Grafiker Nedir Grafik Tasarım Nedir Grafiker Nasıl Olunur Grafiker Ne iş Yapar

Hobby Grafikerler için PNG&JPG&GIF Malzemeler Sayfamızı Ziyaret Etmeyi unutmayın

https://grafikermalzemeleri.blogspot.com/

Grafiker Nedir Grafik Tasarım Nedir Grafiker Nasıl Olunur Grafiker Ne iş Yapar

Grafiker Nedir Grafik Tasarım Nedir Grafiker Nasıl Olunur Grafiker Ne iş Yapar

Grafiker Nedir
Grafiker Nasıl Olunur
Grafik Tasarım Nedir
Grafik Tasarımcı Ne iş Yapar
Grafiklerin Kullandığı Programlar
Grafikerlik Terimleri


Grafik Nedir?

statistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir. Grafikler günlük hayatta sıkça kullanılır. Bilgilerin daha kolay anlaşılmasını ve daha çabuk yorumlanabilmesini sağlar. Elde edilen bilgileri grafiklerle göstermek, sonuçların daha anlaşılır olmasına yardımcı olur.

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyutlu olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik tasarımında ve grafik sanatlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim, ve birlik geçerlidir.

Grafiker Almanca Graphiker kelimesinin karşılığı, Grafik Tasarımcı ise İngilizce Graphic Designer kelimesinin karşılığı olup aynı manaya gelmektedir. Grafiker veya Grafik tasarımcı unvanına sahip olabilmek için eğitimden geçmek gerekmektedir.

İnternet üzerinden yapılan grafik tasarım yarışmaları kullanıcıları hem bu sanata teşvik etmekte hem de çalışmalarını ödüllendirmektedir.

Grafik tasarım nedir? ve baskı öncesi hazırlık nelerdir?

Grafik tasarım, bir konuyu veya düşünceyi anlatmak için görselleri ve metinleri organize etmektir. Bir Grafiker, çizgiler, resimler, desenler ve yazılar kullanarak gözün anladığı oranla estetik bir biçimde yerleştirir. Böylelikle, ortaya çıkan ürün dikkat çekici olmakta ve mesajını daha iyi vermektedir. Profesyonel olarak çalışan tüm basım noktalarında grafik tasarımcı desteği almak, yapılan işin kalitesi ve farkındalık açısından gereklidir.

Grafik tasarım, baskı işinde çok önemlidir. Yapılacak olan kartvizitlerden tutun, kataloglara ve afişlere kadar, tüm basılı evraklarda grafik tasarım yapılmaktadır. Bir firmanın ürettiği ürünlerin veya verdiği hizmetin müşteri odaklı olması için, yani müşteri tarafından iyi algılanması grafik tasarımcı sayesinde olmaktadır. Verilmek istenilen mesaj doğru anlaşılmalıdır. Bu nedenle de grafik tasarımcı renk ve desenleri, metinleri organize edip daha anlaşılır ve hatta dikkat çekici yapmaktadır. Son yıllarda bilgisayar üstünde yapılan bu düzenlemeler, baskı aşamasının ilk durağıdır. Renklerin canlı ve resimleri destekleyici olması, sayfa düzenindeki kompozisyonların sıkmadan, akıcı ilerlemesi ve amacını anlatan bir şekilde olması grafik tasarımcının baskı öncesi çalışmalarıdır. Bilgisayar sistemleri içinde, grafik tasarım için üretilmiş bazı MAC, PC, grafik ve montaj programları sayesinde her türlü tasarım yapılmakta ve müşteriye baskı öncesi prova tasarımlar gösterilebilmektedir. Böylelikle, siz baskı sonrasında kataloğunuzun, kartvizitinizin ve afişlerinizin nasıl olacağı hakkında fikir sahibi olarak değişiklikler yaptırabilirsiniz. Siz onayları verdikten sonra, CTP ( kalıp çıkarma ) yapılarak, ozalit baskı makinesi veya ofset baskı için hazırlıklar başlar.

Baskı öncesi hazırlığın en önemli noktası grafik tasarımcının görsel malzemeleri düzenlemesidir. Dialar ( resim ), opaklar ( basılı fotoğraflar ), kolajlar ve tasarımlar bu malzemelerdir. Dia; dialar net ve en az 300 DPİ olmalıdır. Düzenleme şansı olmayan dia, bilgisayarda program ile düzeltilemez. Koyu renk veya solgun kalmış dialar, tarama esnasında renklerde ton oynamalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle dia, iyi ışıklanmış ve net olmalıdır. Opak; aslında baskıda kullanımı en yanlış olan resimlerdir. Fakat günümüzde en fazla opaklar kullanılmaktadır. Opaklar, negatiflerin ve diaların fotoğraflarıdır. Tasarım (illüstrasyon); grafik tasarımcının veya ressamın çizdiği resimlerdir. Kolaj; çeşitli yerlerden dergilerden, gazetelerden kesilerek bir sayfada oluşturulan çalışmalara verilen isimdir. Tüm bu dia, opak, logo ve kolaj tasarımlar grafik tasarımcı tarafından toplanarak tarayıcıda taranıp, uygun kadrajlar verilip tasarıma karar verildikten sonra, marj tanımları ve kesim payları hesaplanır. Bilgisayarda, sayfa düzenleme olarak orijinal net ebadı verilir ve çalışma bittikten sonra kullanılan zemin üzerinden kesim payları oluşturulur. Bundan sonra montaj yapılır. Montaj, çok sayfa basılacaksa tabakaların katlanarak sayfaların üst üste gelmesi işlemidir. Tram ayarları ve kağıt seçimleri, kalıplar hazırlanarak baskı öncesi işlemler bitmiş olur.

Yukarıda anlattığımız tüm baskı öncesi işler, sorunsuz ve hatasız olduğunda kaliteli basım işi gerçekleşmektedir. Profesyonel, işini iyi bilen iyi matbaa ustaları ve grafik tasarımcı ekibi ile çalışan İstanbul Ofsetin farkı buradadır.

Grafiker Nasıl Olunur?

Grafiker olmak için 3 farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki lisede meslek ve teknik liselerin grafik bölümlerini bitirmektir. Grafik, grafik ve tasarım ya da grafik ve fotoğrafçılık olarak açılan bu bölümlere lisede kayıt yaptırarak grafiker olmak için güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. İkinci yol olarak üniversitelerden bulunan grafik ve tasarım bölümü gelmektedir. Çok yüksek puanlar almanıza gerek kalmadan grafik tasarım bölümüne giderek hayalinizde ki mesleği yapabilirsiniz. Son olarak özel eğitim kurumları tarafından verilen eğitimlere katılarak da grafiker olabilirsiniz.

Grafik Tasarımı Taban Puanları

Üniversitelerin grafik tasarımı için açtığı bölümler 2 yıllık ve 4 yıllık olarak değişebilmektedir. İngilizce ve Türkçe olarak alabileceğiniz bu eğitim için ayrıca ikinci öğretim seçeneği de yer almaktadır. Özel üniversiteler tarafından da açılan bu bölümü puanınıza göre burslu olarak da okuyabilirsiniz. 4 yıllık olarak açılan bölümler Atılım Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi gibi özel üniversitelerde eşit ağırlık puanı üzerinden alınmaktadır. Özel üniversiteler içerisinde %50 burs ile en düşük yerleştirme puanı 205,9 olup yerleştirme Atılım Üniversitesi’ne yapılmıştır.

Grafik tasarım bölümü 2 yıllık bölümlerde ise TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) puanı baz alınıp devlet ve vakıf üniversiteleri kontenjan açmaktadır. 2 yıllık üniversiteler için bazı üniversitelerde kontenjanlar dolmayıp en düşük yerleştirme puanı ise 182,3 ile Giresun Üniversitesi’ne ikinci öğretim olarak yapılmıştır.

Grafiker olmak isteyen kişiler üniversite tercihlerinden çok kendilerini geliştirmeye odaklanmalıdır. En yüksek puanlı grafik tasarım bölümünden mezun olan bir grafiker bilgisi az ise mezun olduğu üniversitenin pek bir anlamı kalmamaktadır. Ancak bazı üniversitelerde geçmişte kalmış bilgiler sunulmaktadır. Grafik tasarım bölümü sürekli gelişen ve değişen bir bölüm olduğu için üniversitelerin isimlerinden çok sahip olduğu hocalara ve verdikleri derslere göre tercihinizi yapmanız daha akıllıca olacaktır.

Kurumlar Tarafından Verilen Eğitimler

Özel ve devlet kurumları tarafından açılan kurslara katılarak da grafiker olma yolunda ilk adımınızı atabilirsiniz. Özellikle Halk Eğitim Merkezleri ve İşkur tarafından verilen kurslara katılarak eğitim alabilirsiniz. Halk Eğitim Merkezleri üzerinden alacağınız eğitimlerde piksel ve vektörel tabanlı olan programların nasıl kullanılacağı size 128 saatlik bir süreçte anlatılmaktadır. Bu kursa katılabilmek için en az ilköğretimden mezun olmanız ve bilgisayar kullanımı kursunu bitirmiş olmalısınız. Bu kurstan başarılı bir şekilde ayrılanlara sertifika verilmekte olup grafik tasarımına ilk adımı bu yolla atabilirsiniz.

Benzer şekilde İşkur tarafından verilen kurslar sayesinde de grafiker olma şansınız bulunmakta. İşkur portal sistemine kayıt olarak ücretsiz bir şekilde 700 saat ders alabilirsiniz. Toplam 116 gün süren bu eğitim ortaöğretimden mezun olan 17 yaş ve üzeri kişiler başvuru yapabilmekte. Bu kurs tamamen ücretsiz olup başarılı olursanız size iş kapıları açabilmektedir.

Hangi Dersleri Alırlar?

Grafik tasarım bölümünü tercih edenlere verilen dersler üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber ilk dönemlerde giriş seviyesinde grafik tasarım dersleri ile İngilizce, Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri verilmektedir. Daha sonraki dönem derslerinde ise sanat tarihi, tipografik tasarım, grafik tasarım, ambalaj grafiği, web tasarımı, 3D modelleme, illüstrasyon gibi dersler verilmektedir. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım dersi ile bilgisayar yazılım dillerine genel olarak değinilmektedir. Bu dersten öğrendikleriniz ile HTML dilini öğrenerek web sayfası tasarımı yapabilirsiniz. Bu dersler dışında renk bilgisi, matbaa malzeme bilgisi ve terminolojisi gibi seçmeli dersler bulunmaktadır.

Grafik Tasarım Diplomasıyla Yapabileceğiniz İşler

Grafik tasarım bölümünden mezun olduktan sonra elde ettiğiniz diploma ile yapılan iş seçenekleri;

Visual Designer (görsel tasarımcı)
Graphic Designer (grafik tasarımcısı)
Art Director (sanat yönetmeni)
Multimedia Artist
Commercial and industrial designer (endüstriyel ve reklam tasarımcısı)
UI/UX designer
Web developer (web geliştiricisi)
Software applications devoloper (yazılım geliştirme)
Marketing manager
Marketing specialist
Public relations specialist

Grafik tasarım diplomasına sahipseniz iş ilanlarında sıklıkla gördüğünüz bu ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Grafik Tasarımcı Ne Yapar?

Grafik tasarımcının ne iş yaptığı aslında adında gizlidir. Grafik tasarımcı logo, afiş, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri gibi belli bir hedef kitleye ulaşma kaygısı yaşayan kişi ve kurumlar için görsel hazırlar. Bunun dışında;

İllüstrasyon yaparlar, karikatür çizerler.
Broşür, menü, afiş, davetiye vb. tasarımı yaparak neredeyse baskı alında ki tüm çalışmaları yapar.
Fotoğrafçılık alanında uzmanlaşarak bu işi yapabilir.
Animasyon şirketlerinde çizim yapabilir.
Mobil uygulamalara ve web sitelerine ara yüz tasarımı yaparlar.
Grafiti yaparlar.
Tipografi, video, resim alanında uzmanlaşarak farklı alanlara yönelebilir.

Grafik Tasarım ile ilgili alanlar

Tipografi
İllüstrasyon
Karikatür
Serigrafi
Gravür, Klişe, Trio
Afiş, Bilboard, Branda, Pano
Dizgi Kitap Tasarımı
Ambalaj Tasarımı
Stand Tasarımı
Web Tasarımı (Arayüz Tasarımı)
İnteraktif Tasarım
Animasyon 3D Tasarım
Fotoğrafçılık
Kurumsal kimlik (Logo, Antedli, Zarf, Kartvizit, Fatura,

Bir Grafikerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Grafikerlerin sahip olması gereken becerilerin başında yaratıcı olmak gelir. Grafikerin yapacağı iş hayal gücü ile sınırlı olduğu için yaratıcı olması hayati önem taşımaktadır. Yapacağı işi sevmeli oluşturacağı görseli özenerek yapmalıdır. Sürekli müşteri ile iletişim halinde olacağı için iletişimi kuvvetli olmalıdır. Müşterilerinin ihtiyaçlarını hızlı kavramalı, iyi pazarlık yapabilmelidir. Ayrıca sürekli olarak yaptığı işte düzeltmeler ve yeni ekleme önerileri geleceği için eleştiriye açık ve sabırlı olmalıdır. Gelen geri bildirimler çerçevesinde işinde değişiklik yapabilmelidir. Eğer bir ekip içerisinde çalışıyorsa uyumlu ve açık görüşlü olmalıdır. Grafiker çoğu zaman aynı anda birden fazla iş ile uğraşması gerekeceği için zaman yönetimi konusunda becerisinin yüksek olması gerekmektedir. Tasarımında en ufak ayrıntıyı bile özenle hazırlayarak detaylara dikkat etmelidir.
Grafikerlerin Kullandığı Aletler

Grafikerlerin kullandığı ekipmanlara bakıldığında bir ofiste yer alan her şey diyebiliriz. Grafikerler işlerinde bilgisayar, tarayıcı, dijital kamera, yazıcı, 3 boyutlu yazıcı, farklı boyutlarda bulunan kağıtlar ve baskı için gerekli olan diğer malzemeleri kullanmaktadır.

Grafiker Çalışma Alanları

Grafikerler sektörde çeşitli alanlarda çalışma imkanına sahip olup neredeyse tüm sektörlerde iş sahibi olabilmektedir. Grafiker alımı yapan iş alanları;

Reklam tasarımı ile uğraşan ajanslar
Dergiler
Tasarım ile uğraşan ajanslar
Yayıncılar
Multimedya şirketleri
Televizyon ve radyolar
Web siteleri
Web tasarımı yapan siteler
Haber ajansları
Matbaalar
Eğitim kurumları
Bilgisayar oyun yapan şirketler
Grafik tasarım atölyeleri
2D ve 3D film prodüksiyonu yapan şirketler
Freelance

Grafiklerin Kullandığı Programlar

Grafikerlerin kullandığı grafik tasarım programları oluşturulan görselin hazırlanmasını sağlayan ana unsurdur. Grafikerler genelde bir ya da iki program üzerinde uzmanlaşarak bütün işlerini o programlar üzerinde yaparlar. Grafikerler tarafından en fazla kullanılan grafik tasarım programları;

Corel Draw: Özellikle baskı grafiği üzerine kullanılmaktadır. Kartvizit, el ilanı, broşür gibi matbaa ürünlerinin tasarımı için tercih edilmektedir.
Adobe Illustrator: Vektörel tabanlı bir program olan Adobe Illustrator kullanım alanı oldukça geniş ve zengindir. Baskı grafiği üzerine iyi işler çıkarılmasını sağlayan bu program profesyonel tasarımcıların en fazla tercih ettiği programlar arasındadır.
Adobe InDesign: Yine bir Adobe ürünü olan bu program görsellerin üzerinde rahat bir şekilde değişiklik yapmanıza olanak tanır.Diğer Adobe programları ile uyum içerisinde çalışan bu program sayesinde çalışmalarınızın kalitesi bozulmadan çalışabilirsiniz.
Adobe Photoshop: Grafik tasarımcılığı ile ilgilenseniz de ilgilenmeseniz de hayatınızda en az 1 kere b u programın ismini duymuşsunuzdur. Çok fazla seçeneği ve aracı bulunan Photoshop pratik ve özgün tasarımlar yapmanıza yardımcı olur.
3DS Max: Genellikle 3 boyutlu çalışmalar için tercih edilen bu program otomobil tasarımı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
Free Hand: Masaüstü bir çizim programı olan Free Hand ile tasarım oluşturmak için oldukça işlevsel ve kullanımı basittir.
Autocad: Autodesk firması tarafından piyasaya sürülen bu program teknik resim çzimek için kullanılan vektörel tabanlı bir tasarım programıdır. Autocad ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimler yapabilirsiniz. Bu program grafikçiler dışında mühendis, tekniker, ve teknik ressamlar tarafından da kullanılmakta.
Adobe Dreamweawer: Özellikle web sayfası tasarımında kullanılan Dreamweawer bir web geliştirme programıdır.

Grafiker Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Her mesleğin olduğu gibi grafiker olmanın da artı ve eksileri bulunup kişilerin meslek tercihlerini bu artı ve eksilere göre belirlemesi gerekir. Grafiker olmanın avantajları olarak;

Güncel tasarımları takip ederek çağa ayak uydurma
İş alanının geniş olması. (Pazarlama, televizyon, radyo, dergi, gazete gibi)
Devlete girme şansının her geçen gün artması. KPSS ile atanan grafiker sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Freelance olarak çalışabilme fırsatı. İş ortamı bilgisayar olduğu için dilediğiniz her yerden işinizi yapabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden iş alarak işe gitmeye gerek kalmadan işinizi yapabilirsiniz.
Canlı bir hayal gücü istemesi ve hayal gücünü canlı tutmak için film izlemek, kitap okumak, sanatla ilgilenmek.

Grafiker olmanın eksileri olarak ise;

Sürekli bilgisayarla çalışmanın getirdiği sorunlar (boyun fıtığı, göz bozulmaları vb.)
Müşterilerden gelen yorum ve geri dönüşlerin bazen can sıkıcı bir hal alabilmesi
Sektörde yükselmek ciddi anlamda emek ve tecrübe istemesi
Türkçeye özgü “ç,ş,İ,ı” gibi karakterlerin bazı yazı fontlarında yer almaması

Grafikerlerin Çalışma Ortamları

Grafikerlerin çalıştığı yerler genellikle ofislerdir. Ancak grafikerleri ofise bağlayan bir gereksinim bulunmamaktadır. Grafikerler evde, kafede, tatilde bilgisayara ulaşabileceği her yerden çalışma imkanına sahiptir. Hatta birçok grafiker freelance olarak adlandırılan işler yaparak geçimini sağlamaktadır. Freelance işler bulup çalışarak evinizden işe gitme, mesaiye kalma derdi yaşamadan dilediğiniz an dilediğiniz yerde ihtiyacınız kadar çalışabilirsiniz.

Grafiker Maaşları Nasıl?

Grafikerlerin aldığı ücretler tecrübe ve yeteneğe göre değişim göstermekle beraber ortalama olarak 3.500-4.000 TL arası diyebiliriz. Yeni işe başlayan bir grafiker 2019 yılında 2.500 TL civarı ücret alırken kendini geliştiren grafikerler 5.000 TL ve üzeri aylık ücretlere çıkabilmektedir. Sağlam bir hayal gücünüz ve çok iyi bir resim yeteneğiniz var ise 20.000 TL’ye kadar aylık ücretler ile çalışma şansına sahipsiniz. Bu rakamları kazanmak tamamen size bağlı olup daha az ya da daha fazla kazanabilirsiniz.

Grafikerlerin Kariyer Planlamaları

Grafiker kariyer olarak genç bir tasarımcıdan ortalama 2-3 yıl içerisinde uzmanlaşmaya başlar. 3 veya 5 yıl sonra kıdemli grafiker olarak muamele gören grafikerler kendilerini geliştirerek stüdyo yöneticisi veya yaratıcı yönetmen gibi pozisyonlara yükselebilirler. Ayrıca InDesing, Illustrator ve Dreamweaver gibi programlarda uzmanlaşarak hayalinizde ki görselleri daha rahat hazırlayabilirsiniz.

Grafikerlik Terimleri

Ajans terimleri ya da matbaa terimleri diye geçer. Bu jargonlar askerlikte de vardır.
(Şu sıra askerlik döneminde olduğum için örneklerim bunun üzerinden oluyor).
Tasarım Terimlerini Tanıyacak Olursak;

Grafik İletişim: Görüntülerden oluşan bilgilerin değiş-tokuşu olarak tanımlanır. Yazılar, resimler ve fotoğraflar başlıca grafik iletişim araçlarıdır. Bir mesajın açık, ekonomik ve estetik yollarla üretilmesi, grafik iletişimin başlıca amacıdır. Grafik iletişimin ekonomik olması demek, mümkün olan en az sayıda görsel imgenin, mümkün olan en yüksek sayıda bilgiyi aktarabilmesi demektir. Örnek: Erkek/kadın tuvaletlerini ya da giriş çıkışı grafik imgelerden anlarız.

Hedef Kitle: İlgi alanları ve özellikleri ayrıntılı bir biçimde tanımlanmış bir kitledir. Bir kişi ya da kurumun davranışlarından, kararlarından, uygulamalarından dolaylı ya da dolaysız olarak etkilenen grup olarak ifade edilebilir.

Sanat Yönetmeni: Reklâm ajanslarında metin yazarı, fotoğrafçı, uygulamacı grafiker, müşteri temsilcisi vb. elemanlarla çalışan, etkili reklâm üretimi ve tasarımından sorumlu kimse.

Eskiz (Taslak): Çeşitli unsurların sayfa üzerinde nasıl yerleştirileceğini gösteren karakalem ya da kör yazı ve resimlerle oluşturulmuş taslak çalışmaları. Taslaklar, fikir taslakları ve geliştirilmiş taslaklar olarak iki aşamada ele alınabilirler. Fikir taslakları, basılacak ürünle ilgili olarak otobüste, evde, parkta ya da herhangi bir yerde üretilmiş kabataslaklara verilen addır. Geliştirilmiş taslaklar ise, fikir taslakları içinden seçilen birkaç örneğin, işin gerçek ebatlarında bilgisayar ortamında gerçek baskı materyalleri ile ya da uygun bir baskı altı malzemesi üzerine ışıklı masalarda kör yazı ve resimlerle oluşturulmuş taslaklardır. Bu taslaklarda kullanılacak yazı karakteri ve puntosu, varsa fotoğrafın yeri ve büyüklüğü, zemin rengi vb. unsurlar basılacakmış gibi düzenlenir ve müşteriye sunulur.

Mizanpaj: (Düzenleme) Grafik öğelerinin belirli bir çerçeve içinde dengeli olarak yerleştirilmesi. Bir çeşit taslak… Sayfa düzenlemesi, sayfa planı… (La mise en page)

Bloklama: Yazının düşey olarak, sağdan ve soldan düzgün şekilde dizilmesi. Tam blok ve yarım blok olabilir. Tam bloklamada dul satır (Bir paragraf sonunda yarım kalmış satır)lardaki harf araları gereğinden fazla açılarak istenmedik bir görünüm sergileyebilirler.

Font (Karakter): Belli bir adı ve sabit görünümü bulunan harf, sayı, noktalama işaretleri ve diğer yazı simgelerinin kümesi.

Harf: Tipografik düzenlemenin en temel öğesidir ve alfabenin her bir simgesini belirtir.

Bold: Normal yazı karakterinden daha kalın gövdeye sahip olan daha siyah yazı karakteri veya stili

Bold-italic: Eğik karakterleri ve kalın çizgileriyle zor okunmasına rağmen (burada olduğu gibi) pek çok dizgici tarafından kullanılan yazı stili. Bu stil daha çok alt başlıklarda tercih edinmelidir.

Punto: Harf büyüklüklerinin tanımlandığı temel ölçü birimidir.

Regular: Yazı ailesi mensuplarından biri. Daha çok ana metin dizgisinde kullanılan, okunurluk açısından en uygun yazı şekli.

Perspektif: Cisimleri, bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme tekniği.

Degrade (Gradient): Siyahtan beyaza giden tram; koyu renkten açık renge ya da bir renkten başka bir renge geçiş işlemi. Daha çok değişik zemin denemelerinde tercih edilir.

Kurum Kimliği: Bir kurumun ya da şirketin kartvizit, yazışma, iş gazetesi gibi kâğıt baskı dokümanlarında sürekli aynı stili kullanmasıyla oluşan ve diğer şirketlerden ayrılmasını sağlayan imaj. Tutarlı olmak için bütün dokümanlarda aynı yazı tipi, stili, harf ve satır arası boşlukları aynı tür boşluklar kullanılır. Bu parçalar bütün yayınlarda aynı yerlerde olur.

Kurum Kimliği Dosyası: Bir kurumun imajını güçlendirmek için hazırlanan ve sürekli kullanılacak basılı evraklara (logo, amblem, fatura, irsaliye, makbuz, zarf, antetli kâğıt, kartvizit gibi) ilişkin örneklerin bulunduğu dosya.

Broşür: Tanıtım amacı taşıyan renkli veya tek renk olarak hazırlanan kitapçık ya da tek, iki, üç ya da akordeon kırımlı föy.

Afiş: Kâğıdın yalnız bir yüzüne siyah/beyaz veya renkli olarak basılıp duvarlara asılan bir çeşit duyuru. Afişler hedef kitle ile buluştukları çevreye bağlı olarak iç ve dış mekân afişleri olarak ikiye ayrılır. Dış mekân afişleri, büyük boyutları ile duvar yüzeylerinde ilan panolarında hedef kitleyle karşılaşırlar. İzlenme süreleri kısadır. İç mekân afişleri, salonlara, lobilere ve koridorlara asılır. Bu nedenle de uzun süre izlenme şansına sahiptirler. İzlenme süresini dikkate almak gerek.

Billboard: 70×100 cm boyutunda en az 4, en çok 10 parçadan oluşan ve daha çok açık havada hedef kitle ile buluşan büyük boy afiş.

El İlanı: Bir ürün ya da hizmeti duyurmak, tanıtmak amacıyla çok sayıda bastırılıp dağıtılan genellikle 1/2 ya da 1/4 A4 boyutundaki basılı materyal.

Ambalaj: Bir ürünü dış etkilerden korumak, tanıtmak, ürünle ilgili imaj yaratmak ve kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla kâğıt, karton, cam, plastik, teneke, kumaş, ahşap, strafor vb. malzemelerden yapılan ürün tamamlayıcısı.

Dia pozitif: Saydam, slâyt… Görüntünün film üzerinde net olarak göründüğü bir fotoğraf türü olup, matbaacılıkta görüntü kalitesi açısından tercih edilen orijinaldir.

Cilt payı / Kesim Payı: Basılı alanla, sayfanın ciltlenecek kenarı arasındaki iç marj ve ya ürün kesilirken sayfa kenarına taşmaması gereken yazı alanı.

Piktogram: Nesnelerin stilize edilmiş siluetlerindendir. Kolay algılanır, çabuk öğrenilirler. Mektup, telefon işareti, sigara içilmez v.b işaretler.

Siluet: Arka plandan soyutlanmış bir görüntü veya bir fotoğrafta bir anahtar öğeyi soyutlama amacıyla arka planın kaldırılması.

Görsel Hiyerarşi: Tasarım içinde vurgulanmak istenen mesaja göre görsel unsurların ölçümlenmesi anlamına gelir. Kimi tasarımlarda fotoğraf öne çıkarken, kimisinde de tipografik unsurlar, kimisinde renk, hatta bazılarında tasarım yüzeyindeki beyaz boşluk öne çıkabilir.

Forma: Kâğıt tabakaları genellikle 4,8.16 ya da 32 sayfadan oluşan birimlere bölünmektedir. Bu birimlere forma denir. Kitap, katalog, dergi gibi çok sayfalı basılı materyallerin planlanması forma üzerinden yapılır.

Clip Art: Tasarımcıların kesip çıkartmaları ve tasarımlarına yapıştırmaları için kâğıda basılmış resimlemeler. Masa-üstü yayıncılıkta, clip art kolay kopyalanabilen ve diğerine yapıştırılabilen, kaydedilebilen elektronik resimlerdir.

Çözünürlük: Bir görüntünün piksellerle ölçülen eni ve boyudur. Buna bağlı olarak yüksek çözünürlüklü görüntü denildiğinde çözünürlüğü, çoğaltılacağı çizgili ekranın en az iki katı olan görüntü anlaşılır.. Örneğin 150 çizgilik bir ekrana basılan 300-dpi görüntü yüksek çözünürlüklüdür. Çözünürlüğü belirlemede kullanılan ölçütler dpi, lpi ve pikseldir. Web tasarımcıları 72 dpi çalışırken, grafik tasarımcılar 300 dpi üzerinden çalışır, aralarında bu yüzden uyuşmazlıklar çıkabilir.

Dpi: Bir inç’teki tarama sayısıdır. Bir inç’teki tarama sayısı arttıkça görüntü daha detaylı taranır ve kalitesi de artar.

Grayscale: Gri rengi oluşturan türkuaz, mor ve sarı miktarları. (Siyah-Beyaz)

Katman (Layer): Nesnelerin, görüntünün bütününü etkilemeden, ayrı düzlemler üzerine yerleştirilip düzeltilebilmesine imkan veren bir yöntem.

Kontrast: Bir görüntünün en parlak ve en karanlık alanları arasındaki ilişki.

Maske: Bir nesnenin bir kısmını korumak veya yerinden çıkarmak için yaratılan başka bir nesne. Maskeyi bir şablon gibi de düşünebilirsiniz.

Opak (Transparent, Opacity): Tüm ışığı tutan bir ton (yüzde 100 siyah). Saydam olmayan, ışığı geçirmeyen.

Vektör Görüntü: İçindeki nesnelerin piksellerle değil, matematiksel olarak tanımlı oldukları görüntü.

Çıkarmalı Renkler : (CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, kontrast- siyah) Turkuaz, mor, sarı ve siyah baskı renklerinden oluşan renklerdir. Çıkartmalıdan kastedilen bu renkler belli % de oranları ile birleşince diğer renkleri oluşturuyor olmalarıdır. Bunlarla yapılan baskı işlemi dört renk işlemi olarak bilinir ve bir matbaa makinesinde renkli görüntüleri çoğaltmanın en çok kullanılan yoludur.

RGB:(Red, Green, Blue) Renkli bir monitörde görüntünün gösterilmesi için kullanılan üç ana renk.

Pantone: Belirli renkleri tutturmak için kullanılan ticari bir renk uyumlaştırma ve mürekkep karıştırma sistemi. MÜY yazılımları pantone sistemini desteklerler.

Matbaa’da Renkli Bir Kitap Basacak Olursak

Dizgi, tashih: Taslak mizanpajı hazırlanmış kitabımız için bilgisayar ortamında oluşturulacak bir şablon sayfa üzerinde yazıların, dilbilgisi kurallarına uygun bir şekilde ve hedef kitlenin özelliklerine, kitabın türüne uygun tipografi kullanımıyla yeniden yazılması işlemine dizgi diyoruz. Dizgi aşamasının ardından gelen ve düz metinler, başlıklar, spotlar vb. yazılı unsurların yanı sıra görsel unsurların (fotoğraf, resim, illüstrasyon, renk vb.) belli ilkeler gözetilerek düzenlenmesi işini ise grafik tasarım olarak adlandırıyoruz. Tasarım işi bitmiş sayfaların kâğıt üzerine alınmış çıkışlarında yapılan ve dizgi hatalarını, görsel düzenlemeye ilişkin yanlışlıkları düzeltme aşaması ise tashih adıyla anılıyor. Tashih aşamasında işin kâğıt çıktıları genellikle müşteri temsilcisi ya da müşteri tarafından ( yayınevlerinde düzeltmen) kontrol edilir, hatalar kalem ile belirtilir ve hatalı bölümler bilgisayar ortamında yeniden düzeltilir.

Film: Dizgisi, tasarımı tamamlanmış ve kontrol edilerek düzeltilmiş olan kitabımız artık baskıya hazırdır. Baskı için ise baskı makinesine bağlanıp zarar görmeden çalışacak bir baskı kalıbının hazırlanması gereklidir. Baskı kalıbının hazırlanması için öncelikle sayfaların filmlerinin (şeffaf) görüntülerinin elde edilmesi gerekir. Fotoğraf baskısı gerektirmeyen yani tamamı yazılardan oluşan kitaplar için çoğu kez aydınger adı verilen şeffaf kâğıtlara lazer yazıcıdan ters çıkış almak yeterli olmaktadır. Kitabımız renkli olduğuna göre, CMYK kısaltması ile dilimize yerleşmiş olan Cyan mavisi, Magenta kırmızısı, Yellow (sarı) ve Kontrast olarak ifade edilen siyah renklerin filmlerinin elde edilmesi gerekecektir. Matbaacılıkta renkli bir fotoğrafın baskı yoluyla çoğaltılabilmesi için öncelikle o fotoğraf üzerindeki CMYK renklerinin ayrılması yani bu renkleri içeren dört ayrı filmin elde edilmesi, bu filmlerden dört montaj yapılması, dört kalıp çekilmesi ve her bir kalıbın ilgili renk ile kâğıt üzerine basılması söz konusudur. Filmlerde oranlarına göre ayrılmış olan renkler, baskı yoluyla teker teker kâğıt üzerine basılmakta, örneğin; önce mavi renk basılmakta, ikinci olarak sarı renk mavi baskının üzerine basıldığında mavi, sarı ve yeşil tonlar elde edilmektedir. Bunlar üzerine Magenta mürekkep basılınca morlar, lacivertler ve diğer ara tonlar oluşmakta, kontrast ile de fotoğraftaki derinlik ve netlik hissi arttırılmaktadır. Bu şekilde elde edilen baskıya trigromi baskı da denir.
Montaj: Kitabımız ofset matbaalarında sayfa sayfa değil, standart ebatlardaki tabaka kâğıtlara basılır. Burada öyle bir düzenleme yapılır ki, tabaka halindeki bu kâğıt uygun şekilde katlandığında birbirini takip eden sayfa numaraları ortaya çıkar. Burada en sık kullandığınız ölçü birimi formadır. 1 forma 16 sayfadan oluşur ve çok sayfalı (kitap, dergi gibi) işlerde planlama ve maliyet hesabı daima formalar üzerinden yapılır. İşte montaj işlemi, astrolog adı verilen ve saydam bir tabaka üzerine, basılacak işin filmlerinin forma düzeni esas alınarak yapıştırılmasından ibarettir. Basılacak iş iki renkli ise iki ayrı montaj, Trigromi ise 4 montaj yapmak gerecektir. Trigromi +özel gibi bir ifade dört renk haricinde, yaldız gibi özel bir beşinci rengin basılacağını anlatmak için kullanılır.

Kalıp (CTP): Montajlar, yüzeyi ışığa duyarlı hale getirilmiş metal plakalar üzerine pozlandırılır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ofset baskı plakaları ozosol ve tif olarak adlandırılır. Montajdaki görüntüler ışık yardımıyla metal baskı plakalarına aktarıldıktan sonra bazı kimyasal işlemlerden geçirilerek, baskı kalıbı baskıya hazır hale getirilir.

Baskı Provası: Bir işin, basıldığı zaman nasıl görüneceğini kestirme yöntemidir. Prova, son çoğaltmada kullanılacak olan gerçek kâğıt, mürekkep setleri ve görüntüler ile çalışan baskıdan alınan bir örnektir. Günümüzde dijital prova sistemleriyle baskı öncesi renkli prova alınabilmektedir.

Baskı: Renk provası alınıp, renklerin uygunluğuna karar verildikten sonra kitabımızın seri baskısına geçilir. Baskı makinesinin özelliklerine bağlı olarak (tek renkli, iki renkli, dört renkli, altı renkli, ön arka baskılı gibi) baskının süresi ve kalitesi değişebilir.

Selefon (Baskı koruma): Kitap, dergi kapakları, broşürler, ambalajlar, dosyalar gibi dış etkilere açık basılı materyallerin yüzeyine uygulanan; öncelikli amacı basılı yüzeyi yağ, nem, güneş ışığı gibi unsurlardan korumak, ikincil amacı ise baskı yüzeyine parlaklık ya da matlık etkisi vererek baskıya estetik özellik kazandırmak olan işlemlere baskı yüzey koruma işlemleri denir. En sık kullanılan baskı koruma şekilleri; vernik, lak ve selofan uygulamalarıdır.

Cilt: Kitap kapağımız ve formalarımız basıldıktan sonra kitap şekline dönüşmek için bazı işlemlerden geçer. Kapak, koniklenir. Yani sırta gelecek kısımlara iz açılarak, kitap sırt bölgesi netleştirilir. Tabaka halindeki iç sayfalar, kırım makinelerinde katlanır. Kırımı yapılmış formalar sırayla bir araya getirilir ve bu işleme “harman çekmek” denir. Harmanı yapılmış kitap formaları iplik dikiş, spiral ya da amerikan cilt denilen sistemlerle birbirine ve kapağa tutturulur. Kapak takma işlemleri tamamlandıktan sonra ağız kısımları tıraşlanır.

Ajans: Basım sanayisinde ajans kavramı, daha çok basılacak materyallerin baskı öncesi hazırlık işlemlerini yürüten, fiziki üretimden çok düşünce üreten ve satan kuruluşları ifade eder. Ajanslar, resmi ve özel kuruluşların hizmet ya da mallarını tanıtmaya, sevdirmeye, sattırmaya yönelik reklâm/tanıtım kampanyalarını organize eder ve yürütürler. Bu işleri yaparken de kampanya sırasında kullanılacak basılı materyallerin (afiş, broşür, billboard, reklâm panoları, kitap, el ilanı, kurum kimliği çalışmaları vb.) tasarım ve baskıya hazırlık işlerini bizzat yürütürler. Reklâm ajanslarının kapasiteleri ölçüsünde eleman sayıları ve çalıştırdıkları elemanların nitelikleri değişebilir. Büyük ölçekli reklâm ajanslarında görev alan uzman meslek mensupları genel olarak şunlardır: Sanat yönetmeni, grafik tasarımcılar, fotoğrafçı, dizgici, metin yazarı, müşteri temsilcisi…

Selefoncu, lakçı: Baskısı tamamlanan broşür, dosya, kitap kapağı, karton ambalaj gibi bazı işlerin yüzeyine hem estetik kaygılarla, hem de daha dayanıklı olması, sudan, yağdan, güneş ışınlarından etkilenmemesi için ciltleme öncesi selefon veya lak uygulayan işletmelere denir.

Mücellithane (Ciltevi): Baskısı tamamlanan işlerin kesim, kırım, harman, dikiş, kapak takma vb. İşlemlerinin yapıldığı işletmelere denir. Pek çok matbaanın kendi bünyesinde mücellithanesi bulunmakla birlikte, özel kapak takma, varak yaldız vb. işlemler konusunda hizmet veren cilt evleri bulunmaktadır.

Etek-Makas Revolta: İkinci çeşit çevirme şeklidir. Kâğıdın 1. yüzü basıldıktan sonra makas tarafı eteğe, etek tarafı makasa getirilerek yapılan baskı türüdür. Ön ve arka baskıda poza aynıdır. Etek-makas revolta kıvrılarak öne doğru çevirmek suretiyle yapılır.

Kâğıt makas payı: Ofset baskı makinesinin kâğıdı tutma payıdır. Tabladan gelen kâğıdı salıngaç makasları, baskı silindiri üzerindeki makasa verir. Baskı silindiri ile kauçuk silindiri arasından preslenerek geçen kâğıda baskı yapılmış olur. Bırakılan bu paya baskı yapılmaz. Silme işlerde bu pay mutlaka bırakılmalıdır.

Kros (Rehber): Baskıda renklerin yerine oturmasını sağlayan kılavuz işaretlerdir. Montajın en az her iki yanına konur. Genellikle kâğıt ortası yerleştirilir. Kalıp çekimi,baskı ve kırım bu kroslara göre yapılır.

Bilgisayarda MontajForma Montaj Programlarında Montaj: Bu programlar sadece montaj değil baskı ve baskı sonrası aşamalarda müdahale edebilme imkanı vermektedir. İşinizin Net ebadı, montajın yapılacağı sayfa ebadı, revolta baskının olup olmayacağı, cilt şekli (tel veya iplik dikiş), traş payları, kroslar, kırım ve kesim çizgileri, baskı kontrol şeritleri, diğer kılavuz çizgileri (filmin rengi, formanın sırtına konulan belirleyici işaretler) v.s. bilgileri program üzerinde ilgili yerlere girildikten sonra iş film pozlandırıcıya gönderilerek her renk için film çıkış alınır… Alınan bu çıkış tek parça olabileceği gibi (baskı makinesinin ebadına göre) daha küçük parçalar halinde de alınabilir. Forma montaj programı olarak piyasada “Imposition”, Ultimate Technographics firması tarafından üretilen “Impostrip” ve Heidelberg firmasının üretmiş olduğu “Signastation” programları kullanılmaktadır.

Tram: Gerek tipo baskıda klişe, gerek ofset ve tifdruk baskılarda kalıp yoluyla resim basmaya yarayan noktacıklardır. Baskı çeşidi ve baskı malzemesine göre göre cm2’ye düşen nokta sayısı değişir.

Gofre (Gofraj): Kâğıdı baskıda kabartma işlemi.

Lak: Broşür, kitap kapağı, katalog, dosya, davetiye gibi işlerde baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine mürekkep gibi uygulanan bir madde. Kanserojen etkisi nedeniyle gelişmiş ülkelerde kullanımı giderek azalmaktadır.

Perforaj: Baskı makineleri ile kâğıdın kopması için yapılan noktaları veya çizgileri delme işlemi veya metal çizgi.

Kırım: Tabaka halindeki basılı materyalin elle ya da makine ile katlanarak forma haline getirilmesi işlemi. Dört temel kırım tekniğinden söz edilebilir. Yatay, dikey, akordeon ve bohça kırım. Bu dört kırımdan 64 çeşit kırım üretilebilir.

Serigrafi Baskı: Bir çerçeveye gerilen ince dokulu kumaş (ipek) ya da metal örgü üzerinde; basılacak şeklin içine rastlayan delikler açık bırakılır. Dış kısım delikler ise, özel maddelerle kapatılır. Böylece oluşturulan herhangi bir yüzey üzerine konulup, özel bir lastikle içine mürekkep yayılarak, toplanınca açık deliklerden aşağı sızan boya şeklin yüzey üzerine çıkmasını sağlar.

Tampon baskı: Klişe üzerine verilen boya bir Rakle ile sıyrıldığında yalnızca dış kısımlarda kalır. Silikon ve yağ karışımından oluşan tampon ise bu dişi kısımda kalan boyayı alarak basılması istenilen cismin üzerine bırakılır. Bu tamponun in büyük özelliği boyayı kolay kabul etmesi ve kusursuz aktarmasıdır.

Dijital Baskı: Geleneksel ofset baskı tekniğinde kullanılan, film ve klasik anlamdaki kalıp gibi iki vazgeçilmez unsurun ortadan kaldırılmasıyla, herhangi bir fotoğraf, dia pozitif, negatif ve basılmış görüntünün, tarayıcılarla ya da doğrudan dijital kameralar yoluyla bilgisayara aktarılarak, üzerinde çalışılıp değişiklikler yapılmasına; bilgisayarda metin, grafik, çizim v.b. birleştirilerek bir grafik dokümanın bir dijital baskı makinesi yardımıyla doğrudan baskı materyaline basılmasına olanak tanıyan sistemin geneline verilen addır…

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Grafik tasarımcısı olmak isteyenlerin;

– Biçim ve mekan ilişkisini görebilen,

– Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,

– Hayal gücü zengin, yaratıcı,

– Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,

– Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,

– Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen kimseler olmaları gerekir.

Genel kültür düzeyi yüksek kişilerin bu alanda başarılı olacağı düşünülmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Grafik tasarımcısı, büroda; bilgisayarla veya çizim masası üzerinde, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, çoğu zaman bilgisayar karşısında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER



▪ Mesleğin eğitimi; üniversitelere bağlı Engelliler Entegre Y. O. "Grafik Sanatları", Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik","Grafik Tasarımı", Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi "Grafik Tasarım""Grafik Tasarımı", Sanat ve Tasarım Fakültesi "Grafik", Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi "Grafik Tasarımı" bölümlerinde verilmektedir.

▪ Akdeniz Üni. (Antalya), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Anadolu Üni.(Eskişehir), Engelliler Entegre Y. O."Grafik Sanatları" (lisans),

▪ Anadolu Üni. (Eskişehir), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Akdeniz Üni. (Antalya), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Atatürk Üniversitesi, (Erzurum) Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Atılım Üniversitesi (Ankara), Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, "Grafik Tasarımı"

▪ Başkent Üniversitesi (Ankara), Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, "Grafik Tasarımı"

▪ Bilkent Üni.(Ankara), Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık F."Grafik Tasarım"

▪ Beykent Üni.(İstanbul), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarım"

▪ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, "Grafik Tasarımı"

▪ Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Çukurova Üniversitesi, (Adana) Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Doğuş Üniversitesi ( İstanbul ) Sanat ve Tasarım Fakültesi "Grafik"

▪ Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Dumlupınar Üni. (Kütahya), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Dicle Üniversitesi Diyarbakır Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Hacettepe Üniversitesi (Ankara), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Işık Üniversitesi İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik sanatlar ve Grafik Tasarımı"

▪ İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Maltepe Üni.(İstanbul) Mühendislik ve Mimarlık F. "Grafik Tasarımı"

▪ Marmara Üniversitesi (İstanbul), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Mersin Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Mimar Sinan Üni. (İstanbul), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Süleyman Demirel Üni. (Isparta), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik"

▪ Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik "

▪ Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik "

▪ Yeditepe Üni. (İstanbul), Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ Yaşar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Grafik Tasarımı"

▪ bölümlerinde verilmektedir.

▪ Ayrıca, üniversitelerin 2 yıllık "Grafik Tasarımı" bölümü önlisans programlarında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir;

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

Bu mesleği seçecek kişilerin, orta öğrenimde resim derslerinin yanı sıra matematik dersinde de başarılı olması gerekir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

▪ Lise veya dengi okul mezunu olmak,

▪ Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) herhangi bir puan türünden barajı aşarak başarılı olduktan sonra, ilgili üniversitece yapılacak olan özel yetenek sınavına girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.

▪ Grafik Tasarımı ön lisans programına girmek için ise Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) girip başarılı olmak ve yeterli ( YGS-5) puanı almak gerekmektedir.

Basım ve Yayın Teknolojiler, Basın ve Yayıncılık, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, Bilgisayar Destekli Yayıncılık, Fotoğrafçılık , Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Grafik Tasarımı, , Grafik, Grafik ve Reklamcılık, , Marka İletişimi, Masaüstü Yayıncılık, Matbaacılık, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri, Serigrafi, , Tasarım ve Basım-Yayımcılık, Web Teknolojileri ve Programlama ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde "Grafik", "Grafik Sanatları", "Grafik Tasarım", "Grafik Tasarımı" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Grafik Tasarımcılığı ile ilgili eğitim veren lisans programlarında eğitim liseden sonra 4 yıl, meslek yüksekokullarında 2 yıldır.

Eğitim süresince öğrencilere;

Temel Sanat Eğitimi, Desen, Yazı Tipografi, Modelaj, Fotoğraf, Sanat Tarihi, Kültür Tarihi, Reklam Analizi, Bilgisayar Grafiği, Çağdaş Sanat, TV-Video Grafiği, Grafik Atölyesi, Özgün Baskı-Resim, Estetik ve Sanat Felsefesi, Teknik Resim-Persfektif, Sanat Sosyolojisi, Sanat Yazıları, Semiatik, Sanat Eserlerini İnceleme, gibi dersler okutulmaktadır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Grafik Tasarımcılığı ile ilgili eğitim veren lisans programlarından mezun olanlara "Lisans" diploması ve "Grafik Tasarımcısı" unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

▪ Tanıtım sektöründe: Reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri-ticaret ve devlet kuruluşlarının ilgili bölümlerinde; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak çalışır.

▪ Multimedyada, her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alırlar. (İnternet sayfalarının hazırlanması gibi.)

▪ Yayıncılık sektörü: Gazete veya dergilerde; sanat yönetmeni olarak çalışırlar. Sayfa düzenleri, kapak tasarımı, ilgili düzenlemeler ve illüstrasyon çalışmaları yapar.

▪ Film sektörü: Uzun veya kısa metrajlı filmlerde, TV filmlerinde sanat yönetmenliği veya jenerik hazırlanmasında görev alabilir. Bilgisayarla hazırlanan tüm tasarım ve uygulamalarda çalışır.

▪ Çizgi film atölyelerinde: Tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır.

▪ "Grafik" lisans programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Resim / Grafik öğretmeni olarak çalışabilirler.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE



▪ Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.

EĞİTİM SONRASI

▪ Tecrübe, işteki pozisyon, işyerinin büyüklüğü, ücretlerde etkili olur. Tasarımcı veya sanat yönetmeni (Art Direktör) yardımcısı olarak işe başlandığında asgari ücretin 1-2 katı, sanat yönetmeni olarak işe başlandığında asgari ücretin 3-4 katı arası ücret alınır. İşteki deneyim ücret değerlendirmesinde etkili olur. Serbest çalışmayı seçen grafik tasarımcıları, Grafikerler Meslek Kuruluşu'nca yılda iki kez belirlenen fiyat listesine göre çalışırlar.

MESLEKTE İLERLEME

▪ Çalıştıkları kurumlarda önce grafik tasarımcısı veya sanat yönetmeni yardımcısı olarak işe başlarlar. Yaratıcılıkları, mesleki başarıları ve deneyimleri doğrultusunda; sanat yönetmeni, daha sonra da sanat yönetmenleri ve metin yazarlarından oluşan yaratıcı grubun başında yaratıcı yönetici (Creative Direktör) olabilirler. Bu ilerleme ve başarı kişinin meslekte iyi bir ücret almasına olumlu katkılar sağlar.

▪ Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.

▪ Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan Grafik Tasarımı mezunları Meslek Liselerinde Grafik ve Fotoğraf Alanının; ▪ Grafik Dalının alan ortak ve dal dersleri , Alanın diğer dallarının bu dalla ilgili alan ortak ve dal dersleri , Diğer alanların bu dalla ilgili alan ortak/dal dersleri ve modüllerinde ders verebilirler.


BENZER MESLEKLER

Tanıtım Fotoğrafçısı,

Tanıtım Filmi Yönetmeni.


EK BİLGİLER

YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

▪ Meslek Elemanları,

▪ 2010ÖSYS Başvuru Kılavuzu,

▪ 2008 Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,

▪ Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,

▪ ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi-2000,

▪ Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar ile 12.07.2004 tarih ve 119 sayılı karar, 07/07/2009 tarih ve 80 TTKK

▪ Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) Üyesi Kuruluşlar.

Grafik Tasarımının Püf Noktaları

Günümüzde artık web ve grafik tasarım hizmetleri kurum ve kuruluşların hatta kişilerin kendilerini, yaptıkları işleri, sattıkları ürünleri tanıtmasında en büyük reklam aracı.

Oluşturulan siteler, karvizitler, afişler, fotoğraf ve baskı malzemeleri. Günümüzde artık web ve grafik tasarım hizmetleri kurum ve kuruluşların hatta kişilerin kendilerini, yaptıkları işleri, sattıkları ürünleri tanıtmasında en büyük reklam aracı. Oluşturulan siteler, karvizitler, afişler, fotoğraf ve baskı malzemeleri ile görselliğin bütün nimetleri kullanılarak tanıtım amaçlı hizmetler ve ürünler sunuyorlar.

Grafik tasarımcılar da farklı programlar ile broşürler, tanıtım filmleri, fotoğraflar, ambalajlar ve kitapçıklar oluşturabiliyorlar. İyi bir grafik tasarımı ise kişinin yaratıcılığına, hayal gücüne, programları kullanmadaki becerisine kalıyor bir yerde.

Ürün, hizmet veya direkt olarak kendi reklam ve tanıtımları için yaptıkları interaktif çalışmaları web siteleri üzerinden sunan kişileri, kurum ve firmalar şimdilerde sektörlerinin zengin, büyük ve tanınan isimleri olmayı başarmışlar. Siz de farklı tasarımlar ve reklam çeşitliliği ile kazançlarınızı artırabilir ülkenin her yerinde tanınır bir konuma gelebilirsiniz. Bunun için iyi bir grafik tasarımı programına ve iyi bir tasarıma sahip olmanız gerek.

İyi Bir Grafik Tasarım Programı Nasıl Olmalıdır?

Görsel açıdan çok kaliteli ve kullanışlı bir arayüze sahip olmalıdır.
Tasarımcıya kolaylık sağlayacak eklentileri olmalıdır.
Farklı büyüklüklerde fotoğraflarla rahatlıkla oynama özelliği olmalıdır.
Tasarımcının hayal gücüne hitap etmelidir.
Renk ve çizim seçenekleri doyurucu olmalıdır.
Diğer programlarla bağlantılı olmalıdır.
Geliştirilmeye ve beslenmeye açık olmalıdır.
Firma ve kişiler hedef kitlelerini belirlemeli ve onlara yönelik fiziksel reklam kampanyaları oluşturmalıdırlar.
Tasarımın tanıtılması için Google tarafından görülebilir olmak gerekir.
Baskı teknikleri ile oluşturulan fiziksel reklam ürünleri ile ekonomik fayda sağlanabilir.
Grafik tasarımda en iyi renkler kullanılmalıdır. Göz yormayan, farklı dizaynlar oluşturulmalıdır.
Resimler sayfadaki yazılarla orantılı olarak düzenlenmelidir.
Kampanya ve hizmet bannerları da ilgi çekecektir.
E-mağazalar ile ürün ve hizmetlere kolay erişilebilirlik sağlanmalıdır.
Sade, hızlı erişilebilir, rahat tasarımlar oluşturulmalıdır.
İşin uzmanı olan grafikerler ile çalışılmalıdır.

Bir Grafik tasarımcısı ne gibi özellikler taşımalı?

– Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,

– Renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılayabilen,

– Hayal gücü zengin, yaratıcı,

– Tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen,

– Sosyal, psikolojik, sanatsal alanlara ilgili,

– Yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen kimseler olmaları gerekir.

Grafik Tasarım – Graphic Design bölümü ile ilgilenen öğrencilerimiz aşağıdaki bölümlere de ilgi duyduklarını belirttiler:

Advertising
Art Education
Art History
Ceramics
Drawing
Fashion Design
Interior Architecture
Interior Design
Painting
Photography
Printmaking
Sculpture
Visual Communication

Graphic Design Örnek Dersler:

Web Design
Art History
Typography
Electronic Imaging
Figure Drawing
Graphic Design
Illustration
Computers and Design
Painting
Sculpture
Printmaking
Artist Books
Color Theory

Grafik Tasarım Ne İş Yapar?
Grafik Tasarımcısı Nedir?


Grafik tasarımcısı, herhangi bir mesajı görsel yollarla belirlenmiş olan hedef kitleye ulaştırmak suretiyle afiş, logo, büyük boy sokak afişi, ambalaj, basın ilanı, dergi, kitap, çizgi film, tanıtım filmleri gibi iletişim kanallarında yayınlanmak suretiyle görsel ve yazı elemanlarla sanatsal faktörler dahilinde tasarlayan kişidir.
Grafik Tasarımcısı Neler Yapmaktadır?

Tasarımı gerçekleştireceği konu ile ilgili bilgiler toplar ve müşterilerine geri dönüş sağlar.
İlgili konuyla alakalı bir ana tema ve bir kavram hazırlar.
Konunun gerektirmiş olduğu kavramlara uygun olan görsel düzenlemeleri hazırlar.
Gerek duyulduğunda film ve fotoğraf çekimlerinde sanatsal yönetmen olarak katkı sağlar, uygulama içerisindeki estetik düzenlemeleri yapar ya da denetleme işini üstlenir.
Basılacak ya da düzenlenecek internet ve televizyon kanallarında yayınlanacak herhangi bir malzemenin tasarım aşamasından yayım ya da basım aşamasına kadar uzana tasarım sürecini takip altına alır, denetler ve sonuca bağlar.

Grafik Tasarım Mesleği Yapacak Kişilerde Hangi Niteliklerin yer alması Gerekmektedir?

Bu mesleği yapacak olan şahısların mekan ve biçim ilişkisini görebilen, halay güzü zengin, renkleri fazlasıyla algılayabilen, gelişmekte olan teknolojiyi yakın bir çerçeveden takip eden kimseler olmaları gerekmektedir. Grafik tasarımcısı büroda çizim masasının üstünde ya da bilgisayarlarla kimi zaman sakin bir ortamda, fotoğraf ve film stüdyolarında ve ajanslarda çalışma yapmak durumundadır.

Meslek eğitimi grafik tasarımı, güzel sanatlar fakültesi grafik bölümü, sanat ve tasarım fakültesi, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakültesi grafik tasarımı, mimarlık fakültesi grafik tasarımı ve mühendislik üniversitelerine bağlı engelliler entegre yüksek okulu grafik sanatları bölümlerinde verilir.
Grafik Tasarım Bölümü Okuyanlar Hangi Alanlarda Çalışabilirler?

Grafik tasarımı bölümünden mezun olanlar reklam ajansları, tanıtım sektörleri, endüstri, tanıtım atölyeleri, devlet ve ticari kuruluşların ilgili alanlarında grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni ya da yönetmen yardımcısı olarak çalışabilirler. Multimedya da her türlü dijital alanda hazırlanmış olan alanlarda görev alabilirler. Yayıncılık sektöründe ise dergi ya da gazetelerde sanat yönetmeni olarak görev yapabilirler. Film sektöründe kısa ya da uzun metrajlı film dallarında ve televizyon filmlerinde sanat yönetmeni kimliği atında ya da jenerik hazırlama aşamalarında çalışma sağlayabilirler. Bilgisayarlar yardımı ile hazırlanan bütün uygulama ve tasarımlarda çalışma sağlayabilirler. Çizgi film jenerik yapmak, tip oluşturmak gibi işleri de kolaylıkla yapabilirler.
Grafik-Tasarım Bölümü Mezunları Ne İş Yapmaktadır?

Grafik tasarım bölümünden mezun olanlar ne iş yapar sorusu aslına bakacak olursanız oldukça geniş kapsamlı bir cevaba ithiyac duymaktadır fakat bizler yine de sizlere anlatabildiğimiz kazar mezun olduktan sonra neler yapabilecekleri hakkında kısaca bilgiler aktaralım. Grafik tasarım mezunlarının en kapsamlı iş ilanları reklamcılık sektöründe bulunmaktadır. Özellikle basılı ve görsel alanlarda bilgi sahibi oldukları için bu alanda faaliyet gösteren sektörlerin hepsinde görev alabilirler.

Yetenekleri doğrultusunda ART Direktör yani başka bir anlamda sanat yönetmeni olarak herhangi bir ajansta görev yapabilme gibi bir durumları bulunmaktadır. Grafik tasarım bölümünün çok sayıda sektöre uzana kolları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise sosyal medyadır. Özellikle işe program bilgisi ve becerisi de dahi olursa 3D tasarımlardan tutun animasyon sahasına kadar boy gösterebilirler. Olayın en güzel yanı ise ben herhangi bir firma ya da kuruma bağlı olarak çalışmak istemiyorum dediğinizde freelance olarak işinize devam edebilir ve çalışmalarınıza evinizden devam edebilirsiniz.

Eğer sizde bir grafik tasarım mezunu iseniz o zaman sizin aynı zamanda yaratıcılık kabiliyetinizin de çok kuvvetli demektir ve en zor işleri bile kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Grafik tasarım mezunu olarak bir stajyer edasında çalışma dünyasına giriş yaparsanız hedeflediğiniz en uç noktalara gelmeniz pek mümkün olmaz. Bu durum sizin öğrenme alanınızı kısıtlar ancak kendinizi çok daha fazla geliştirebileceğiniz bir sahada çalışıyorsanız sizin için herhangi bir sorun yok demektir. Kamu ya da özel sektörlerde görev yapabilirsiniz.

ÖZEL SEKTÖR GÖREV ALANLARI GRAFİK TASARIMCILARIN GÖREVLERİ

Marka ve stüdyo uzmanlığı
Reklam ve Grafik ajansları
Reklam tasarımı ve kurumsal kimlik hazırlama
Animatör
Reklam Sanat Yönetmenliği
Ressam
Sergi Tasarımcısı
Yapım Tasarımcısı (televizyon, tiyatro, sinema)
Resim Öğretmeni
Fotoğrafçı
İç ve Mekansal Tasarım Uzmanlığı

KAMUDA ÇALIŞMA ALANLARI

Resim-iş Öğretmeni
Grafik Öğretmeni
Reklam Tanıtım
Memur

Özel sektörde çalıma yapmak isteyenler için genel olarak grafik ajansların tercih edilen başları puanı ve diploma puanı değil sizin gerçekleştirebileceğiniz el becerilerinizdir. Herhangi bir dergiyi tasarlayabilir ya da bir kitap kapağı yapabilirsiniz misiniz? Bu aktiviteler test aşamasına tabii tutulur. Grafik tasarım bölümünü okuyarak en üst dereceleri elde edebilirsiniz ama bu şekilde iş bulma şansınız çok daha fazla artacaktır. Grafik tasarımcılarının kesin olarak yapmış olduğu işte net bir fikri olması gerekmektedir. Başka insanların dayatmasıyla herhangi bir projenin içinde yer alırsanız aynı zamanda bu sizi başarısızlığa doğru sürükler. Eleştirilere her zaman açık olmanız gerekmektedir. Aksi halde kendinizi kısıtlayıp sabit bir düşünce yapısına sahip olursanız olduğunuz yerde kalırsınız. Bu da sizin ufkunuzu kısıtlayan en kötü an olur.
Grafik Tasarım Bölümünde İş İmkanları Hangileridir?

Grafik tasarım bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin çok ilgi gören bir bölümüdür. Grafik tasarım bölümü okuyan bir kişinin grafik tasarımcısı olduğu varsayıldığında grafik tasarımcılarını belirli bir hedef kitleye ulaştırmak için kitap, broşür, afiş gibi görsel yolları tercih eden ve bu tercihlere göre çalışmalar gerçekleştiren kişi olarak ifade etmek mümkündür. Grafik Bölümü Görsel Sanatlar Fakültesi’nin çok sayıda talep gören bölümleri içerisinde olması da grafik tasarımı yapan kişilerin Görsel Sanatlar Fakültesi mezunlarına göre daha kapsamlı grafik tasarım iş imkanlarına sahip olması anlamına gelmektedir. Görsel Sanatlar Fakültesi’nin en popüler bölümleri arasında yer alan Grafik Tasarım Bölümü mezunlarının hangi işlerde çalıştıklarını aşağıda belirttiğimiz şekilde ifade edebiliriz.

Tasarım yapılacak konu ile ilgili doğru ve detaylı bilgi akışı sağlayabilmek için müşteriler ile iletişim halinde olurlar.
Hedef kitleye aktarılmak istenilen konu ile alakalı araştırma içinde olarak kaliteli işle meydana getirir.
Hedef kitleye aktarılmak istenilen konular ile ilgili görselleri bularak farklı çalışmalar hazırlarlar.
Gerek duyulduğunda sanat ve film yönetmenlerine bazı katkılarda bulunabilirler.
Tasarımı gerçekleştirilen bir çalışmanın basım süreci ile bizzat ilgilenirler.
Grafik tasarım mezunları en fazla reklam ajanslarında iş bulabilmektedir. Bunun haricinde gazeteler, televizyon kanalları, dergiler ve kurumsal şirketlerde iş sahibi olabilmektedirler.

Grafik Tasarım Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları Nasıldır? Grafik Tasarım Bölümünü Nasıl Kazanırsınız?

Grafik tasarım bölümü okuyacak olan kişilerin görsel tasarım bakımından becerili olması gerekir. Nedeni ise grafik tasarım bölümü de aynı diğer Görsel Sanatlar Fakültesi bölümleri gibi öğrencilerini beceri sıvalarına tabii tutarlar. Grafik bölümünü tercih edecek olan kişilerin teknolojiyi her zaman takip eden kişiler olması gerekir. Grafik bölümünü kazanabilmek için beceri sınavı öncesinde herhangi bir kursa ya da eğitim almanız gerekmektedir. Görsel ve çizim kazımlar ile ilgili yer alan kurs ya da eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlamanız Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümünü rahatlıkla kazana bilirisiniz. Bölümü kazandıktan sonra ise gelişiminize önem vermeyi de sakın ihmal etmeyin.

Grafik Tasarıma Yeni Başlayanlar İçin 10 İpucu

Bir öğrenci, bir işletme sahibi veya herhangi bir sektördeki bir çalışan olmanız hiç önemli değil – hayatınızın bir noktasında grafik tasarım ipuçlarını okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Blogunuz veya sosyal medya hesaplarınız için grafik oluşturmanız gerekebilir; ya da hocalarınızı veya iş arkadaşlarınızı etkileyecek müthiş bir sunum hazırlamak isteyebilirsiniz. Bunlar gibi onlarca sebepten ötürü grafik tasarıma ihtiyaç duyabilirsiniz ve daha işin en başında neler bilerek yola koyulmalısınız sorusunun cevapları niteliğindeki ipuçlarını da sizin için yazdık.

Grafik tasarım, daha önce hiç tecrübesi olmayan ve bu işe yeni başlayanlar için biraz ağır bir alan olabilir. Her şeyden önce, bir ayda profesyonel bir grafik tasarımcısı olmayı beklememelisin. Beklentilerinizde mütevazi olmayı tercih edin ve hedeflerinizi adım adım tamamlayın.

Deneyimli tasarımcıların tavsiyelerini araştırırsanız, hep aynı şeylerle karşılaşacaksınız: tasarım ilkeleri hakkında mümkün olduğunca çok kitap okuyun ve Photoshop, InDesign ve Illustrator programlara hakim olun. Profesyonel bir grafik tasarımcı olmayı planlıyorsanız, yolculuğa daha spesifik ve daha basit adımları izleyerek başlamalısınız. Yazımızın kalanını okumaya devam edin, doğru yoldasınız. En iyi grafik tasarım programları hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
1. İlham Almaya Başlayın

Beğendiğiniz tasarımları toplamaya başlamanın zamanı geldi. Tasarım öğrenmek istiyorsanız, tasarımın üstatlarının ortaya koyduğu başarılı işlerden ilham almaya başlamalısınız. Yaratıcılık fışkıran bir tasarımla mı karşılaştınız? Pinterest’inize ekleyin ve her beğendiğiniz görsel ile bu koleksiyonu zenginleştirin.

Dikkatli olun, Pinterest’inizi insanlardan ilham almak için kullanın, kopyalamak için değil. Grafik tasarım, tamamen kendi tarzınızı keşfetmekle ilgilidir. İşte tam da bu noktada koleksiyonunuz kendi tarzınızı keşfetmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, çoğunlukla infografikleri koleksiyonunuza koyduğunuzu fark ettiğinizde, bu infografiklere odaklanız ve kendi projelerinizi oluşturmaya başlamanız gerektiği anlamına gelir.
2. Gözlemleyin ve Analiz Edin

Beğendiğiniz tasarımlardan oluşan koleksiyonunuzu gözlemlemek için kendinize zaman ayırın. Baktığınız her bir infografik, illüstrasyon veya icon’da satırların, şekillerin ve metinlerin nasıl da ustalıkla kullanıldığına odaklanın. Bu şekillerin aslında ne kadar da basit olduğunu fark edeceksiniz.

Farklı tasarımları analiz etme süreci, okuduğunuz ipuçlarının pratikte nasıl uygulandığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Kendi tasarımlarınızla daha iyi beceriler geliştirirken, usta tasarımcıların o görselleri nasıl yarattıklarını tahmin etmeye başlayacaksınız.
3. Hizalamaya Gereken Önemi Verin

Tek bir çizgi veya süslemenin neden bir tasarımın cazibesini böylesine yüksek bir seviyeye çıkardığını hiç merak ettiniz mi? Cevap simetri! Tasarımınız ne kadar dolu olursa olsun, tutarlılık sağlamak açısından daima hizalamayı en doğru şekilde ayarlamalısınız.
4. Doğru Yazı Tiplerini Kullanın

Tasarımın en önemli yönlerinden biri netliktir. Görsellik uğruna metni okunaksız hale getirecek bir yazı tipi seçerseniz, projenizin başarıya ulaşması zorlaşır. Bir tasarımda birden çok yazı tipini kullanmanızı söyleyen pek çok kılavuz bulacaksınız, ancak bu öneriyi kelimenin tam anlamıyla yerine getirmeyin. İzleyicinin gözünü farklı stil ve formlara göre ayarlaması zordur, bu nedenle aynı yazı tipi ailesinin varyantlarını kullanmak en iyisi tercih desek yeridir.

Bununla birlikte, kesinlikle tüm tasarımlarınızı tek bir yazı tipiyle sınırlamamalısınız. Her proje için farklı opsiyonlar deneyin. Unutmayın ki projelerin her birinin ayrı bir ruhu vardır ve bu ruha en uygun yazı tipini seçmek için yılmadan devam etmelisiniz.
5. Renk Uyumunu Amaç Edinin

Bu yeni başlayan tasarımcıların en yaygın hatası: tek bir tasarımda öğrendikleri her beceriyi kullanmaya çalışıyorlar. Sonuç olarak ortaya karman çorman bir şey çıkıyor. Çok fazla kontrast tasarımda iyi bir şey değildir, bu yüzden kırmızı/yeşil, mor/sarı veya turuncu/mavi kombinasyonlarını tercih etmeyin. Birbirini çok daha iyi tamamlayan renkler seçmenizde fayda var.

Görselde amaçladığınız ruhun rengini yakalamaya gayret edin. Örneğin, yeşil, insanlara barış, tazelik ve doğayı hatırlatırken, koyu mavi ise insanlara tasarımın mistik, güvensiz ve iç karartıcı olabileceği mesajını verir. En sevdiğiniz ürününün ambalajına bir göz atın. Bir market rafında dikkatinizi çeken renk kombinasyonları nelerdir? Tasarımın ne kadar uyumlu olduğunu analiz edin ve aynı izlenime ulaşmaya çalışın. The Adobe Color CC tasarımınız için güzel bir renk paleti seçmekte kullanabileceğiniz online bir araçtır.
6. Kalitesi Tasarım Boyunca Tutarlı Kalacak Görseller Seçin

Kullandığınız resimler, diyagramlar ve grafikler genel projeye fazlasıyla anlam katarlar. Grafik tasarımın genel amacı, bir mesajı açık ve çekici bir şekilde karşı tarafa iletmektir.

Tasarımınız boyunca görüntülerin kalitesinin tutarlı kalmasını sağlamanız gerekir. Örneğin, kendi çektiğiniz ve kaliteli olmayan bir fotoğrafı, profesyonel bir fotoğraf sitesinden satın aldığınız profesyonel görüntülerle birleştiriyorsanız, görüntüleyen kişi tutarlılıktaki sıkıntıyı fark edecektir. Tasarım içerisindeki unsurların stili, oranları, çerçeveleri, aydınlatması ve kalitesi tasarım boyunca sabit kalmalıdır.
7. Feedback Aldın ve Bu Geribildirimlerden Ders Çıkarın

Yeni ortaya çıkardığın tasarımlar hemen sonrasında hoşuna gidiyor mu? Neden başkaları ile paylaşmıyorsun? Hoşuna gittiği konusunda o kadar da emin değil misin? Belki profesyonel bir grafik tasarımcının dürüst bir fikrine ihtiyaç duyuyor olabilirsin. Başkalarının sizin çalışmalarınız hakkında neler düşündüğünü bilmek önemlidir. Tasarımın bütün olayı diğer insanların önüne onların dikkatini çekebilecek etkileyici işler koymaktır. Bu nedenle geribildirim almaktan korkmayın!

Eleştiriye kucak açın ve bu dönüşleri avantajınıza kullanın. Bu konuya karşı doğru bir bakış açısı sizi daha iyi bir tasarımcı yapacaktır.
8. Açık ve Anlaşılır Bir Tasarım Hedefleyin

Harika bir tasarım mı hazırladın? Bilgisayarı kapat ve bir süre ilgilenme. Birkaç saat sonra, sakin kafa ile tekrar göz at. Ne hissettiriyor? Çok kalabalık ve karanlık mı görünüyor? Şimdi doğru parlaklık ve kontrast dengesine ulaşman gerekiyor. Mesajınız çok anlaşılır ve net olmalıdır. Diğer unsurlar da bu amaca hizmet etmelidir.
9. Hiyerarşi Kurallarına Saygı Gösterin

Tasarımınızda öne çıkarmak istediğiniz unsur nedir? Fark yaratabilecek çok değerli bir mesaj sunmaya çalışıyorsanız, mesajı parlak, renkli bir görüntü üzerine yerleştirerek onu gölgede bırakmak istemezsiniz. Bu hiyerarşi, grafik tasarımın son derece önemli bir yönüdür. Tasarımın en önemli mesajı, kaç öğe kullanırsanız kullanın egemen olmaya devam etmelidir.
10. Tutkunuzun Peşinden Gidin

Her zaman gerçekten sevdiğiniz bir şey üzerinde çalışmalısınız. Örneğin, vejetaryenseniz, bir hamburger için tanıtım posteri hazırlamak zor olabilir. Tutkulu olduğunuz projeleri seçmeniz gerekebilir. Heyecanınızı kaybetmemek sizi harika bir tasarıma götürecektir!

Tasarımla ilgilenmek için profesyonel bir grafiker olmanız gerekmez. Seçtiğiniz kariyer yoluna bakılmaksızın, yeni beceriler sizi iş dünyasında daha cazip kılacaktır. Hatırlanması gereken en önemli şey, yaratıcı olmak ve yenilikçi olmayı hedeflemektir. Bu yolda başarıya ulaşacağınıza dair bir endişemiz yok, inanır ve çalışırsanız çok güzel işler çıkarabilirsiniz!

Daha yolun başındayken de grafik tasarım terimlerini öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Hobby Grafikerler için PNG&JPG&GIF Malzemeler Sayfamızı Ziyaret Etmeyi unutmayın

https://grafikermalzemeleri.blogspot.com/

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın