık’tan eli dolu döndü. Jelena Kostanic Tosic, Lindsay Davenport, Elena Vesnina, Elena Dementieva, o zamanlar dünya klasmanının 1 numarası olan Justine Henin, Jelena Jankovic ve finalde ise Ana Ivanovic’i yenen Şarapova mutlu sona ulaştı ve sert kortta ettiği bu mücadeleden $1,145,076 ile döndü. Maria, 2008 Avustralya Açık’ta tek bir set bile kaybetmemiştir ve Grand Slam koleksiyonunun 3.parçasını tamamlamıştır.

Şubat ayında Fed Cup’ta kendi ülkesi için oynayan Maria, takımının yüzünü kara çıkarmayıp İsrailli Tzipora Obziler’ı 6-0 6-4, Shahar Peer’i ise 6-1 6-1 yenmiştir.

Qatar Total Open’a katılan Şarapova finalde bir başka Rus raket olan Vera Zvonareva’yı 6-1 2-6 6-0 yenerek Katar’dan kupayla dönmüştür.

Maria’nın 2008 yılındaki yenilmezlik sıfatını elinden alan isim Svetlana Kuznetsova oldu. Pacific Life Open’ın yarı finalinde karşılaşan 2 Rus raketten kazanan isim 6-3 5-7 6-2 ile Kuznetsova oldu.

Nisan ayında Bausch and Lomb Championship’te oynamaya başlayan Şarapova burada da mutlu sona ulaşıp kupayı kaldıran raket oldu. Maria, finalde Slovak Dominika Cibulkova’yı 7-6(7) 6-3 yendi.

Family Circle Cup’ın çeyrek finalinde Serena Williams ile eşleşen Şarapova 5-7 6-4 1-6 yenilip Charleston’dan eli boş döndü.

Internazionali D’Italia’nın toprak kortunda iyi bir performans sergileyen Şarapova yarı finale ulaşmıştı ki bir basın toplantısı yapıp sakatlandığı için yarı finalde oynayamayacağını ve maçtan çekildiğini açıkladı. Şarapova sakatlanmasaydı yarı finaldeki rakibi Jelena Jankovic olacaktı.

Yılın 2. Grand Slam’i Fransa’da düzenlenen Roland Garros’ta Evgeniya Rodina, Bethanie Mattek-Sands, Karin Knapp’i yenen Şarapova 4. turda yurttaşı Dinara Safina ile karşılaştı. Çok zorlu geçen bu maçı Maria’nın almasına 1 sayı kalmışken maçı kendi lehine çeviren Dinara Safina kazanmıştır.

Wimbledon’dan önce Aegon Classic’te görmeye alıştığımız Maria, 2008’de Aegon Classic’e katılmayacağını söyledi. Wimbledon’a ilk kez şortla katılan Şarapova 2. turda sürpriz bir şekilde Alla Kudryavtseva’ya 2-6 4-6 yenilerek Wimbledon’a erken veda etti.

Şarapova’nın 2008 yılında katıldığı son turnuva Rogers Cup oldu. 2. turda Polonyalı Marta Domachowska’yı 7-5, 5-7, 6-2 yenen Şarapova omzundan sakatlandı ve tenise bir müddet ara vereceğini açıkladı. Şarapova 2008 Amerika Açık’a sakatlığı nedeniyle katılamamıştır.

2009

Yaklaşık 8 aylık bir aradan sonra kortlara geri dönen Şarapova bu süre içinde 2008 Amerika Açık ve 2009 Avustralya Açık’ta oynayamamıştır. Kortlara geri dönen Şarapova ilk önce çiftlerde oynamıştır. Çiftlerde oynamak için BNP Paribas Open’ı seçen Şarapova çiftlerdeki eşi Elena Vesnina ile 4. turda Tatiana Poutchek- Yekaterina Makarova çiftine 1-6 6-4 7-10 yenilmiştir.

Şarapova sakatlığının ardından teklerde oynamaya Warsaw Open ile başlamıştır. Burada çeyrek finale ulaşan Maria, çeyrek finaldeki rakibi Alyona Bondarenko’ya 2-6 2-6 yenilmiştir.

2009 Roland Garros’ta çeyrek finale ulaşan Maria, çeyrek finalde Slovak Dominika Cibulkova’ya 0-6 2-6 yenilmiştir. Çeyrek finale kadar Anastasiya Yakimova, Nadiya Petrova, Yaroslava Şvedova, Na Li ile mücadele eden Şarapova her maçta set kaybetmiştir.

2009 yılında Aegon Classic’e katılan Maria, yarı finalde Çinli Na Li’ye 4-6 4-6 yenilmiştir.

Yılın 3. Grand Slam’i Wimbledon’da 1. turu Ukraynalı Viktoriya Kutuzova ile oynayan Maria, bu maçı 7-5 6-4 skorla almıştır. 2. turda Arjantinli Gisela Dulko ile eşleşen Şarapova, Dulko’ya 2-6 6-3 4-6 yenilmiştir.
Wimbledon’ın ardından Şarapova Amerika Açık serilerine katılmıştır. Bank of The West Classic’te çeyrek finalde Venus Williams ile karşılaşan Şarapova, Williams’a 2-6 2-6 yenilerek Stanford’da havlu atmıştır. LA Women’s Tennis Championships’e katılan Maria, yarı finaldeki İtalyan rakibi Flavia Pennetta’ya 2-6 6-4 3-6 yenilmiştir. Amerika Açık’tan önce Rogers Cup’a katılan Şarapova, burada vatandaşı Yelena Dementiyeva’ya finalde yenilmiştir. Dementiyeva maçı 6-4 6-3 kazanmıştır.

Yılın son Grand Slam’i Amerika Açık’ta 1 Eylül’de boy gösteren Mariya Şarapova, bu turnuvada 3. tura kadar çıkabilmiştir. 3. turda Amerikalı Melanie Oudin’e 6-3 4-6 5-7 yenilen Şarapova, Amerika Açık’a erken veda etmiştir.

Tokyo’da Toray Pan Pacific Open’a katılan Şarapova, Francesca Schiavone, Samantha Stosur, Alisa Kleybanova, İveta Benesova, Agnieszka Radwanska’yı yenip finale çıkmıştır. Şarapova’nın finaldeki rakibi Sırp Jelena Jankovic’di fakat Jankovic sakatlığından dolayı maçtan çekilince galip olan raket Şarapova olmuştur. Bu kupa, Şarapova’nın 2009 yılında kaldırdığı tek ve sakatlığının ardından kaldırdığı ilk kupadır.

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen China Open’a katılan Şarapova, 3. turda Çinli Peng Shuai’ye 2-6 4-6 yenilerek turnuvaya veda etmiştir.

2010

2010 yılı Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılan Şarapova ilk turda diğer bir Rus raket olan Mariya Kirilenko ile karşılaştı. Henüz ilk turda rakibine 6-74-7(Tie Break), 6-3 ve 4-6’lık setlerle kaybederek 2010 Avustralya Açık Tennis Turnuvasına veda etti.

Şarapova, Memphis’te, birinci turunu 15 Şubat’ta oynadığı Cellular South Cup’ta mutlu sona ulaştı ve yılın ilk Sony Ericsson WTA Tour kupasını aldı, bu Mariya’nın kariyerindeki 21. kupa oldu.

2010 Roland Garros’ta oynamadan önce Şarapova, Fransa’da Internationaux de Strasbourgda oynadı ve burada Alman Kristina Barroisi yenerek kariyerindeki 22. kupayı kaldırdı.

2010 Roland Garrosa 3. turda eşleştiği Belçikalı Justine Henin’e 2-6 6-3 3-6 yenilerek veda etti. Roland Garros Mariya’nın evine kupayı götüremediği tek Grand Slam turnuvasıdır.

Mariya, Birleşik Krallık’ın Birmingham kentinde düzenlenen Aegon Classic’in finalinde Çinli Na Li’ye 5-7 1-6 yenilerek 23. kupaya veda etti.

Şarapova 2010 Wimbledon’da 4. turda Serena Williams’la karşılarak Serena Williams’ a 6-7 (11) 4-6 yenildi. Maç 1 saat 36 dakika sürdü ve bu karşılaşma ikilinin 2004’ten sonra Wimbledon turnuvasında 2. karşılaşmasıydı. 2004 Wimbledon finalinde Şarapova’ ya yenilen Serena Williams 2010 Wimbledon’ da 2004′ ün rövanşını almıştır.

Mariya, 2010 yılında da Amerika Açık serilerine katılmıştır. Mariya’nın ilk durağı Bank of The West Classic olmuştur. Bu turnuvada Jie Zheng, Olga Govortsova, Yelena Dementiyeva, Agnieszka Radwanska’yı yenip finale yükselmiştir. Fakat finaldeki rakibi Victoria Azarenka’ya 4-6 1-6 yenilen Mariya, bu turnuvadan kupayı alamadan dönmüştür. Maria’nın bir sonraki durağı Cincinnati’deki Western & Southern Financial Group Women’s Open oldu. Bu turnuvada da Svetlana Kuznetsova, Agnieszka Radwanska, Marion Bartoli gibi güçlü isimleri deviren Mariya, finaldeki rakibi Belçikalı Kim Clijsters’a 6-2, 6(4)-7, 2-6 yenilmiştir.

Tarihler 31 Ağustos 2010’u gösterdiğinde Şarapova Amerika Açık’ta ilk servisini attı. Jarmila Groth, Iveta Benesova, Beatrice Capra’yı yenen Şarapova 4. turda dünyanın yeni bir numarası olacak olan Caroline Wozniacki ile eşleşti. Wozniacki’ye 3-6, 4-6 yenilen Maria, maçın ardından Caroline’in kendisini çok geliştirmiş olduğunu söyledi. 2010 Amerika Açık Grand Slam heyecanı 4. turunda Şarapova için sona ermiştir.

Şarapova Amerika Açık’ın ardından Asya’ya geçmiştir. Burada geçen yıl şampiyon olduğu Toray Pan Pacific Open’a katılan Maria, ilk turda Japon Kimiko Date Krumm’a 5-7, 6-3, 3-6 yenilerek erken havlu atmıştır. Japonya’nın ardından Çin’deki China Open’a katılan Şarapova burada da erkenden elenerek hayranlarını üzmüştür. Mariya 2. turda vatandaşı Yelena Vesnina’ya yenilmiştir.

Şarapova yılın geri kalanında hiçbir turnuvaya katılmayacağını duyurmuştur. 22 Ekim’de Mariya Şarapova’nın sözcüsü Şarapova ile Sasha Vujacic’in nişanlandığını basına duyurmuştur.

2011

Bu seneye daha iddialı başlayan Şarapova Avustralya Açık’ta 4. tura yükseldi ancak Andrea Petkovic’e iki sette yenildi. İndian Wells’te bu sefer yarıfinale çıkan Şarapova Wozniacki’ye 6-1 6-2 ile yenildi. Başarılı performansını Miami’de finale çıkarak gösteren Şarapova yarı finalde kendisini Avustralya Açık’ta mağlup eden Andrea Petkovic’i yenmiş ancak finalde Victoria Azarenka’ya yenilmiştir.

Toprak kort sezonuna Roma’da finale çıkan Şarapova Stosur’u yenerek Fransa Açık tenis turnuvasının favorilerinden biri haline gelmiştir. Fransa Açık’ta ise iyi başlayan Şarapova ikinci turda ev sahibi Caroline Garcia’yı ilk seti kaybedip ikinci sette 4-1 geriye düşmesine rağmen kazanıp tur atladı. Yarı finale kadar iyi gelen Mariya yarı finalde turnuvanın şampiyon olacak ismine Na li’ye iki sette yenildi.

Bu seferde en eski ve en prestijli Grand Slam (tenis) turnuvası olan Wimbledon’da Çek tenisçi Petra Kvitová’ya finalde 6-3 ve 6-4 lük setlerle yenilerek 2. olmuştur.[3]

Cincinnati Masters da finalde Jelena Jankovic i 4-6, 7-6(3), 6-3 yenerek şampiyon olmuştur.

2012

Şarapova bu yıla sezonun ilk Grand Slam’i olan Avustralya Açık ile başlamıştır. Çeyrek finalde Serena Williams’ı eleyen Yekaterina Makarova’yı 6-2 6-3 setlerle yenerek yarı finale çıkmıştır. Yarı finalde başarılı raket Petra Kvitova’yla karşılaşan Maria, bu maçı da 6-2 3-6 6-4 ile kazanarak finale yükselmiştir. Finalde son yılların parlayan raketi Viktorya Azarenka’ya 6-3 ve 6-0 ile kaybederek turnuvadan boynu bükük ayrıldı.

Bu turnuvadan sonra Fed Cup’ta korta çıkan Maria, İspanyol Silvia Soler-Espinosa’yı mağlup ederek ülkesini sevindirdi.

Paris’te düzenlenen sert kort turnuvasında boy gösteren güzel raket, çeyrek finalde Angelique Kerber’e yenilerek hayal kırıklığı yarattı. Bu mağlubiyetten sonra moralini bozmayan Maria, Indian Wells turnuvasında çeyrek finaldeMariya Kirilenko’yu 3-6 7-5 6-2’lik setlerle yenerek yarı finale yükseldi. Yarı final maçı sırasında rakibi Ana İvanoviç’in sakatlığından dolayı çekilmesi ile birlikte finale yükselen Maria, Viktorya Azarenka’ya 6-2 ve 6-3 ile mağlup olmaktan kurtulamadı.

Buradan sezonun bir diğer önemli turnuvası olan Miami Tenis Turnuvası’na geçiş yaptı. Çeyrek finalde Çinli raket Na Li’yi geçerek adını yarı finale yazdıran Şarapova, yarı finalde Caroline Wozniacki’yi üç sete uzayan maçta 4-6 6-2 6-4 ile mağlup etti. Finalde Agnieszka Radwanska ile karşılaşan Maria, Radwanska’ya 7-5 ve 6-4 ile kaybederek, bu seneki 3. finalini de kaybetmiş oldu.

Toprak kort sezonuna geçiş yapan başarılı tenisçi, Almanya’da düzenlenen Stuttgard Tenis Turnuvası’nın finalinde bu yıl iki kez kaybettiği Dünya 1 numarası Viktoriya Azarenka’yı 6-1 ve 6-4 ile geçerek bu yılki ilk turnuvasını kazandı. Bu turnuvadan sonra o sene mavi toprakta düzenlenen Madrid Tenis Turnuvası’na katılan Maria, çeyrek finalde Serena Williams’a 6-1 6-3 ile kaybederek boynu bükük ayrıldı. Sezonun ikinci Grand Slam’i olan Fransa Açık öncesi son turnuvası olan Roma Tenis Turnuvası’nda korta çıkan Maria, çeyrek finalde Venus Williams’ı 6-4 6-3 ile geçerek yarı finale çıktı. Yarı finalde Angelique Kerber’i 6-3 ve 6-3 ile alt eden tenisçi, rahat bir çekilde finale çıktı. Finalde 2011 Fransa Açık şampiyonu Na Li’yi 4-6 6-4 7-6 (5) ile geçerek bu sezonki ikinci kupasını kaldırdı.

Sezonun ikinci Grand Slam’i Fransa Açık’ta favori olarak korta çıkan Şarapova, yarı finalde Petra Kvitova’yı 6-3’lük iki setle geçti. Ayrıca bu maçtan sonra tekrar Dünya 1 Numarası olan Şarapova finalde Sara Errani ile karşı karşıya geldi. Errani’yi 6-3 6-2 ile rahat geçen güzel tenisçi, Kariyer Slam’ini tamamladı.

Turnuvalara tam gaz devam eden tenisçi, sezonun en prestijli Grand Slam’i olan Wimbledon’a 1 numaralı seribaşı olarak katıldı. Ancak 4.turda Alman tenisçi Sabine Lisicki’ye 6-4 6-3 ile boyun eğerek turnuvaya veda etti.

Wimbledon’dan sonra yine aynı kortlarda oynanan 2012 Yaz Olimpiyatları’nda ülkesi Rusya’yı temsil eden son Fransa Açık şampiyonu, çeyrek finalde Kim Clijsters’ı 6-2 7-5 ve yarı finalde vatandaşı Mariya Kirilenko’yu 6-2 6-3 ile geçen Maria, finale yükseldi. Finalde Amerikalı son Wimbledon şampiyonu Serena Williams’a 6-0 ve 6-1 ile kaybederek gümüş madalyayı boynuna taktı.

Amerika Açık serilerine katılmayan Maria, direkt olarak sezonun son Grand Slam’i olan Amerika Açık’na geçiş yaptı. Çeyrek finalde Fransız raket Marion Bartoli’yi geçen Maria, yarı finalde bu sezonki belalısı Viktoriya Azarenka’ya 3-6 6-2 6-4 ile kaybederek son Grand Slam’e veda etti. Bu turnuvadan sonra Asya serilerine geçiş yapan Rus tenisçi, önce Tokyo Tenis Turnuvası’na katıldı. Bu turnuvaya çeyrek finalde Samantha Stosur’a yenilerek veda eden Şarapova, Pekin Tenis Turnuvası’nda finalde yine Viktoriya Azarenka’ya kaybederek, bu sezonki 8. finalinden boynu bükük ayrıldı.

İstanbul’da düzenlenen WTA Sezon Sonu Turnuvası’nda ilk sekiz tenisçi arasında boy gösteren Şarapova, ilk turda Sara Errani, Agnieszka Radwanska ve Samantha Stosur gibi isimleri eleyerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde Viktoriya Azarenka’ya bu sefer kaybetmeyen Şarapova, 6-4 ve 6-2 ile bu sezonki 9. finaline yükselerek hayranlarını sevindirdi. Finalde bu sezonun en iyisi olan Amerikalı Serena Williams’a 6-4 6-3 ile boyun eğerek sezonun ikinci en iyi tenisçisi oldu.

2020: Emeklilik

Sharapova, 2020 sezonuna Abu Dhabi’deki bir sergi turnuvasında oyuna başladı ve burada Ajla Tomljanović’i düz setlerde yendi.[4] Bir hafta sonra Hawaii Open’da sergi oynaması planlanmasına rağmen, hazırlıksız olduğu için turnuvadan çekildi.[5] Sharapova Brisbane International’da Jennifer Brady’ye açılış turunda üç set verdi. Sharapova, Laura Siegemund’a karşı açılış maçının ikinci setinden sonra Tomljanović tarafından ikinci turda yenilmeden önce ikinci setten sonra durdurulduğu Kooyong Classic’e katıldı. 2020 Avustralya Açık – Tek kadınlar’da bir Sharapova, ilk turda Donna Vekić tarafından düz setlerde yenildi. Bu, Grand Slam turnuvasında üst üste üçüncü turda kaybettiği maçtı ve turnuvayı takiben sıralamada 369. ya düştü. Ağustos 2002’den bu yana en düşük sıralamasıdır.[6]

Melbourne’deki Vekic’e yenilgisi, Sharapova’nın kariyerinin son maçı oldu. 26 Şubat 2020’de Sharapova tenisten emekli olduğunu açıkladı. Vanity Fair’de yayımlanan bir makalede, Sharapova şöyle söyledi: “Bu konuda yeniyim, lütfen beni affet. Tenise elveda diyorum. Ama bir sonraki hayatıma başlarken, bir şeyde mükemmel olmayı hayal eden herkesin bilmesini istiyorum. Bu şüphe ve yargı kaçınılmazdır. Yüzlerce kez başarısız olacaksınız ve dünya sizi izleyecek. Kabul et. Kendine güven.[7]

Doping itirafı

Rus tenisçi Mariya Şarapova yaptığı açıklamayla Avustralya Açık’ta doping testini geçemediğini söyledi. Şarapova doping testinin pozitif çıkmasının nedeni olarak 2006 yılından beri kullandığı Meldonium adlı yasak madde olduğunu itiraf etti. Şarapova kullandığı yasaklı madde için: “Testi geçemedim ve bütün sorumluluğu üstleniyorum, son 10 yıldır yasal bir şekilde bu ilacı alıyordum. Dünya Dopingle Mücadele Kurumu’nun yasaklı listesinde değildi. 1 Ocak’tan itibaren de yasaklı maddeler arasına girdiğini bilmiyordum. 22 Aralık’ta yasaklı maddeler listesinde yapılan değişikliklerle ilgili bir e-posta aldım. Burada yasaklı maddeleri görebiliyorsunuz ben de o linke tıklamadım.” dedi. Rus tenisçinin bu itiraflarından sonra kendisinin en büyük sponsoru olan Nike, sponsorluktan çekildiğini duyurdu.[8][9] İlerleyen dönemlerde ise yasaklı madde kullanmaktan dolayı iki yıl kortlardan men cezası aldı.[10] Sonrasında ceza Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi tarafından 15 aya düşürüldü.[11]

Grand Slam Tek Finalleri

2004 Wimbledon Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 6-1, 6-4
2006 Amerika Açık Belçika Justine Henin 6-4, 6-4
2008 Avustralya Açık Sırbistan Ana Ivanovic 7-5, 6-3
2012 Fransa Açık İtalya Sara Errani 6-3, 6-2
2014 Fransa Açık Romanya Simona Halep 6-4, 6-7(5-7), 6-4

2007 Avustralya Açık Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 6-1, 6-2
2011 Wimbledon Çek Cumhuriyeti Petra Kvitova 6-3, 6-4

WTA Tour Championships Tek Finalleri

2004 Los Angeles Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 4-6, 6-2, 6-4

2007 Madrid Belçika Justine Henin 5-7, 7-5, 6-3
WTA Tour Şampiyonlukları

Tekler (19)
Gösterge
Grand Slam (3)
WTA Championships (1)
Tier I (6)
Tier II (3)
Tier III (5)
Tier IV (1)

Zemin Çeşidi
Sert (14)
Çim (3)
Toprak (1)
Halı (1)

1. Eylül 29, 2003 Japan Open Tennis Championships, Tokyo Sert Macaristan Aniko Kapros 2-6, 6-2, 7-6(5)
2. Ekim 27, 2003 Bell Challenge, Quebec City, Kanada Sert (i) Venezuela Milagros Sequera 6-2 ret.
3. Haziran 7, 2004 DFS Classic, Birmingham, Birleşik Krallık Çim Fransa Tatiana Golovin 4-6, 6-2, 6-1
4. Haziran 21, 2004 Wimbledon, Londra Çim Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 6-1, 6-4
5. Eylül 27, 2004 Hansol Korea Open Tennis Championships, Seul Sert Polonya Marta Domachowska 6-1, 6-1
6. Ekim 4, 2004 Japan Open Tennis Championships, Tokyo Hard Amerika Birleşik Devletleri Mashona Washington 6-0, 6-1
7. Kasım 8, 2004 WTA Tour Championships, Los Angeles Sert (i) Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 4-6, 6-2, 6-4
8. Şubat 6, 2005 Toray Pan Pacific Open, Tokyo Halı (i) Amerika Birleşik Devletleri Lindsay Davenport 6-1, 3-6, 7-6(5)
9. Şubat 21, 2005 Qatar Total Open, Doha Sert Avustralya Alicia Molik 4-6, 6-1, 6-4
10. Haziran 6, 2005 DFS Classic, Birmingham, Birleşik Krallık Çim Sırbistan Jelena Jankovic 6-2, 4-6, 6-1
11. Mart 18, 2006 Pacific Life Open, Indian Wells, California, A.B.D. Sert Rusya Elena Dementieva 6-1, 6-2
12. Ağustos 6, 2006 Acura Classic, San Diego, California, A.B.D. Sert Belçika Kim Clijsters 7-5, 7-5
13. Eylül 9, 2006 Amerika Açık, New York Sert Belçika Justine Henin 6-4, 6-4
14. Ekim 22, 2006 Zürich Open, Zürich, İsviçre Sert (i) Slovakya Daniela Hantuchová 6-1, 4-6, 6-3
15. Ekim 29, 2006 Generali Ladies Linz, Linz, Avusturya Sert (i) Rusya Nadia Petrova 7-5, 6-2
16. Ağustos 5, 2007 Acura Classic, San Diego, California, A.B.D. Sert İsviçre Patty Schnyder 6-2, 3-6, 6-0
17. Ocak 26, 2008 Avustralya Açık, Melbourne Sert Sırbistan Ana Ivanovic 7-5, 6-3
18. Şubat 24, 2008 Qatar Total Open, Doha Sert Rusya Vera Zvonareva 6-1, 2-6, 6-0
19. Nisan 13, 2008 Bausch & Lomb Championships, Amelia Island, Florida, A.B.D. Toprak Slovakya Dominika Cibulková 7-6(7), 6-3
20. Ekim 3, 2009 Toray Pan Pacific Open, Tokyo, Japonya Sert Sırbistan Jelena Jankovic 5-2 ret
21. Şubat 14,2010 Cellular South Cup, Memphis, A.B.D Sert İsveç Sofia Arvidsson 6-2 6-1
22. Mayıs 17,2010 Internationaux de tennis de Strasbourg , Strasbourg, Fransa Toprak Almanya Kristina Barrois 7-5 6-1
Çiftler (3)
No. Tarih Turnuvat Zemin Partneri Finaldeki rakip Maç skoru
1. Eylül 29, 2003 Japan Open Tennis Championships, Tokyo Sert Tayland Tamarine Tanasugarn Amerika Birleşik Devletleri Ansley Cargill
Amerika Birleşik Devletleri Ashley Harkleroad 7-6(1), 6-0
2. Ekim 20, 2003 Fortis Championships, Lüksemburg, Lüksemburg Sert Tayland Tamarine Tanasugarn Ukrayna Elena Tatarkova
Almanya Marlene Weingartner 6-1, 6-4
3. Haziran 7, 2004 DFS Classic, Birmingham, Birleşik Krallık Çim Rusya Mariya Kirilenko Avustralya Lisa McShea
Venezuela Milagros Sequera 6-2, 6-1
WTA Tour ikincilikleri (8)
Tekler (7)
Gösterge
Grand Slam (1)
WTA Championships (1)
Tier I (3)
Tier II (1)
Tier III (1)
Tier IV & V (0)
No. Tarih Turnuva Zemin Finaldeki Rakip Maç Skoru
1. Ekim 24, 2004 Zürich Open, Zürih, İsviçre Sert Avustralya Alicia Molik 4-6, 6-2, 6-3
2. Mart 3, 2005 Sony Ericsson Open, Key Biscayne, Florida, A.B.D. Sert Belçika Kim Clijsters 6-3, 7-5
3. Şubat 26, 2006 Dubai Tennis Championships, Birleşik Arap Emirlikleri Sert Belçika Justine Henin 7-5, 6-2
4. Mart 2, 2006 Sony Ericsson Open, Key Biscayne, Florida, U.S. Sert Rusya Svetlana Kuznetsova 6-4, 6-3
5. Ocak 29, 2007 Avustralya Açık, Melbourne Sert Amerika Birleşik Devletleri Serena Williams 6-1, 6-2
6. Haziran 18, 2007 DFS Classic, Birmingham, Birleşik Krallık Çim Sırbistan Jelena Jankovic 4-6, 6-3, 7-5
7. Kasım 11, 2007 WTA Tour Championships, Madrid, İspanya Sert Belçika Justine Henin 5-7, 7-5, 6-3
Çiftler (1)
No. Tarih Turnuva Zemin Partneri Finaldeki rakip Maç skoru
1. Şubat 16, 2004 Cellular South Cup, Memphis, Tennessee, A.B.D. Sert Rusya Vera Zvonareva İsveç Åsa Svensson
Amerika Birleşik Devletleri Meilen Tu 6-4, 7-6(0)

Kaynak ve Dipnotlar

Wikipedia

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın