Anason Çayının Faydaları Zararları Nelerdir?

Anason Çayının Faydaları Zararları Nelerdir

Anason Çayının Faydaları-Zararları Nelerdir?

Anason (Pimpinella anisum), maydanozgiller familyasından 50–60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.

Morfolojik özellikleri

Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir.

Kullanımı

Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla karıştırıldığında beyaz olur. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır. Ayrıca kedi köpek mamalarına tat vermek için de kullanılır.
Faydaları
İnsan vücuduna etkileri: iştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı artırır. Kusmaları ve ishali keser. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Anne sütünü artırır. Sinirleri yatıştırır. Migren ağrılarını keser. Beyin yorgunluğunu giderir. Uyku verir. Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Cinsel arzuları arttırır. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser. Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.

Anason Çayının Faydaları-Zararları Nelerdir?

Anason nasıl bir bitkidir, Nerelerde yetişir?
Anason bitkisi bir yılık bir bitkidir. 30-90 cm kadar uzayabililmektedirler. Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişen bir bitkidir. Anasonun tohumları yetiştikten sonra toplanır. Serin ve gölgede kurutulur. Bu tohumlardan bitki çayı yapılmaktadır. Birçok rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Anason çayının faydaları nelerdir
Bağırsak problemlerinde faydası bulunmaktadır.
Gaz problemlerinde faydası bulunmaktadır.
Uykusuzluk problemlerinde faydası bulunmaktadır.
Diş problemi gibi birçok konuda faydası bulunmaktadır.
İştah açıcı özelliği ardır
Anason özellikle çocuklarda gaz probleminde önerilir.
Uykusuzluk probleminde önerilir.
Anne sütü arttırıcı etkileri vardır.

Anason çayı nasıl yapılır?
Anason çayını soğuk suyun içine koyup beraberinde kaynatarak demleme yapmak gerekir. Çünkü sıcak suyun içerisine direk attığınızda içerisindeki molekülleri tam olarak çözülmemektedir.

Anason ne kadar tavsiye edilir?
Çok fazla içilmesi tavsiye edilmez.Çünkü çok fazla tüketildiği zaman uyuşukluk yapmaktadır. Uyku bastırmaktadır. Mümkün olduğunca akşam saatlerinde en fazla 1 veya 2 barçak anason çayı tüketilmesi önerilmektedir.

Anason çayını kimler kullanmamalı?
Anason çayı özellikle hamile kadınlar kullanmamalıdır. Adet günündeki kadınların anason çayı içmesi son derece zararlıdır, çünkü anason çayı  kan kaybına sebep olabilir.

İlgili Aramalar: anason faydaları ve zararları, anason ve anasonun faydaları, anason bebek, anason bitkisi, anason faydaları nelerdir, anason çayının zararları, anason çayının zararları nelerdir, yıldız anason faydaları, bebeklerde anason faydaları, anasonun faydaları ve zararlar

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın