-----------------------


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Efsane Blog
#1
20-2014icon 
   

Etler Buzdolabında Nasıl Saklanır

- Alışverişinizin bitimine doğru etlerinizi alın. Et suyunun başka gıdalara geçmemesi için muhakkak ayrı bir torbada saklayın.
- Etlerinizi buz dolabınızın en soğuk yerinde saklayın. 2 ila 4 derece arasında olabilir. Çiğ etlerinizi bir kaba koymanızın ardından poşetin içerisine koyun. Bu sayede diğer yiyeceklerinize bulaşmaz.
- Eğer etlerinizi almanızın ardından 1 ila 2 gün içerisinde yemeyeceksiniz et paketinizi bir defa alüminyum folyoya sarıp buzluğa atın. Fakat bir kaba koyduktan sonra sarın ki etleriniz alüminyum folyoya değmesin.
- Et paketinizin üstünde olan saklama koşullarına uyunuz. Eğer buzdolabınıza ne zaman kaldırdığınızı hatırlamıyorsanız etlerinizi çöpe atmanız gereklidir.
- Etiniz buzlukta 6 ila 12 ay kalabilir. Salam ve sosisler 1 ila 2 ay buzdolabında saklı kalabilir. Ancak füme etlerin dondurulması sakıncalı olabilir.
- Kırmızı etleriniz buzdolabınızda 3 ila 4 gün içerisinde durabilir. Salam ve sosis paketinin açılmasının ardından 5 gün dayanabileceği, füme etleri ise yaklaşık 1 hafta dayanmaktadır.
- Almış olduğunuz kıymanın tümünü kullanmayacaksanız, kavurup ufak kaplara ayırın ve derin dondurucuda saklayın. Eğer soğan ile kavurursanız yemek pişireceğiniz zaman size vakitten kazanacaksınız.
- Tavuğunuzu dondurmayacaksanız son tüketim tarihinden evvel tüketmeniz gereklidir.
- Pişirdiğiniz tavuk yada hindi etlerinizi 3 ila 4 gün içinde tüketmeniz gereklidir. Hindi eti ve tavuk eti buzlukta 1 yıl kadar saklanabilmektedir.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#2
20-2014icon 
   
Sebze ve Meyveler Buzdolabında nasıl saklanır
- Eğer meyvelerinizi tüketeceğiniz zaman yıkarsanız çürümez. Önceden yıkarsanız nem meyvelerin çürümesini çabuklaştırır.
- Sebze ve meyvelerinizi aynı yerde bulundurmayın. Nedeni ise, birtakım meyveler etilen adı verilen bir gaz üretmektedir ve bu gaz yakınında bulunan sebzenin daha hızlı çürümesine sebep olmaktadır.
- Meyveleri ve sebzeleri süzgeç gibi delikli kapların içerisinde bulundurursanız buzdolabında rahatça saklayabilirsiniz.
- Pek çok sebze ve meyvenin buzdolabı içerisinde durması gerekmektedir. Fakat bazısının oda sıcaklığında durması daha iyi olabilir. Patates, sarımsak, soğan, domates buzdolabında durması gereken sebzelerdir.
- Meyve ve sebzelerinizin güneş ışığı geçirmeyen yerlerde bulunması gerekir.
- Almış olduğunuz muzların 2 ila 3 gün içerisinde tüketilme durumun yok ise buzdolabı içinde saklayınız.
- Mantarlarınızı kağıt torba içerisinde buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Hava almayan kap içerisinde tutarsanız nemli olmasına ve pörsümüş olmasına sebep olursunuz.
- Kuşkonmaz, enginar veya da kereviz gibi sebzelerinizin içinde barındırdığı suların azalarak tazeliğinden kaybetmiş olmaması için buzdolabınızda saklamanızın yararı var.
Pecetenize yeşil yapraklı sebzeler sarın





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#3
20-2014icon 
   

Peynir Çeşitleri Buzdolabında Nasıl saklanırlar

Peynir, +3-+5 C de, ışıksız ortamda saklanmalıdır.
Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti azalır.
Peyniri saklarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta ise, havayla temasını kesmektir. Şeffaf folyoyla sıkıca sarılmış peynirler için en ideal yer, buzdolabının alt gözleridir.
Açıkta satılan peynirlerden, büyük bir kalıptan büyük parça kestirip alacaksanız, kalıbın nemli ve çatlak olmamasına dikkat edin. Çünkü bu durumdaki peynirler kurumuştur ve taze değildir.
Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir.
Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yumurta yüzecek kadar yemek tuzu ilavesiyle yapılan sıvının içinde saklanabilir. Uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek tuzu alınmalıdır. Böylece peynirin içerdiği tuz kaybolur ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmezden hemen önce yapılmalıdır.
Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.
Kaşar peynirini, kapalı bir kavanoz içinde saklarsanız kaşar peynirinizin kurumadığını göreceksiniz.
Peynirler çeşitlerine bakılmaksızın evde buzdolabının alt raflarında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#4
20-2014icon 
   

Ekmek Tazeliğini Koruyarak nasıl saklanır

Daha uzun süre taze kalmasını istediğiniz ekmekler için, ekmekleri sakladığınız torbanın içine bir parça kereviz yerleştirebilirsiniz.
Fazla gelen ekmekleri, buzdolabında veya derin dondurucuda havayı içinde az tutan saklama poşetleri veya streç filme sararak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ekmeği dolaptan çıkartarak çözüldükten sonra veya fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#5
20-2014icon 
   

Dondurma Nasıl Saklanır, Bozulmadan Dondurmayı nasıl saklarız

Dondurma saklamak için derin dondurucuyu tercih etmeniz gerekmektedir.
Derin dondurucuda saklanan dondurmalarınızın taze kalabilme süresi 2 – 4 ay arası bir zaman dilimini kapsamaktadır.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#6
20-2014icon 
   

Yoğurt Buzdolabında nasıl saklanır


Yoğurdu Saklamanın Püf Noktaları Nelerdir,

Yoğurt saklamak için de yine buzdolapları tercih edilir ancak, yoğurdunuzu satın aldıktan sonra, en fazla yedi gün içerisinde tüketmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#7
LOBOTOMİ

Hastanın beyninin bir kısmını kesip çıkarmayı içeren bu ilginç yöntem, yıllarca şizofreni, klinik depresyon gibi birçok sinir hastalığını tedavi etmekte kullanıldı. Antipsikotik ilaçlar bulunduktan sonra bu yöntem bırakıldı ve bu yöntem tıp tarihindeki en yanlış tedavi yöntemlerinden biri olarak literatürde yerini aldı.


TREPANASYON

Beyinde delikler açarak burada oluşan hastalıklardan kurtulmayı hedefleyen bu yöntemin sara, migren ve ruh hastalıklarını iyileştirdiğine inanılıyordu. Bu yöntem günümüzde beyni etkileyen kafa yaralanmalarını tedavi etmekte hala kullanılıyor!


TIBBİ SÜLÜKLER

Ortaçağ'da kullanılan bir diğer tıbbi yöntem sülüklerdi. Kan almaya benzer olarak, sülükler zamane doktorlarının birçok hastalığa neden olduğunu düşündükleri kirli kanı çekmek için kullanılıyordu.

Modern tıpta, sülüklere rekonstraktif cerrahide kan akışını hızlandırmak için başvuruluyor. Bu yöntem, örneğin geri dikilen bir parmakta kan akışını artırmakta kullanılıyor.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#8
SU TEDAVİSİ

Bu yönteme göre, bütün ağrı ve sızılardan kurtulmak için sıcak bir banyo yapmak yeterli. Eski zamanlarda, yağlarla ve çiçeklerle zanginleştirilmiş sıcak suda ya da bahar yağmurunda yıkanmanın bütün hastalıkları geçirebileceğine inanılıyordu.

Bazı doktorlar bu tedaviyi aşırı noktalara taşıyarak hastalarını günlerce banyoda tutmak, bütün vücudunu ıslak havlularla sarmak gibi yöntemler kullandılar.

FELÇLİ BÖLGEYİ KİMYASAL OLARAK UYARMA

Bu yöntemi ilk olarak Macar bir doktor uygulamıştı. Macar doktor, bazı hastaların felç olduktan sonra şizofrenik belirtiler gösterdiğini ve felç olmaktan mutlu olduklarını gözlemledi. Bir şizofren hastayı tedavi etmenin diğer hastaların da iyileşmesinde etkili olacağını düşündü.

Birçok kimyasal yöntem kullanarak onları tedavi etmeyi denedi ve sonunda ‘metrazol’ isimli bir ilaçta karar kıldı. Bunu beyne enjekte ederek bir çok başarılı sonuç elde etti ama bu yöntemin bazı hastalarda birçok yan etkisi oldu.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#9
KAN ALMA

Eski zamanlarda, vücuttan bir miktar kanın alınmasının hastalıkları önleyici ve tedavi edici bir yöntem olduğuna inanılıyordu. Mesala, birinin yüksek tansiyonu varsa, bu yöntemle tedavi ediliyordu. Ateş, baş ağrısı gibi şikayetleri olan hastalar da kan alınarak tedavi ediliyordu. Ve ilginç bir şekilde bu yöntem oldukça etkiliydi.


BÜYÜ

Antik çağlarda pagan inancına sahip insanların hastalıkları tedavi edecek güçleri olduğuna inanılıyordu. Hastalar pagan inancına sahip insanlara götürülüyor ve bir kayanın üstüne yatırılarak vücudunda yaşayan hastalık bu büyücü tarafından yok ediliyordu.

Ayrıca tedavi sırasında hastaların günah çıkarmaları isteniyor böylece tedavi sürecinin hızlanacağına inanılıyordu.


İKSİRLER


İksirler, eski zamanlarda kullanılan bir tür narkoz yöntemiydi. Ameliyatlar sırasında bunları içen hasta uyuyor böylece acı çekmesi önleniyordu. Ama bu iksirler mükemmel oranda karıştırılmazsa ve uygun dozda verilmezse, hastaların ölümüne yol açabiliyordu.





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı
#10
Ses Nasıl Oluşur?

Sesin nasıl oluştuğu ile ilgili temel bilgi şan dersine başlarken çok işimize yarayacaktır. Hepimiz bir enstrümanistin enstrümanını nasıl çaldığı konusunda fikir sahibi olabiliriz, ama şarkı söylerken kullandığımız organların nasıl işlediğini göremediğimiz için sesin nasıl oluştuğunu anlamamız zordur ve zaman alıcıdır. Birçoğumuzun bildiği tek şey ağzımızı açtığımızda sesin çıktığıdır.

Boğazımızda ön tarafta burundan ve ağızdan akciğerlere hava taşıyan soluk borusu, onun arkasında ise sıvıları ve gıdaları mideye taşıyan yemek borusu bulunur. Nefes borumuzun en üst noktasında ses tellerimizi de içine alan kıkırdak dokulu gırtlağımız (larinks) yer alır.

Sağ ve solda iki tane olan ses telleri hareketli organlardır ve birbirlerine doğru yaklaşıp ayrılırlar. Nefes alıp verme sırasında yanlara doğru açılırken konuşma ve şarkı söyleme esnasında birbirlerine doğru yaklaşır ve titreşirler. Ses tellerinin yerleşim yeri boyunda adem elması olarak bilinen çıkıntının 2 cm kadar alt kısmına denk gelir.

Ses oluşumu için akciğerlerden gelen hava akımı kullanılır. Akciğerler solunum havasını gırtlağa doğru iterler ve gırtlaktaki ses tellerinin arasından geçen hava ses oluşturur. Bu ses ağız boşluğu, dil, dişler, burun boşluğu ve sinüsler aracılığı ile konuşma halini alır. İşte bu sesin oluşumu





Signing of RasitTunca
Original
By Kar©glan

Başağaçlı Raşit Tunca

Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi
AraBUL-TOPLiST--TÜRKBOARDLARI-TOPLiST--KaroglanTOPLIST