Şarkıcı Zara Yılmaz Kimdir? Biyografisi

Şarkıcı Zara Yılmaz Kimdir? Biyografisi

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara, (d. 15 Ocak 1976, İstanbul), Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

Hayatı

Aslen Adıyamanlı olan, Alevi ve Sünni fertleri bulunan Kürt bir ailede dünyaya geldi.[1] Çocukluk yıllarında “Neşecik” adı ile sekiz albüm çıkarmıştır.[2] 1991 yılında Milliyet gazetesinin açmış olduğu Liselerarası Müzik ve Halk Oyunları yarışmasında “Türk Halk Müziği Bayan Solist” dalında Türkiye birincisi oldu. Aynı yarışmaya 1993 yılında katılarak tekrar birincilik kazandı.

Yüksek eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nde tamamladı.

1996 yılında TRT’nin açmış olduğu “Yetişmiş Ses Sanatçısı” sınavını kazanarak “TRT Türk Halk Müziği Akitli Ses Sanatçısı” unvanıyla göreve başladı. 1997 yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen “Yunus Emre Müzikali” nde Amber rolüyle oyuncu ve solist olarak görev aldı. 1998 yılında 15 aylık çalışmanın ürünü olarak, Zara adı ile ilk albümü olan Avuntu piyasaya sürüldü. Aynı yıl Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğinde “Eylül Fırtınası” isimli ilk uzun metraj filminde Tarık Akan ile başrolü paylaştı.[1]

İlk albümünün yankıları sürerken 2000 yılında Boyut adlı ikinci albümünü çıkardı. Albümünde icra ettiği tüm türkülere çekilen klipler VCD’ye eklendi. 2001 yılında Osman Sınav’ın yönettiği Deli Yürek: Bumerang Cehennemi adlı sinema filminde oynadı. 2002’de üçüncü albümü Misafir’i; 2003 yılında ise 27 eserden oluşan 2 disklik Özlenenler albümünü piyasaya sürdü. Özlenenler’in birinci albümünde Zara, müzik severlere ilk kez Türk Sanat Müziği okuyarak sürpriz yaptı. İkinci diskte ise eski Türk filmlerinin şarkılarını seslendirerek tanıdık melodileri sandıktan çıkardı.

2003 yılındaki bir diğer sürprizi ise, sanatçının ilk kez Kanal D kanalında 28 bölümden oluşan Gelin isimli televizyon dizisinde başrol oynayarak halkla buluşmuş olmasıdır. 2004 yılında, 1992’de çekilen ancak deprem felaketlerinden sonra yayını bekletilen, Bayındırlık Bakanlığı ile ortak çalışması Ağıt (Sele gitti) klibi “Doğal Afetlere Bilinçli Toplum” projesi kapsamında yayına girdi. Kral TV ve Magazin Gazetecileri Derneği gibi birçok organizasyonların ödülleri ile birlikte, 2000 ile 2003 yılları arasında 4 yıl üst üste “Türk Halk Müziği En İyi Kadın Sanatçısı” Altın Kelebek ödüllerini aldı.

Sanatçı 2005’te kariyerine, yine çift diskli Zamanı Geldi albümüyle devam etti. Bu albümün ilk diski 17 adet Türk halk müziği eseri, ikinci diski ise 12 adet 70’li yıllar aranjmanı içeriyordu. Sanatçı aynı yılın Ekim ayında, senfoni eşliğinde kaydettiği Bülbül-i Şeyda isimli tasavvuf müziği albümünü piyasaya sundu. TRT 1’de Zamanı Geldi isimli programın sunuculuğunu üstlenen Zara’nın programı 41 bölüm sürdü. Bu program süresince İbrahim Tatlıses, Selda Bağcan, Yavuz Bingöl, Edip Akbayram, Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Sabahat Akkiraz, Uğur Işılak, Funda Arar, Zerrin Özer, Fatih Erkoç, Muzaffer Akgün gibi ses sanatçılarını ağırladı.

2006 yılının Ramazan ayında atv’de Tanrı Misafiri adlı sahur programında Zara ünlü konukların evlerinden canlı olarak yayını gerçekleştirdi. 2008 yılında kendi kurduğu ZR Müzik’ten Bahar isimli albümünü piyasaya sundu. 2009 ile 2011 yılları arasında Oktay Kaynarca ile birlikte sundukları Salı Sefası adlı müzik-eğlence programı, TV8 kanalında iki sezon boyunca yayınlanmıştır.

Sanatçı, 2011 yılında Hazine adlı albümünü yine kendi müzik şirketi ZR Müzik’ten piyasaya sürdü. 2012 yılının Temmuz ayında İstanbul Flamenko 5’lisi ile yaptığı Flamenko tarzıyla harmanladığı albümü çıktı. kendi yapım şirketi olan ZR Müzik’ten çıkardığı bu albümde 11 eser bulunuyor. “Ben Bir Anayım” adlı eserin sözleri Zara’ya ait. Son yıllarda tasavvufa olan merakıyla dikkat çeken başarılı yorumcu Zara, ilk evliliğini eski plakçısı Ulus Müzik’in patronu İskender Ulus’la yapmıştı. Bu evlilik 2007 yılında son buldu. Zara 5 yıl sonra 2012 Mart ayında ikinci eşi gazeteci-yazar Akif Beki ile dünya evine girdi. Aralık 2012’de kız bebek annesi olan Zara bebeğine Dila ismini verdi.[3] 2016 yılının Temmuz ayında ise tek celsede boşandılar.[4]

HAKKINDA KISACA

Doğum adı Neşe Yılmaz
Doğum 15 Ocak 1976 (47 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Tarzlar Türk halk müziği, Klasik Türk müziği, arabesk, pop
Meslekler Şarkıcı
Etkin yıllar 1986-günümüz
Müzik şirketi Poll Production
DMC
Esen Müzik
Seyhan Müzik
ZR Müzik
Ulus Müzik
Resmî site zaramuzik.com
Eş İskender Ulus
(e. 2002; b. 2007)

Akif Beki
(e. 2012; b. 2016)

Diskografi
Zara adı ile

    1998: Avuntu
    2000: Boyut
    2002: Misafir
    2003: Özlenenler
    2005: Bülbül-i Şeyda
    2005: Zamanı Geldi
    2008: Bahar
    2011: Hazine
    2012: Zara & İstanbul Flamenko 5’lisi
    2014: Derin Aşk
    2016: Derin Aşk 2
    2018: Derin Aşk 3
    2020: Derin Aşk 4

Neşecik adı ile

    Canım Askerim – Acı Gerçekler
    Gurbet (Ağla Sevgilim)
    Garibim
    Taptığım Allah Sevdiğim Sensin
    Yaşamak Bu Değil
    1986: Eyvahlar Olsun
    1991: Alın Yazım – Çek Kara Tren
    1991: Acımasız Dünya

Konuk olduğu albümler

    2012: Orhan Gencebay – Orhan Gencebay ile Bir Ömür
    2012: Güler Duman – Yüreğimden Yüreğinize Sesime Ses Katanlara Selam Olsun
    2019: Erol Evgin – Altın Düetler 2
    2019: Belkıs Akkale – Belkıs Akkale Ahde Vefa
    2022: Musa Eroğlu – Musa Eroğlu ile Bir Asır 2

Filmografisi
Sinema filmleri

    1999: Eylül Fırtınası
    2001: Deli Yürek: Bumerang Cehennemi
    2022: Garip Bülbül Neşet Ertaş [5]

Televizyon dizileri

    2003: Gelin – Kanal D
    2008: İpsiz Recep – TRT 1
    2017: Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz – atv
    2021: Mavera – TRT 1

Televizyon programları

    2005: Zamanı Geldi – TRT 1
    2006: Tanrı Misafiri – atv
    2009: Salı Sefası – TV8
    2015: Sonsuz Şarkı – (TRT Müzik)

Ödülleri

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori
2000 28. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist
2001 29. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist
2002 30. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist
2003 9. Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçı
2004 31. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist
2006 12. Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçı
Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın Türk Halk Müziği Sanatçısı
2007 13. Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçı
2011 38. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist
2013 19. Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı
3. Karadeniz Vakfı Ödülleri Yılın En Başarılı Halk Müziği Kadın Sanatçısı
2014 5. Quality Of Magazine Dergisi Ödülleri En Quality Kadın Sanatçı
41. Magnum Altın Kelebek Ödülleri Türk Halk Müziği Özel Ödülü
2015 20. Siyaset Dergisi Özel Ödülleri Özel Ödül
2016 4. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi Ödülleri Yılın En İyi Arabesk Kadın Sanatçısı
MGD 22. Altın Objektif Ödülleri En İyi Albüm (Derin Aşk 2)

Kaynak ve Dipnotlar

Wikipedika

Author: RasitTunca

Bir cevap yazın