Kıyamet Alametlerinden Birisi de “Yecüc-Mecüc Taberiyye Gölünü içip Bitirecek Kurutacak” Olmasıdır

Kıyamet Alametlerinden Birisi de “Yecüc-Mecüc Taberiyye Gölünü içip Bitirecek Kurutacak” Olmasıdır

Yecüc-Mecüc Taberiyye Gölünü içip bitirecek kurutacak

Havvas b. Sem’an el Kilabi şöyle rivayet etmiştir:
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“… Sonra Allah; İsa’ya kölelerimi Tur Dağı’na doğru götür diye vahyedecek. Çünkü Ben, bazı kölelerimi çıkaracağım ki onlarla savaşmaya kimsenin gücü yetmez. Bunlar, Yecüc ve Mecüc kavmidir. Bunlar, her bir tepeden seller gibi akarcasına inip yeryüzüne dağılacaklardır. İlk grup Taberiyye Gölü’ne inecek ve oranın suyunu içip bitireceklerdir. İkinci gurup, o göle uğrayacaklar ve önceden burada su vardı diyeceklerdir. Sonra Beyti Makdis (Mescidi Aksa) dağına varıncaya kadar yürüyecekler ve şöyle diyecekler: Yeryüzündekilerle savaştık ve hepsini öldürdük, haydi şimdi de gökyüzündekileri öldürelim diyecekler. Oklarını fırlatacaklar da Allah onların oklarını kana bulanmış olarak geri çevirecektir.”

(Sahih-i Müslim, C.8, H.no: 110/2937, s.478; Tirmizi(A. Parlayan), C2, H.no: 2240, s.227)

Hz. İsa’nın Peygamberimize (sav) Miraç sırasında şunları söylediği bildirilmektedir:
“Yecüc ve Mecüc her tepeden saldırmaya başlar. Ve uğradıkları her suyu içip tüketirler, karşılaştıkları her şeyi bozup altüst ederler, bunun üzerine halk feryad ederek Allah’tan yardım diler. Ben de (İSA as) Allah’ a dua ederek, Yecüc ve Mecüc’ü öldürmesini isteyeceğim. Bu duam kabul olacak ve yer onların leşleriyle pis pis kokacak. Ben Allah’a tekrar dua edeceğim. Allah da bir su gönderecek ve o su onları taşıyıp denize atacaktır.”
(İbn-i Mace, Fiten: 33.)

“Sonra Allahu Teala, Yecüc ve Mecüc’ü gönderir… Sonra Allah’ın peygamberi Hz İsa (as) ve arkadaşları Allah’ a dua ederler de Allah düşman ordusu içinde; deve ve davarların burunlarında olan bir kurdu göndererek onların hepsini, bir tek insanın ölümü gibi helak eder…”

(Kaynak: Sahih-i Müslim, 4/2251-2255; İmam Şarani, Ölüm, Kıyamet, Ahiret ve Ahi Zaman Alametleri, Bedir Yayınevi.)

Kutsal kitaplarda da yer alan Lut Gölü kuruyor


Lut Gölü’nün, su seviyesindeki alçalma ve göl sularının çekilmesi nedeniyle etrafında büyük oluklar açıldı

Yeryüzünün en alçak noktası ve dünyanın tuz oranı bakımından en tuzlu üçüncü gölü kabul edilen Lut Gölü (Ölüdeniz), su seviyesinin alçalması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Ürdün-İsrail-Filistin sınırındaki Lut Gölü’nün, su seviyesindeki alçalma ve göl sularının çekilmesi nedeniyle etrafında büyük oluklar açılmış durumda. Tuz oranının yüksekliği, akarsu çıkışı olmayan göle akan tek önemli kaynak olan Ürdün nehrinin sularının azalması, gölün etrafında büyük olukların oluşmasına, yağmur suyunun azlığı da yıllık su seviyesinin 80 santimetreye gerilemesine yol açıyor. Bu durum ise gölü kuruma tehlikesine maruz bırakıyor.

Ürdün hükümetine bağlı Doğal Kaynaklar İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Bessam Tıravne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Su seviyesinin yıllık 80 santimetreye alçalması nedeniyle Ölüdeniz tehlikede. Göl kenarında büyük oluklar açıldı. Bu oluklar bazı yerlerde 10 metreyi bulan çukurluklar haline geliyor” dedi.

Kızıldeniz’den Ölüdeniz’e su aktarılmasını amaçlayan proje hakkında bilgi veren Tıravne, projenin su seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacağını belirtti. Eski Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Su Uzmanı Sufyan Et-Tel ise rojenin birkaç santim dışında su seviyesini fazla yükseltmeyeceğini ifade etti. Tel, “Ölüdeniz’i eski su seviyesine çıkartmanın ilk yolu, İsrail’in elinde bulundurmaya çalıştığı Ürdün nehrini eski dönemindeki haline getirmektir” dedi.

İsrail, Ürdün ve Filistin arasında, Aralık ayında Dünya Bankası’nın Washington’daki merkezinde, bölgedeki su kaynakları sıkıntısını çözmek amacıyla Kızıldeniz’i Ölüdeniz’e bağlayacak su boru hattı inşa edilmesini içeren bir anlaşmaya imza atmıştı. Anlaşma ile Kızıldeniz ile Ölüdeniz arasında 180 kilometrelik bir boru hattı inşa edilerek, her yıl Kızıldeniz’in kuzeyindeki Akabe Körfezi’nden yaklaşık 100 milyon metreküp suyun Ölüdeniz’e aktarılması hedefleniyor. Ölüdeniz’e aktarılan suyun İsrail, Filistin ve Ürdün arasında paylaşılması amaçlanıyor.

Taberiye Gölü

Tiberias Gölü (Celile Denizi, Celile Gölü ya da Kinneret Gölü (İbranice ים כנרת) İsrail’de bulunan bir göldür. Ürdün nehri tarafından beslenmektedir. İsrail’in su ihtiyacı büyük oranda bu gölden karşılanmaktadır. Yaklaşık 53 km kıyıya sahip ve karşılıklı uzak noktalarından 21 km / 13 km genişlikteki İsrail’in en büyük tatlı su gölü. Gölün toplam yüzölçümü 166 km²’dir ve en derin yeri aşağı yukarı 43 m.’dir [1] Haritalarda deniz seviyesinden 209 metre aşağıda gösterilen gölün yüzeyi, Lut Gölünden sonra dünyanın en alçak 2. noktası ve aynı zamanda dünya üzerinde en derinde bulunan tatlı su gölüdür.

İngiliz Times gazetesinde yayınlanan bir İsrail çalışmasında, bölgede meydana gelen olağandışı faaliyetlerin insan hayatını olumsuz yönde etkileyebileceği aktarıldı.Bilim insanları; gölün altındaki yeraltı kaya katmanlarından, gittikçe artan büyük miktarda tatlı su pompalanmasından endişe ederken, bu durum belki de Ölü Deniz’in parçalanmasına sebep olup, Taberiye Gölü ve Ölü Deniz’i yıkacak fayın harekete geçmesine neden olabilir.İsrailli bazı yetkililer Taberiye Gölü’nün, İsrail’in toplam su ihtiyacının 3’te 1’ini karşıladığını ifade ederken, İsrail nüfusunun devamlı artmasıyla göl suyunun keskin bir düşüş yaşamasının ardından İsrail hükümetinin, bölge halkını alternatif kaynaklar aramaya teşvik ettiğini belirtti.Jeofizik araştırma dergisinde yer alan bir çalışmada, 1927 yılından bu yana göldeki su seviyesinde yaklaşık 50 metre düşüş yaşandı.”

Taberiye Gölü Özellikleri

  • Taberiye gölünün toplam yüz ölçümü 166 kilometre karedir.
  • Gölün suyu tatlı sudur.
  • Açık havzalı bir göl olduğundan ötürü Ürdün nehri tarafından beslenen bir göldür.
  • Taberiye gölünün kıyı uzunluğu yaklaşık olarak 53 kilometredir.
  • Gölün ortalama derinliği 25 metredir.
  • Gölün su hacmi 4 milyon metreküptür.
  • Deniz seviyesinden 209 metre aşağıda bulunan bir göldür. Taberiye Gölü Hakkında Bilgi Taberiye gölü İsrail’in neredeyse bütün su ihtiyacını karşılayan bir göldür. Dünya’da ki tatlı su kaynağı olan göllerdendir. Lut gölünden sonra dünyanın en alçak göllerinden birisidir.

Taberiye Gölüne Nasıl Gidilir?

Taberiye gölü İsrail’de bulunduğundan ötürü ülkemiz üzerinden yalnızca hava yolu ile aktarma yapılabilmektedir. Hava yolu üzerinden İsrail’e gitmek için öncelikle vize alınması şarttır. Vize alındıktan sonra İsrail’e hava yolu ile birlikte ulaşım sağlanabilir. Hava yolu ile İsrail’e geldikten sonra buradan Yukarı şeria bölgesine giden arabalara binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolu şirketlerinin sunmuş olduğu hizmetler arasında araç kiralama hizmeti bulunmaktadır. Araç kiralayarak hem şehri gezebilir hem de Taberiye gölünü gezebilirsiniz. Taberiye gölü en çok ziyaret edilen doğal oluşumlardan birisidir.

Taberiye Gölü Giriş Ücreti

Taberiye gölüne giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ücretsiz bir şekilde Taberiye gölünü gezebilirsiniz.

Derleme Makalelerim

Karoglan Başağaçlı Raşit Tunca

Schrems,14.07.2021

Author: RasitTunca

Bir yanıt yazın